Горещ исторически спор по оста СССР се заформи между БСП и ГЕРБ в парламента

9280
Горещ исторически спор по оста СССР се заформи между БСП и ГЕРБ в парламента
Снимка: БГНЕС

Изключително остра разпра възникна по време на парламентарния контрол между външния министър Екатерина Захариева и депутати от БСП. Причината беше декларацията, която шефът на МВнР подписа в началото на май т.г. съвместно със свои колеги от редица източноевропейски държави и САЩ по повод 75 години от края на Втората световна война. В документа критично се наблягаше на насилственото присъединяване на Източна и Централна Европа към съветския блок след войната.

Това не се хареса на социалистите, които поискаха от Захариева обяснение защо е подкрепила документа.

Иво Христов пита Захариева: Какъв е българският интерес за подписването на декларация срещу Русия?

Социологът и депутат от БСП проф. Иво Христов отправи остри критики към външния министър Екатерина Захариева. Причината бе, че тя и ми...

"Какъв точно е българският интерес, за да подпишете тази декларация? Това попита социологът и депутат от БСП проф. Иво Христов и продължи с въпроси към Захариева, касаещи историческата й подготовка.

Известно ли Ви е, че, ако не бе категоричната позиция на Съветския съюз на Парижката мирна конференция, границата между България и Гърция щеше да минава на 30 километра южно от Пловдив, т.е. около Бачково, попита Христов от парламентарната трибуна.

"Известно ли Ви е, че, ако не е бил Съветският съюз, Пиринска Македония щеше да е в границите на Югославия? Известно ли Ви е, че, ако не е бил Съветският съюз, размерът на репарациите, които България трябваше да плати като присъединила се към Тристранния пакт страна, щеше да ни срине икономически, предизвиквайки трета национална катастрофа?

Известно ли Ви е, че, ако не е бил Съветският съюз, плановете на т.нар. съюзници предвиждаха елиминирането на България като страна, създаваща проблеми на балканските ѝ съседи? В качеството си на външен министър имате ли представа и историческа образователна подготовка какъв документ подписвате? Ако - да, защо го подписахте? Ако - не, защо го подписахте?“

„Като народни представители в парламентарната република България, научихме за това от медиите ... Съдържанието на декларацията е спорно от гледна точка на дипломацията, най-малкото защото обвиненията към Съветския съюз съдържат спорни исторически факти, които водят до неправилни исторически интерпретации”, упрекна я и червеният депутат Александър Паунов.

БСП поиска оставката на Екатерина Захариева

БСП категорично възразява срещу присъединяването на България към разпространената днес декларация на министрите на външните работи на Ч...

Захариева контраатакува, че левите поставят под съмнение „историческата истина за тоталитарния режим 30 години след падането му”. „Наистина бившият Съветски съюз и Червената армия дадоха най-много жертви. В същото време народите на Централна и Източна Европа платиха много висока цена – с репресии, със загуба на суверенитет”, поясни външният министър. По думите й декларацията е политически документ, а не международен договор, което означава, че не се налага да се консултира с парламента.

"Вие очевидно считате, че познавате историята по-добре от подписалите декларацията министри, вие привидяхте явно нещо - там никъде не се споменава Съветският съюз, посочи Захариева.

След това Захариева и социалистите започнаха продължителна размяна на въпроси, започващи със „Знаете ли, че ...”, като всеки предлагаше исторически факти в подкрепа на своята теза. Намесени бяха Пиринска Македония и Югославия, положението по фронтовете, следвоенните репарации, претенциите на Гърция и какво ли още не.

"Знаете ли, че - така трябва да започна. На 5 септември СССР обяви война на България въпреки, че на 26 август, страната ни е обявила неутралитет. Нито един български войник не се бие на Източния фронт. Твърдите, че ако не е бил СССР, границата ни е щяла да минава на 30 км. от Пловдив. Забравихте да кажете и на 90 км. от София. Записано е в член 1 на Парижкия мирен договор, че България трябва да бъде върната в границите към 1 януари 1941 г. България излиза с по-голяма територия - поправената историческа справедливост с връщането на Южна Добруджа", посочи Захариева.

Захариева констатира, че платените репарации към СССР надхвърлят двукратно репарациите към Гърция. "Ако не се бяха скарали Тито и Сталин, Пиринска Македония със сигурност щеше да е в границите на Югославия.

САЩ, България и още девет държави обвиниха Русия в "жалък опит да фалшифицира историята"

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и девет външни министри от Централна и Източна Европа, включително българският Екатерина Захарие...

Сталин привиква Георги Димитров и Йосиф Тито в Москва и нарежда да започне македонизация на Пиринска Македония като първа точка от нейното присъединяване към Югославия. Разрив между Москва и Белград през 1948 г. слага край на тези намерения, заяви още тя.

Майк Помпео (американският държавен секретар – бел.ред.) е написал тази декларация, а вие като пудели сте се присъединили ... Нямате подготовка за външен министър и трябва да си подадете оставката”, подигра се накрая с първия ни дипломат Паунов, съпроводен от смеха на съпартийциите си. Това не е първият случай, когато от БСП искат оставката на Захариева заради въпросната декларация.

„Декларацията не е предложена от САЩ, а от Естония ... За мен е много жалко, че в България все още има спор за оценката за тези 45 години. Това е гавра с паметта на хилядите невинни убити без съд и присъда”, отвърна разгневената Захариева.

В нейна защита скочиха и депутати от ГЕРБ, които нападнаха водещия заседанието Кристиян Вигенин от БСП, че фаворизира съпартийците си в дебата. Соцдепутатите пък го упрекнаха, че оставил прекалено дълго време на Захариева да се изкаже. С тази разпра приключи и историческата дискусия, в която се превърна парламентарното питане към външния министър.

Депутатът от левицата Иван Ченчев пък похвали Вигенин за толерантното му поведение по водене на заседанието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика