Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервю с руския посланик Митрофанова

9481
Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервю с руския посланик Митрофанова
Снимка: БГНЕС

Програмният съвет на БНР е забранил излъчването на интервю с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. Това заявява в пост във Facebook водещият на предаването "Политически некоректно" Петър Волгин.

„Делян Пеевски възрази срещу участието на посланик Елеонора Митрофанова по Националното радио. Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервюто с нея. Казаха ръководителите, че между двете неща нямало връзка. Вие как мислите?", написа Волгин в социалната мрежа.

Самият посланик на Русия в България Елеонора Митрофанова коментира пред контролираната от Кремъл руска информационна агенция ТАСС, че на фона на разговорите за демокрация, свобода на словото и свобода на изразяване, решението на програмния съвет на БНР предизвиква недоумение и разочарование, съобщи БГНЕС.

Още: Украйна за интервюто на Митрофанова при Волгин: Съучастие в кремълската въоръжена агресия (СНИМКИ)

Политически позиции

В петък председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски изрази „голямата си тревога от анонса за предстоящо гостуване на руския посланик в ефира на една от най-влиятелните обществени медии – БНР“.

"Именно този представител на Кремълския режим, срещу чиито безпрецедентна арогантност и незачитане на правовата държава многократно сме възразявали. Представител на държава-агресор, която освен въоръжена война срещу Украйна, води хибридна война срещу ЕС и НАТО. Посланик Митрофанова, която заключва православен храм, назидава и оспорва решения на нашата държава и ЕС", подчерта Пеевски и добави:

"Приемаме гостуването на Митрофанова в ефира на общественото радио като груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България. По Конституция и закон, обществените медии осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси и общочовешките ценности. Тази отговорност, както и етичният кодекс на медиите, споделен от всички европейски журналистически организации правят недопустимо ефирът на БНР да се превърне в обществен предавател за пропутинската пропаганда и дезинформация".

Пеевски настоя СЕМ и другите регулаторни органи да се самосезират, за да не се допусне подобна провокация в национален ефир.

Още: 102-годишна жена заведе дело срещу Петър Волгин заради скандално изказване за Народния съд

"Отговорността на генералния директор на БНР за водената от медията програмна политика изисква преустановяване на всички рискове, свързани с употребата на обществената медия за пропагандни антиевропейски и антидемократични цели", каза още председателят на ПГ на ДПС.

Същевременно от "Възраждане" изпратиха позиция, че щом ще се спира интервюто на Митрофанова, трябва да не се допускат интервюта в обществените медии с нито един посланик - такава е тяхната идея. От партията на Костадинов не уточняват коя друга държава в България с дипломатическо представителство на ниво "посланик" е нападнала непредизвикано свой съсед, за да има равнопоставеност в отношението. "Възраждане" обаче напомня, че според СЕМ предаването на Волгин спазвало всички журналистически стандарти: СЕМ: Волгин е плуралист, отразява различни гледни точки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика