Какво премълча Сотир Цацаров за проверката на европейските прокурори?

5101
Какво премълча Сотир Цацаров за проверката на европейските прокурори?
Снимка: БГНЕС

В европейския доклад за прокуратурата има препоръки в посока, която за нас би била голяма крачка назад. Това заяви вчера (20 декември) главният прокурор Сотир Цацаров, като визира съветите за засилване на централизацията в държавното обвинение, след като се вървяло по пътя на децентрализацията.

Какво обаче не спомена Цацаров в изявлението си? Оказа се, че в доклада на прокурорите има сериозни предложения, касаещи управлението на държавното ни обвинение. Ето и какво конкретно пише в доклада, което може да повлияе сериозно върху лостовете на влияние на главния прокурор в съдебната система:

Адвокат Борислав Вълчев: Правосъдието е ефективно, когато е неизбежно

Съдебната реформа е тема, която вълнува особено силно българското общество в последните две години. Освен прокуратурата и Висшия съдебе...

"Необходимо е да се създаде прозрачна процедура, в случай че в бъдеще главен прокурор бъде обвинен по време на мандата си в извършването на тежко престъпно деяние. Теоритично главният прокурор може да откаже да разреши провеждането на разследване на действията си. В този контекст считаме, че за оперативните решения във връзка с работата на Националната следствена служба (НСС) следва очевидно да отговаря съответният заместник на главния прокурор, ръководещ НСС. Този заместник на главния прокурор следва да остане зависим от главния прокурор по отношение на ресурсите, но по отношение на оперативността предлагаме той да бъде независим. Решението да започне наказателно преследване следва да се вземе от този заместник на главния прокурор.

Нашето предложение е отговорността за упражняването на надзор върху разследването на твърдения за тежки престъпни деяния, извършени от главния прокурор, да се възлага на независимо лице, заемащо висша длъжност в съдебната система извън системата на прокуратурата".

По отношение на обвиненията на следовател Бойко Атанасов за действаща "шпиц команда" в прокуратурата под ръководството на Сотир Цацаров, европейските прокурори посочват, че не виждат причина констатацията на комисията "Професионална етика и превенция на корупцията" при ВСС по случая да бъде критикувана. Припомняме, че комисията постанови, че няма достатъчно основание твърденията на Атанасов да бъдат сметнати за основателни. "Това обаче може да бъде малка утеха за широката общественост, що се отнася до това дали случващото се в рамките на една комисия при ВСС дава реални гаранции срещу злоупотреба, с оглед водещата роля на главния прокурор във ВСС по принцип и неговата висшестояща функция спрямо много от неговите членове (и в конкретния случай на свидетели, призовани да дадат своите показания)", посочват европрокурорите.

По отношение на "Яневагейт" европейските прокурори казват, че не са в състояние да коментират истинността на твърденията, че прокурорите редовно „подбирали“ съдии от Софийския градски съд, за които смятали, че може да са благосклонни. Необходимо е цялостно разследване на тези твърдения от независимо лице или орган – инспекторат към ВСС с повече правомощия в сравнение със сегашните. Точно във връзка с Инспектората на ВСС (ИВСС) чуждите прокурори казват, че са имали намерение да препоръчат да се създаде нова структура, но не искат да има твърде много органи в системата, които да утежняват бюрокрацията. Затова предлагат главният инспектор на сегашния ИВСС да е пенсиониран висш национален съдия или прокурор с общопризнат опит и почтеност и който да се назначава за петгодишен мандат и да не подлежи на избор.

Изборите за нов ВСС ще бъдат през май и юни догодина

Изборите за нов състав на Висшия съдебен съвет от съдебната квота ще се състоят през май и юни. Това стана ясно на днешното заседание н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика