Уволнената шефка на фонд "Земеделие" отричала да има общо с къщата за гости

11148
Уволнената шефка на фонд "Земеделие" отричала да има общо с къщата за гости
Снимка: Osp.bg

Взех обясненията на Иванка Багдатова-Мизова, няма да влизам в подробности. Тя категорично казва, че няма нищо общо с къщата за гости, а просто е съдействала да се направи сайт и по някаква причина е оставила телефона си. Това каза пред Дарик министърът на земеделието Румен Порожанов по повод оставката на зам.-изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, защото телефонният й номер е оставен за контакт в къща за гости във велинградското село Юндола.

"Важно е да бъде направена проверка за това дали тя има някаква съпричастност към къщата. Има малко печален опит от друга къща за гости, която наскоро бе дебатирана", коментира Порожанов.

Порожанов: До 10% от къщите за гости, строени с европари, се ползват за лични цели

Около 5 до 10 на сто от къщите за гости, строени с европейски пари, по програми за развитие на селските региони, не се използват с тази...

"Къщата за гости е договорена през юни 2010 г. в село Юндола в община Велинград с представител Емине Местан. Фирмата е "Тара 2008". Одобрените разходи по къщата са 405 000 лева, а субсидията е 283 000 лева, дори не е "тавана", както регламентът позволява. Заявката за плащане е извършена през 2011 г. Преди плащането къщата е проверена с посещение на място. Има намаление с около 3000 лева, както на субсидията, така и на самите разходи. Извършен е мониторинг през 2012 г. Къщата е работила по предназначение на 17.07.2012 г. През 2015 г. е излязла от мониторинг", обясни земеделският министър.

"Притеснителното в конкретния случай е наличието на телефона на зам.-директора на ДФ "Земеделие". Искам все пак да отбележа, че Багдатова тогава е била редови експерт в този момент, никога пряко не се е занимавала с къща за гости", посочи Румен Порожанов.

Вчера зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова подаде оставка заради скандала с къщите за гости. Оставката ѝ бе поискана от министъра на земеделието Румен Порожанов по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Причината е информация, че телефонът на Иванка Багдатова-Мизова е обявен в сайт за резервации на къща за гости "Тара" в с. Юндола. По случая предстои да бъде извършена проверка.

Междувременно държавата наложи санкции за над 10 млн. лв. седмица след началото на масовата проверка на къщи за гости, изградени с европейски средства. В рамките на 7 дни са проверени над 110 обекта, което се равнява на около 18% от построените по Програмата за развитие на селски райони (ПРСР) 746 къщи за гости. За 32 от проверените обекти има искане за пълно възстановяване на сумите, а за другите – частично възстановяване или финансова корекция.

ЕК е санкционирала България с 13 млн. евро заради къщите за гости

Европейската комисия е наказала България с около 13 млн. евро санкция заради нередности с къщите за гости за изминалия програмен период...

Акцията започна по заповед на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, като ще бъдат проверени абсолютно всички къщи за гости, построени у нас с европейски средства. Това са над 700 проекта, като всеки от тях е финансиран с до 200 000 евро.

Проверката на къщите за гости, построени с европейско финансиране, стартира, след като прокуратурата започна проверка и повдигна обвинение на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за източване на еврофондове. Той е обвинен, че в периода 2013-2015 г. заедно с 25-годишната Ана Димитрова са представили пред държавни институции неверни сведения за изграждане на къща за гости край Сандански.

Манолев подаде оставка като заместник-министър на икономиката на 17 април заради стартиралата проверка на Върховната касационна прокуратура за злоупотреба с европейски средства. Разследването започна заради публикация на "Биволъ", потвърдена и от Actualno.com, в която се твърди, че той е изградил частна вила с минерален басейн чрез усвояване на средства от европейски проект.

На 24 април главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на ГД "Национална полиция" да провери всички проекти за изграждане или модернизиране на къщи за гости, финансирани от Европейския земеделски фонд. Сред проверяваните е и водачът на евролистата на "БСП за България" Елена Йончева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика