ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" провалиха изслушването на Славов за Сарафов пред правна комисия

7105
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" провалиха изслушването на Славов за Сарафов пред правна комисия
Снимка: БГНЕС

Провали се изслушването на правосъдния министър Атанас Славов пред ресорната комисия във връзка с избора на изпълняващ функциите главен прокурор, за какъвто беше избран миналата седмица Борислав Сарафов. 

Всичко започна след като Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи отпадане на точката за изслушването на министъра. Аргументът й беше, че утре ще има заседание на ВСС по темата. Атанасова отбеляза още, че министърът ще бъде изслушан в пленарна зала, тъй като в това е заложено в седмичната програма за работа на депутатите.

Обратно предложение направи Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България", който обърна внимание, че изслушването на министъра е едва 11-та точка. В този смисъл той изрази съмнение, че народните представители ще стигнат до там. 

"Има огромни обществени очаквания към избора на временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Считам, че ние като народни представители дължим на обществеността отговори на тези въпроси", каза той. ОЩЕ: Славов призова за аскетизъм от страна на настоящия състав на ВСС (ВИДЕО)

В крайна сметка предложението на Атанасова не срещна подкрепа, но малко по-късно не бе приет целият дневен ред за заседанията на комисията. Против" дневния ред гласуваха ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".  

Наложи се депутатите да излязат в 15-минутна почивка, след което ситуацията определено не се подобри, а напротив даже възникна спор какво да се прави. 

От страна на ГЕРБ се чуха предложения за прегласуване с идеята промените в Наказателния кодекс, които наред с изслушването също отпаднаха от дневния ред, да останат. Друго тяхно предложение беше свикване на ново заседание след 15 минути само с точката за кодекса. От ГЕРБ също така определиха ситуацията като безпрецедентна и критикуваха Стою Стоев за начина на водене.

ИТН смятат пък ситуацията за неучтива. Гроздан Караджов се извини на министър Славов. "Ние общо взето дебатираме въпроса дали той е желан или не е желан в тази комисия", каза още Караджов. 

Стою Стоев видя в мнозинството желание да не се изслушва министъра, но предложи да се прегласува, да се приеме дневният ред и тогава да отпадне точката, която мнозинството не желае - именно изслушването на министъра на избора на Сарафов. В крайна сметка дневният ред бе отхвърлен отново, а заседанието на комисията провалено. ОЩЕ: ВСС избра наследник на Гешев, който ще е временен главен прокурор

Междувременно преди заседанието на комисията Атанас Славов бе попитан от медиите защо ще обсъжда въпрос за ВСС с депутатите. Той заяви, че е длъжен, когато има искане за изслушване на министър, да се явява в комисията. "Мога да споделя правомощията, които мисля да упражня следвищите дни, в каква посока ще бъдат. Те не могат да ми дават преки указания какво и как да направя", добави още Славов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика