Купила ли е жената на Гешев апартамент от офшорка, в която дял е имал и Ваклин?

25991
Купила ли е жената на Гешев апартамент от офшорка, в която дял е имал и Ваклин?
Снимка: БГНЕС

Жената, която живее със зам.-главния прокурор Иван Гешев - Детелина Ханчева, си е купила чисто нов апартамент в София на много ниска цена, показва разследване на Frognews.

Медията посочва нотариален акт, според който през декември 2014 г. за близо 86 км. м. в Зона Б -17, на ул. „Ген. Столетов“ № 8, Ханчева е дала 40 000 лева. С други думи говорим за цена от 465 лв. или 234 евро на квадратен метър. Според Frognews цените на имотите в този район и в периода на сделката показва, че най-ниските са между 800 и 900 евро за кв. метър. Има още един много любопитен факт - цената на въпросния апартамент е в пъти по-ниска дори от данъчната му оценка, казва медията.

Гешев не счита за важно, че друг човек може да е писал в тефтерчето на Иванчева, нападна Панов

Единицата за справедливост е това, което присъжда съда. Подсъдимите продължават да са невиновни, но през последните няколко дни има кам...

Сделката става чрез решение на офшорна компания, която купува дяловете на фирма, собственост на Александър Ваклин, който е свидетел по делото "Иванчева", и неговия бивш, по думите на самия Ваклин, съдружник Марио Кръковски.

Подробности

Детелина Ханчева купува последователно от фирма "МС Консулт 2010" ЕООД три имота. На 9 декември 2014 г., няколко дни преди рождения ѝ ден, тя купува жилище с площ 71,730 квадратни метра без общите части, съгласно данните от Имотния регистър. Апартаментът се намира на столичната ул. "Ген. Столетов" 8. Също през декември, но две години по-късно, през 2016 г. към жилището е добавен и гараж с размер 18 кв. метра. Година по-късно имуществото е окрупнено с 542 кв. метра поземлен имот, върху който е сградата с апартамента и гаража. Фирмата-продавач е инвеститор на проекта, който е завършен през 2014 година. Сградата е четириетажна, "с 12 апартамента, на парцел с голямо лице и тесни калкани", както пише в описанието ѝ.

Данъчната оценка на недвижимия имот е 102 183,60 лева. Пазарната към този момент е около 150 000 лева. Имотът обаче е продаден за 40 000 лева. Представляващият продавачът - "МС Консулт 2010" ЕООД, Мирослав Чергаров заявява, че сумата е изплатена по банков път. В нотариалния акт от 2014 г. е записано, че апартаментът се състои от антре, коридор, дневна с кухненски бокс и трапезария, спалня, кабинет, баня с тоалетна и балкон. Като се добавят и 14 кв. метра идеални части от общите части, целия имот е записано, че е 85,77 кв. метра + 7 кв. метра мазе.

Облагодетелствал ли се е бащата на ръководителя на Спецпрокуратурата чрез имотна сделка?

Името на ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев също се появи в горещия скандал с имотите на висшите български чиновен...

Освен всички документи за право на собственост, в нотариалния акт е записано, че е приложено и решение на едноличния собственик на "МС Консулт 2010" ЕООД от 09.12.2014 г. То е от същият ден, в който е подписан акта. Към този момент това решение следва да е взето от офшорната компания "Трансвю Холдинг Лимитид", защото от 2012 до 2015 г. тя се води едноличен собственик на капитала на "МС Консулт 2010" ЕООД. "Трансвю Холдинг Лимитид" обаче е представлявана от Марио Кръковски - съдружник на Детелина Ханчева в "Отеа".

Офшорната компания "Трансвю Холдинг Лимитид" е регистрирана на Сейшелите. Тя е представлявана или от Марио Кръковски, или от Валентина Никова Исакова-Николова, която е управител на други фирми свързани с бизнесмена.

На 7 август 2012 година Марио Кръковски и Александър Ваклин продават своите дялове от "МС Консулт 2010" на същата офшорка - "Трансвю Холдинг Лимитед", като в сделката Кръковски е пълномощник на представляващите офшорната компания Панайота Стефани и Христала Менелау. При сделката с продажбата на имота на Ханчева, "Трансвю Холдинг Лимитид" е едноличен собственик на фирмата-продавач "МС Консулт 2010".

"Не познавам Иван Гешев и Детелина Ханчева. Гешев го видях веднъж в специализираната прокуратура и той си обърна главата на другата страна. През 2009 година се разделихме с Кръковски. Имахме два общи проекта заедно, които изпълнихме. Единият беше за сградата на "Скобелев" 11 - той взе два офиса там, които продаде. Действително не сме ликвидирали фирмата, защото е сложна процедурата. Така ми стоят съдружия с всевъзможни хора, с които отдавна нямам нищо общо", коментира Александър Ваклин пред "Капитал".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com