Европейските демократични студенти поискаха по-широка подкрепа за Украйна

1413
Европейските демократични студенти поискаха по-широка подкрепа за Украйна
Снимка: СДС

Да се засилят рестрикциите към Русия, като да бъде напълно изключена от системата SWIFT и ограничаване до минимум на доставките на руски газ до Европа. Такава проекторезолюция беше одобрена от съвета на EDS с абсолютно мнозинство на провелата се между 24 и 27 март конференция на Европейските демократични студенти - EDS (официалната студентска организация на Европейската народна партия - ЕНП). Форумът се проведе по покана на Съюза на демократичните сили и бе на тема “Перспективи за европейската младеж: дясноцентристко единство за сигурно и проспериращо бъдеще”. В конференцията присъстваха над петдесет участници от повече от тридесет и пет държави, членове на EDS.

Събитието беше открито от председателя на Съюза на демократичните сили Румен Христов и Патрик Волер (секретар по международно сътрудничество на ЕНП). На 24 март събитието започна с онлайн сесия, в която главен говорител беше Масимо Уголини (действащ министър на правосъдието и семейните въпроси на Р Сан Марино). На 25 март конференцията започна с работни групи и дискусии на “Плана за действие в подкрепа на Украйна”, където беше изготвена проекторезолюция да се увеличи финансовата и политическа подкрепа за Украйна, включително и за бежанците от войната. Да се засилят рестрикциите към Русия, като да бъде напълно изключена от системата SWIFT и ограничаване до минимум на доставките на руски газ до Европа. Проекторезолюцията беше одобрена от съвета на EDS с абсолютно мнозинство.

СДС: Време разделно е! Настояваме за военна подкрепа на Украйна!

Съюзът на демократичните сили настоя за предоставяне на военна помощ на Украйна, според възможностите на България. Това се казва в пози...

Специално за събитието дойдоха от Украйна Динара Хабибулаева (общински съветник в Киев, координатор на хуманитарни помощи и провизии за украинския народ от Солидарна моолот) и Ирина Шатохина (генерален секретар на Солидарна моолот), които след трудностите да пристигнат за конференцията на EDS в София, разказаха от първо лице за събитията и от каква помощ има нужда Украйна, обърнаха се и с молба към съвета да даде своята подкрепа. За тях бяха организирани множество срещи и бяха събрани финансови и материални дарения, от който вече голяма част са изпратени за Украйна. След края на конференцията те се връщат отново в Украйна, за да продължат своята дейност. След всички организирани срещи и дарения, присъстващите на конференцията определиха престоя си в София като най-емоционалните дни в историята на EDS.

На 26 март 2022 г. в рамките на конференцията, се проведе кръгла маса на тема “Проблеми и перспективи пред процеса на разширяването на Европейския съюз (специален поглед към евроинтеграцията на Украйна и Северна Македония), с участието на доц. д-р Александър Йорданов (евродепут от ЕНП), Патрик Волер (секретар по международно сътрудничество на ЕНП), Росен Плевнелиев (президент на Р България 2012-2017 г.), Андрей Ковачев (евродепутат от ЕНП), Даниел Митов (зам.-председател на ПП ГЕРБ), Дърк Хейзъл (лидер на ЕНП във Великобритания), генерал-майор о.р. Съби Събев (първи представител на Р България в НАТО), доц. д-р Наум Кайчев (зам.-председател на Македонския научен институт, преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и член на Съвместната българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси) и Николай Василев (представител на БЗНС, съветник на вицепрезидента Тодор Кавалджиев 1997-2002).

След края на конференцията участниците подкрепиха Украйна на концерта „С вас сме“ в центъра на София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика