Хиляди на протест пред съда: Гешев е позор! (СНИМКИ И ВИДЕО)

15678
Хиляди на протест пред съда: Гешев е позор! (СНИМКИ И ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com / Румен Скрински

Оттегляне на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, внасяне официално на номинацията на Бойко Атанасов за поста и оставка на премиера и правителството. Това поискаха присъстващите на провелия се тази вечер протест срещу единствената номинация на Иван Гешев за главен обвинител на републиката. Хиляди хора се включиха в проявата пред Съдебната палата в София.

Гражданската организация Инициатива "Правосъдие за всеки" е основният организатор на днешния протестен Марш за правосъдие. От гражданската инициатива вече изпратиха отворено писмо до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет миналата седмица, след като бе обявена кандидатурата на Гешев. С него се иска оттегляне на номинацията му и посочване на друг кандидат за поста. От "Правосъдие за всеки" поискаха още парламентът да промени част от законовите правила при избора на главен прокурор, както и да разпореди нова процедура.

Правосъдният министър реши да не "застрашава" избора на Гешев за главен прокурор

Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор. Това стана ясно след категоричния отказ на правосъдния министър да номинира др...

„Преди седмица имаше годишнина от нощта на белия автобус. Спомнете си какво се случи с онези, които издигнаха Пеевски като шеф на ДАНС. Днес обаче, Пеевски е в парламента. Пеевски се кани да ви избере новия главен прокурор. Това е цирк, подигравка с правовата държава и с всички нас, със свободата“, заяви адвокат Велислав Величков, лице на организацията. Оттам уточниха, че от септември ще започнат ежеседмични протести, като целта им е недопускането на избора на Иван Гешев, който трябва да се състои на 24 октомври.

„От едната страна сме свободните български граждани, които искаме да превърнем България в правова държава. От другата страна са всички мутромилициионери, независимо от кой клон – ГЕРБ, БКП или ДПС, както и обслужващия им персонал, които искат да унищожат свободата в България. Пътят, по който са тръгнали, води до заплаха за гражданския мир. Започнат ли истински репресии, трябва да знаят, че ще бъдат свалени. Тогава ще искаме наказателна отговорност за всички тези предатели на Отечеството“, заяви Кирил Чуканов.

От гражданската инициатива БОЕЦ заявиха, че в сряда ще обявят следващите си действия. "Апелирам към вас, когато това стане, последвайте ни", заяви председателят на неправителствената организация Георги Георгиев.

„Здравейте, свободни хора. Радвам се, че България започва да заприличва на Сърбия, на Румъния, вижте какво става в Москва. Да поздравим тези хора, които имаха смелостта да застанат срещу терора на Путин. Поздравявам и вас за това, че започнахме да се събуждаме. Докато ни има, Гешев, Гешевци, Цацаров и компания няма да спят спокойно. Ние трябва да им покажем, че не са те властелина. Властелинът е един и той е записан в българската конституция – България е правова държава и се управлява съгласно конституцията и законите на страната“, заяви пред събралите се бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев.

На протеста присъства и Николай Колев-Босия. „Думата „Оставка“ е много сладка за този случай. По-правилно е да се казва „Бесилка“, заяви Босия. „Носете си винаги домати – когато сме много и по един домат е достатъчно. Без борба няма победа“, категоричен бе той.  Думите му бяха посрещнати с възгласи „Оставка!“, „Мафия“ и „Гешев е позор“.

От това лъха една безсилна злоба. Мен не ме интересува какво ще кажат една шепа от този кръг лица

Така единственият засега кандидат за главен прокурор Иван Гешев коментира пред bTV ситуацията с протестите срещу кандидатурата му. "От...

Пред събралите се се изказа и професор Велислав Минеков. „Здравейте, терористи“, обърне се шеговито той към събралите се. „Днес бе възвестена диктатура, а не просто избор. Не се връщаме в 89-та, а доста по-назад – в годините след войната. Вместо ние да си ходим на Терминал 2, е време те да заминат, а ние да останем. Мафията е благородна организация, в сравнение с това, което ни управлява“, категоричен бе той. „Днес за пръв път виждаме как действащ главен прокурор определя наследника си като в наследствена монархия“, допълни Велислав Минеков.

На протеста присъстваха и представители на осъдените на първа инстанция Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които обявиха, че подкрепят номинацията на Бойко Атанасов за главен прокурор и призоваха управляващите да се вслушат в гласа на хората.

След официалните изказвания, протестиращите се отправиха на шествие по улиците на София, като преди това решиха да се преброят, след като се разбра, че една от големите телевизии е обявила във вечерната си емисия, че са едва 500 души. В крайна сметка преброяването посочи 2500 души! Протест срещу кандидатурата на Иван Гешев имаше днес и в Пловдив.

Предистория

Само преди седмица стана ясно, че прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно издига Иван Гешев за кандидат за следващ главен прокурор. Това означаваше, че ако правосъдният министър Данаил Кирилов не предложи друг кандидат, Гешев няма да има конкуренция. А за да бъде одобрен, зам.-главният прокурор има нужда от 2/3 от гласовете на Пленума на ВСС, което изглежда напълно постижимо предвид пълната подкрепа на прокурорската колегия т.е. 11 сигурни гласа и предвид политическата квота от 6 гласа в съдебната колегия. Отделно са гласовете на председателите на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, на Георги Чолаков от Върховния административен съд (ВАС) и на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров. Потенциално Гешев може да се цели в 19 сигурни гласа от общо 25, което ще е повече от достатъчно да заема сегашния пост на Цацаров.

Иван Гешев и мрачните призраци на миналото

Иван Гешев говори като човек, решил да действа с извънредна сила срещу несъгласните с властта. От това ще произлезе само безпомощно пов...

По-рано днес, 29 юли, Данаил Кирилов ясно заяви, че няма да издигне друга кандидатура, с което изтече и последният срок за номинации. Това стана факт, макар няколко граждански организации да събраха, по техни думи, около 10 000 подписа в подкрепа на кандидатурата на следовател Бойко Атанасов. Всъщност представители на една от организациите - "Боец", опитаха да дадат на Кирилов подписката в петък, 26 юли, но той се скри от тях.

Иван Гешев нашумя особено силно с позицията си, че не счита разделението на властите за нещо непременно правилно. Той заяви това в интервю за сутрешния блок на БНТ, след като стана ясно, че прокурорската колегия стои зад него. В същото интервю Гешев "посъветва" обвиняемия за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков да се обърне към инстинкта си за самосъхранение и да помисли добре какво ще е поведението му.

Извън това интервю, Гешев упорито не коментира по същество имотната връзка на жена му с Александър Ваклин - човекът, който е лицето на прокуратурата по скандалното дело "Десислава Иванчева", както и крайно интересното минало на баща си като следовател и дали няма основания да има разследване за престъпна дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика