Главният секретар на президента: Цената за F-16 може да се промени едностранно от САЩ

3666
Главният секретар на президента: Цената за  F-16 може да се промени едностранно от САЩ
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

"Цената на самолетите F-16 може да бъде променена едностранно от САЩ, а така също и срокът за доставка." Това каза главният секретар на президента Димитър Стоянов в интервю за bTV.

Същото заяви и червеният депутат Румен Гечев, който беше министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов. Пред Нова телевизия той обяви, че САЩ можели да повишат цената по договора с 10% без предупреждение и с над 10% с предупреждение. Освен това, американската страна не поела гаранция за качеството на компонентите, които ще доставя.

Министерството на отбраната обясни в 18 страници за F-16 - всъщност няма фиксирана цена

Интензивният политически огън относно закупуването на изтребителите F-16 не спира, след като късно снощи Министерството на отбраната (М...

Стоянов изтъкна още, че самите народни представители не са имали време да се запознаят с договора, както и че в него има цитирани документи на американското правителство, за които депутатите не знаят какво съдържат.

"Предложението на управляващите и правителството е да минем по бързата писта, без да има дебати по темата. Това явно се дължи на факта, че те са притиснати от времето и искат да останат скрити неща от българския народ. Президентът вчера го каза най-правилно - ще има скрити разходи. Тук говоря за транспортирането на самолетите, въоръжението, което ще дойде на по-късен етап, обучението на пилотите. Другото важно е, че пакетът е орязан.", допълни още Стоянов.

"Договорите трябва да се изпълнят до началото на септември. Преговорният екип трябваше да договори други дати и в българското общество да се състои дебат. Пак ще повторя, че най-вероятно ще има скрити разходи. Ще се платят ли транспортните суми? Инфраструктурата кой ще я поеме? Президентът не е правил никакви провокации. Президентът иска да има повторен дебат, за да се разбере как ще се изхарчат тези 2,2 млрд. Никой не твърди, че F-16 не е многоцелеви изтребител. При тези самолети обаче една брънка да липсва и те ще си седят на земята. Става въпрос за самия самолет, пилот, въоръжение, техника, инфраструктура, друга техника, поддържащ екип. Едно от тези неща да липсва и самолетът няма да излети. Аз питам къде е въоръжението и защо то ще се достави на по-късен етап?", попита Стоянов.

"Не е взето решение дали президентът ще наложи вето на Закона за актуализацията за бюджета. Екипите в президентството работят. Не е важно какво мисля аз. Важно е какво мисли президентът. Той ще прецени за ветото. Президентът иска да се проведе дебат за тези 2,2 млрд. лева. Вчерашното изявление на президента беше достатъчно плътно и постави въпросите, които трябва да се дебатират утре в пленарна зала. Самите депутати според мен не са запознати с договорите, защото те са подписани юни месец. Същото важи и за Комисията по отбрана. Необходим е един по-задълбочен разговор и анализ на тези договори", завърши главният секретар на президента.

Президентът наложи вето на сделката за F-16, била приета твърде бързо

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на сделката за изтребителите F-16 Block 70 и свързанатa с тях поддръжк...

Припомняме, че снощи (24 юли) държавният глава направи обръщение, в което обясни защо налага вето на сделката. Още докато го правеше стана ясно, че ветото му пада на ниво комисия и се очаква окончателно да бъде преодоляно на 26 юли, в пленарна зала.

Междувременно от Министерството на отбраната обясниха в 18 страници за F-16 - всъщност няма фиксирана цена. От МО уточняват, че не може да се говори за фиксирана, а за прогнозна цена – 1,265 млрд. долара. МО казва и, че при определени обстоятелства може да има поевтиняване – зависи кога се купуват компоненти, но казва и, че не може сега да даде точна стойност на това какви данъци, такси и мита ще трябва да плати МО по сделката. Повече за главните въпроси по договора може да разберете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика