САЩ, България и още девет държави обвиниха Русия в "жалък опит да фалшифицира историята"

11964
САЩ, България и още девет държави обвиниха Русия в "жалък опит да фалшифицира историята"
Снимка: iStock/Guliver

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и девет външни министри от Централна и Източна Европа, включително българският Екатерина Захариева, нападнаха Русия в четвъртък (7 май), като денонсираха това, което те описват като „жалък опит за фалшифициране на историята“. Това пише базираният в Брюксел портал Euractiv, цитиран от агенция "Фокус".

Министрите пуснаха съвместно изявление преди 75-тата годишнина от края на Втората световна война в памет на жертвите и „всички войници, които се биха, за да победят Нацистка Германия“.

Какво преживях в Аушвиц? Записките на 14-годишната Шайнди

Пролетта на 1944 г. 14-годишната Шайнди от Унгария е депортирана в концлагера Аушвиц. Почти цялото ѝ семейство е избито. С риск за живо...

Но те също използваха повода да припомнят, че май 1945 г. „не донесе свобода на цяла Европа“, тъй като тогавашният Съветски съюз е наложил комунистическото управление в източната ѝ част.

„Прибалтийските държави бяха незаконно окупирани и анексирани, а желязната хватка над другите пленени страни беше наложена от Съветския съюз, използвайки огромна военна сила, репресии и идеологически контрол“, отбелязват Помпео и деветте министри от източния фланг на НАТО. 

„Манипулирането на историческите събития, довели до Втората световна война и до разделението на Европа след войната, представлява жалко усилие за фалшифициране на историята“. 

Изявлението е публикувано от България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ.

Припомняме, че президентът Владимир Путин и други високопоставени руски служители наскоро обвиниха Полша, че носи известна отговорност за избухването на войната - твърдение, отхвърлено от Варшава и нейните западни съюзници, като фалшив ревизионизъм.

Лидерът на ЕНП счита, че Русия изкривява историята за Втората световна война

Членът на Европейския парламент от Европейската народна партия Манфред Вебер обвини Русия в опит да пренапише историята. Дискусията по ...

Както пише медията, „на няколко пъти Москва се опитва да омаловажи тайния нацистко-съветски пакт от 1939 г., който беше сключен преди началото на Втората световна война, за да раздели Европа“.

„Хибридна война“

Както пише Euractiv, „Русия също отказва да признае съветско превземане на балтийските държави Естония, Латвия и Литва в периода 1944-45 г. като окупация и никога не е предлагала извинения или компенсации".

Прибалтийските президенти също излязоха със собствено изявление в четвъртък, като оспориха историческия прочит на Москва и призоваха за „истина и справедливост“ в признаването на престъпления от комунистическата епоха и отговорността на Москва за избухването на войната.

Президентът на Естония Керсти Каджулайд заяви пред AFP, че тримата са публикували изявлението, защото „през последната година забелязахме тенденцията, Руската федерация да се опитва да преосмисли или преанализира или дори пренапише историята“.

Какво точно иска да промени Владимир Путин в Конституцията на Русия

Новината за оставката на руското правителство шокира света. Преди това руският президент Владимир Путин направи изявление, в което изра...

„Не можем да го позволим. Важно е да се помни как всъщност бяха нещата“.

Нейният латвийски колега Егилс Левиц заяви, че „фалшифицирането на историята е вид хибридна война“, провеждана от Москва. 

Докато 9 май се празнува като Ден на победата в Русия, за много от балтийските държави той поставя началото на десетилетия на често брутална съветска окупация, а не освобождение. Балтийското трио си възвърна независимостта от разпадащия се Съветски съюз през 1990-1991 г., преди да се присъедини към Европейския съюз и НАТО през 2004 г. и оттогава отношенията с Русия са обтегнати.

„За нас войната приключи през 1993 г., когато си отиде последният руски войник“, заяви още литовският президент Гитанас Науседа пред AFP. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари