Христо Иванов поиска оставката на Цацаров, той обвини Сашо Дончев в натиск за цената на газа

2576
Христо Иванов поиска оставката на Цацаров, той обвини Сашо Дончев в натиск за цената на газа
Снимка: БГНЕС

"Да, България" призовава главния прокурор да подаде оставка. Става дума за капитална липса на елементарна хигиена между главния прокурор и бизнеса. Така лидерът на „Да, България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов коментира скандала между собственика на "Овергаз" Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Христо Иванов призова моментално да бъде направена анкетна комисия в парламента, за да разследва казуса. Той поиска намеса и на ВСС, както и всеки прокурор в София да се самосезира. Призоваваме всеки български политик да вземе отношение, ще се обърнем и към Европейската комисия, подчерта председателят на "Да, България". Нека има проверка по случая и да бъде направена съвместно с международни прокурори, Европейската комисия, пожела Иванов, за да няма как като главен прокурор Сотир Цацаров да влияе на прокурори, които го разследват, защото той може да дава методически указания на всеки прокурор при разследване. Разследване трябва да има, защото в момента ситуацията е "дума срещу дума", добави Антоанета Цонева.

ЕК: Правосъдието в България и Румъния не е по-зле от това на всички останали в ЕС

България и Румъния са на прав път в областта на правосъдието и не са по-зле от останалите страни в Европейския съюз. Това сочат данните...

Според Христо Иванов става ясно, че главният прокурор толерира разговори за висящи производства и то през посредници. Това е недопустимо, подчерта Иванов.

Ако допуснем това нещо да се замаже, да се размине, ситуацията за всички нас ще става все по-лоша, убеден е бившият правосъден министър. Той визира репликата на Цацаров (по думите на Сашо Дончев), че е "твърде мек" и това му го казвал бившия главен прокурор Никола Филчев. Това е любима реплика на г-н Цацаров – не е случайно, че г-н Филчев беше изваден по медиите точно сега, каза Иванов. България тъне в ужасяващ страх, добави той.

Познавам г-н Дончев, призна Христо Иванов, добавяйки, че "г-н Дончев не е оказал финансова помощ на "Да, България" или нещо, което може да се каже, че е влияние". Това, че съм разговорял с някого по телефона, прави ли го съучастник в създаването на "Да, България", даде пример бившият правосъден министър.

От "Да, България" напомниха, че Цацаров е низвергнал предложенията от проверката на европрокурорите на нашата прокуратура. Става въпрос за две предложения за надзор, като основната им е да има кой да упражнява контрол над дейността му - дали парламентарна комисия или отделно звено в прокуратурата. Партията на Иванов напомни и предложенията в конкретика. Първото предложение беше да бъде създадена възможност главният прокурор да бъде разследван от независим от него прокурор, а независимият прокурор да бъде под надзора на магистрат, който е извън системата на прокуратурата. И второ - да бъде създадена парламентарна комисия, която на всеки три месеца да получава отчет от главния прокурор и да може да му задава въпроси по дела от обществено значение.

Лозан Панов: У нас има "съдебна благотворителност" за корупционни престъпления

В България има съдебна благотворителност по отношение на корупционните престъпления по високите етажи на властта. Това заяви председате...

Отговорът на Цацаров

Твърденията за упражнен натиск по отношение на бизнесмена и издател Сашо Дончев са неверни и спекулативни. Това се казва в позиция на главния прокурор Сотир Цацаров.

Никога и по никакъв начин нито главният прокурор не е отправял лични или институционални заплахи към г-н Дончев. Направените изявления в този дух са непочтени, смята той.

Според позицията Цацаров е приел среща със Сашо Дончев като представляващ интересите на една от официално признатите работодателски организации в България. Това не е и първата среща с г-н Дончев. По време на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ. Такава намеса е била категорично отказана, уточнява Сотир Цацаров.

Главният прокурор счита, че всеки подобен опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи е недопустим. Той подчертава, че ще проявява и занапред нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес. Такива опити са несъвместими с правовия ред и задължителното за една демократична европейска държава нормално функциониране на институциите.

За нови членове на ВСС ще се гласува и електронно, може да има "не подкрепям никого"

Новите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще могат да бъдат избирани електронно, но електронната бюлетина ще бъде преработена, така ...

"Като счита, че твърденията на г-н Дончев са несъответни на действителността и без да коментира нивото на използваната от него езикова стилистика, главният прокурор изразява съжаление, че подобни изявления дават повод за разгаряне на един абсурден и непродуктивен обществен спор. Той изразява убеденост, че този опит за въвличане на прокуратурата в скандал не представлява и опит да бъде спряна работата на институцията по провеждани проверки и разследвания или непосредствено предстоящи действия в интерес на българските потребители на енергия.

Главният прокурор категорично заявява, че уважава свободата на словото и неприкосновеното право на медиите да критикуват и обсъждат всяка публична личност и това е част от задължителните демократичните стандарти в Европа и света. Същевременно той счита, че има граници на личностното и човешко достойнство, чието преминаване противоречи на същите тези нормални демократични стандарти", пише още в позицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика