Христо Иванов: Недопустимо е политици да се намесват в програмата на БНР

5966
Христо Иванов: Недопустимо е политици да се намесват в програмата на БНР
Снимка: БГНЕС

"Всички трябва да разбираме, че е недопустимо политици да се намесват в програмата на БНР директно. Никой няма интерес да създаваме впечатлението, че има такава намеса, България няма интерес". Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира спряното интервю с руския посланик Елеонора Митрофанова.

"Същевременно е много важно да установим, че когато става дума за Националното радио, а не някакво си радио, е много важно да има установени стандарти. При толкова разделено общество и толкова гледни точки - трябва да има ясни стандарти. За да стигнем до яснота какви са тези стандарти, приложими към конкретното интервю и казус, много е важно Програмният съвет на БНР да излезе с много подробен доклад по този случай", настоя той.

Още: БНР: Интервюто на Волгин с Митрофанова не е безпристрастно

"Било ли е съгласувано това интервю? Защо? С какви съображения? Ако съдържанието му по някакъв начин е било проблематично, на кои конкретни норми и стандарти те не са отговаряли. За да можем да видим дали наистина става дума за политическа намеса, или наистина има някакъв проблем", каза Иванов. Според него, трибуната на БНР е национален ресурс и как той се използва, трябва да бъде въпрос на ясни стандарти.

За управлението

"Искам България да продължи да има правителство в тази ситуация и поради факта, че основната логика на Конституцията е да има правителство, каза пред БНР Христо Иванов, лидер на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България".

"Това правителство е единственото, което в момента мога да си представя. То показа, че води до резултати. Когато има по-добра политическа алтернатива, аз съм готов тя да бъде обсъдена. И самата опозиция към момента не може да извади алтернатива и се отказаха от вотовете на недоверие, а обещаха".

Още: Украйна за интервюто на Митрофанова при Волгин: Съучастие в кремълската въоръжена агресия (СНИМКИ)

Христо Иванов подчерта категорично, че за ПП-ДБ парцелирането на регулаторите на квоти не може да бъде определящ принцип: "Нито може да бъде единствен принцип. Ние ще търсим начин в крайна сметка да наложим качество".

Той посочи, че има парламентарна традиция и опозицията да бъде включена в тези решения: "Смятам, че е разумно ние много внимателно да обсъдим нейното продължаване (на тази парламентарна традиция - б.р.). Внимателен съм, защото сме се разбрали две неща - че ще разговаряме за всичко след Нова година и че докато всичко не е договорено, нищо не е договорено".

Още: Борисов прекъсна интервю на Христо Иванов, похвали го за конституционната реформа

Всички разбираме, че това ще бъде въпрос, който ще е с много голям залог и с много голямо напрежение, увери Иванов и добави: "Убеден съм, че ако подходим рационално, не просто ще избегнем кризата, а ще покажем, че можем да произведем добри новини".

По думите на Христо Иванов на шестима министри от кабинета "Денков" са били искани оставките от партиите, които подкрепят правителството, и нито един от тях не е бил сменен: "Не бива да превръщаме тази изява в реална индикация за влияние и сила", категоричен бе той.

Още: Христо Иванов: Съдебната реформа няма да приключи с конституционните промени (ВИДЕО)

Иванов изтъкна, че и след евентуално изпълнение на задачите, които си постави правителството - влизане в Шенген и еврозоната и промени в Конституцията - то ще има смисъл да продължи да съществува заради това, че "дава възможност да се движим към налагане на някакви стандарти, свързани с налагане на върховенство на правото и създаване на институционална предпоставка за изчистване на корупционната среда".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика