Финално: Парламентът разреши на АПИ да плати на пътните строители

5152
Финално: Парламентът разреши на АПИ да плати на пътните строители
Снимка: БГНЕС

Народното събрание разреши Агенция "Пътна инфраструктура" да заплати от бюджета си 50% от дължимите средства за пътните строители. Това стана след приемане на предложено от "Продъжаваме промяната" проекторешение, с което се разрешава един от големите проблеми на управляващите в последните седмици.

Според решението плащането ще стане след доклад на междуведомствена комисия, съставена от експерти на регионалното и финансовото министерство, който след това да бъде одобрен от парламента.

Друга част от предложението предвижда АПИ да  заплати 100 %  от всичките си финансови задължения, възникнали от договорните за доставка и монтаж на ограничителни системи и др. АПИ трябва да предприеме всички необходими правни и фактически действия по възлагане на нови дейности по сключените стари договори за извършване на поддържане на републикански пътища. Идеята е АПИ да сключи при необходимост допълнителни споразумения към старите договори, с които да измени крайния срок на действието им до подписване на нови. Предложението предвижда новите да бъдат сключени не по-късно от 30 септември.

Припомняме, че разглеждането на проекта на решение за решаване на проблема с извършването на ремонтите от страна на АПИ бе отлагано два пъти и отхвърлено веднъж от пленарна зала. Това доведе до сериозно напрежение в управляващата коалиция.

Дебатът

В началото на дебата в пленарна зала депутатът от ГЕРБ Николина Ангелкова попита на какво основани есе внася решението, защото това е в пълномощията на Министерски съвет. Според нея правителството се опитва да прехвърли своята отговорност на народното събрание.

Караджов: Ремонтите на пътища ще могат да започнат седмицата след Великден

Вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов определи като добра новина за всички български граждани фактът, че регионална...

"От това става ясно че министърът на МРРБ не изпълнява задълженията за длъжността, която заема", каза тя. Колегата ѝ Младен Шишков определи цялата дискусия като пореден опит да се оклевети ГЕРБ. Той показа снимки на стотици километри построени и ремонтирани автомобилни пътища.

Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" го репликира, като заяви, че гордостта на ГЕРБ са стотици милиони потънали някъде. "Основни ремонти маскирани като текуща поддръжка. За това има ремонт на ремонта. Възлага се в нарушение на ЗОП и се възлагат дейности на определени фирми. Дайте снимки и на катастрофата при Своге, където загинаха хора и то защото пътят не е направен с некачествена настилка“, призова той.

Явор Божанков от БСП, каза, че хората пътуват по пътищата и виждат качеството им. Той спомена и срутището на ремонтирания път за Рилския манастир, което е станало дни след като е било завършено укрепването на скатовете там.

Вносителят на решението от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев в репликата си припомни, че сегашната каша е забъркана от порочните практики наложени от ГЕРБ в пътния сектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Радев: Подкрепяме евроинтеграцията на Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика