Министерството на отбраната обясни в 18 страници за F-16 - всъщност няма фиксирана цена

11043
Министерството на отбраната обясни в 18 страници за F-16 - всъщност няма фиксирана цена
Снимка: Lockheed Martin

Интензивният политически огън относно закупуването на изтребителите F-16 не спира, след като късно снощи Министерството на отбраната (МО) публикува пълен списък с отговори на поставените от президента Румен Радев въпроси по сделката.

Припомняме, че снощи (24 юли) държавният глава направи обръщение, в което обясни защо налага вето на сделката. Още докато го правеше стана ясно, че ветото му пада на ниво комисия и се очаква окончателно да бъде преодоляно утре, 26 юли, в пленарна зала. Но Радев не е налагал още вето на промяната в Закона за държавния бюджет, с която се финансира сделката – нещо, което финансовият министър Владислав Горанов отбеляза и попита да бъде ли чакано вето и там, като увери, че няма проблем парламентът да работи извънредно, за да преодолее и такова вето.

Емил Караниколов за самолетите F-16: Ще получим това, което плащаме и което сме искали

"Ще получим това, което плащаме и което сме искали. Ще има обаче и надграждане с допълнителните 8 самолета." Това каза министърът на ик...

"Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на: Цената за придобиване от 2.2 млрд. лева без ДДС при 100% авансово плащане; Срока за доставка на самолетите най-рано след 4-5 години; Орязания пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности; Скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси; промяна на клаузите на договора едностранно от изпълнителя без съгласуване с българската страна по отношение на цени, срокове и обем на доставки и услуги; неустойки на неизпълнение", каза Радев вчера.

Сега Министерството на отбраната публикува 18 страници с отговор точно в насока тези твърдения. Още в началото изрично е подчертано, че изтребителите ще имат многоцелеви способности и ще бъдат напълно оперативно съвместими във въздуха и на земята. Уточнява се обаче, че на по-късен етап ще има въоръжение за поразяване на подвижни и стационарни цели на земята – засега има такова за въздушни цели „във и извън пределите на визуалната видимост”.

Уточнява се и, че първите два самолета ще се ползват за инженерно-техническо обучение на място в САЩ, а всъщност третият и четвъртият ще дойдат в България – в средата на 2023 година. Възможно обаче било да има промяна в графика - защото сега условието е договор да бъде подписан до 31 юли тази година! Припомняме, че ветото бави подписването на договора, а по процедура приет от Народното събрание закон се изпраща на президента за издаване на указ за обнародване. Законът се обнародва в Държавен вестник не по-късно от 15 дни след приемането му.

Що се отнася до възможно оскъпяване на договора, от МО уточняват, че не може да се говори за фиксирана, а за прогнозна цена – 1,265 млрд. долара. МО казва и, че при определени обстоятелства може да има поевтиняване – зависи кога се купуват компоненти, но казва и, че не може сега да даде точна стойност на това какви данъци, такси и мита ще трябва да плати МО по сделката.

Набрахме 500 млн. лева нов дълг за F-16, предстои да търсим още 200 млн. лева

Набраните за изтребителите F-16 средства чрез продажба на държавни ценни книжа (ДЦК) стигнаха половин милиард евро. Днес, 22 юли, успеш...

Пълният обем на отговорите вижте ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика