Изборни нарушения - венецът на балотажа засега е "българите са сган"

6819
Изборни нарушения - венецът на балотажа засега е "българите са сган"
Снимка: БГНЕС

По отношение на изборните нарушения през днешния ден, безспорно най-силно впечатление прави видеоклип от Созопол, публикуван в социалните мрежи. На клипа се вижда как местни гласоподаватели са извикани на събрание и им се говори, че ако не мислят за кой гласуват, ще им бъдат спрени социални помощи - 1000 лева за дете, няма да има и места в детската градина за тях. Използвана е и следната реплика – че българите са сган: "Българите, говоря за българите, те са сган, която, ще извиняваш, че казвам сган, която мисли за другите само как крадат".

Клипът, излъчен от bTV, е от събрание в едно от селата на Община Созопол - Равадиново, а присъстващи са избраният за четвърти мандат кмет Иван Пазвантов и местен общински съветник, Стойчо Неделчев. Водещият, който говори каква сган са българите, се казва Борис Янев. Обяснението му за репликата е, че искал да каже, че търговците на гласове всъщност са българи.

Припомняме, че в Созопол кмет беше Панайот Рейзи, но неговото място беше заето Катя Стоянова – защото на Рейзи беше повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, по-точно – присвояване на 2 млн. лева. След първи тур в Созопол води Тихомир Янакиев от БСП, с 45%, пред Красимира Германова от ГЕРБ, с малко над 32%.

Местни избори 2019: Куп сигнали за нарушения, включително "ти си мъртъв"

Сигнал за подавани попълнени бюлетини постъпи в Общинската избирателна комисия и в Районна прокуратура-Асеновград. Драмата се разиграла...

В София, жалби има и от двата основни щаба. Мая Манолова се оплаква в 20 сигнала, основно от купен ромски вот и белязани бюлетини. Конкретно са посочени секции 34-та, от 58-ма до 67-ма и 75-та в "Красна поляна" и "Факултета", както и контролиран вот във "Филиповци", "Слатина", "Нови Искър", "Илинден".

"Демократична България" пък се оплака, че в район "Овча купел", където кандидатът на партията Ангел Стефанов се бори с Христина Семерджиева от ГЕРБ, не се дават бюлетини за гласуване за районен кмет. Става въпрос за секция 005, намираща се в СУ "Филип Станиславов"!

От щаба на ГЕРБ пък се оплакват от незаконна агитация във "Връбница". Партията на Бойко Борисов твърди, че кандидатът за кмет на района Владимир Петров, който е издигнат от БСП, ходел и говорел с гласоподаватели пред и в училища, където се гласува.

В Дупница, ГЕРБ сигнализира, че Георги Градевски, който беше кандидат за кмет на Дупница от АБВ, както и неговият баща, са извозвали избиратели от квартал "Каваклия". Твърденията на представителите на ГЕРБ са, че избирателите са инструктирани от Градевски и баща му да гласуват за кандидата на БСП Първан Дангов. Имало и поставяне на листовки в района на ОУ "Неофит Рилски", твърдят от ГЕРБ.

Подобна история има и за Дряново – за извозване на избиратели, като им били давани и пари.

Пак глоби за медии заради изборите, но една голяма телевизия се отърва

Както обикновено на избори, и през днешния ден ЦИК наложи наказания на някои медии за незаконно отразяване на процеса. По-интересното о...

Санкционирани медии

Вече по традиция, наказанията, които ЦИК наложи на медии, съобщаващи резултати от изборите преди края на изборния ден, отново са доста.

За момента като лидер се очертават агенция ПИК, с 6 нарушения, и "24 часа", с 4 нарушения. При всяко първо нарушение, глобата е между 2000 и 5000 лева, последващото се наказва двойно – по чл. 475 от Изборния кодекс. Глоба, но засега само за 1 нарушение, е наложена на агенция БЛИЦ, както и на Glas.bg – заради публикуване на данни във Facebook страницата на медията.

Наказание, засега 1 на брой вече има и за "Дневник" - заради публикации на екзитполове във Viber и YouTube, както и silnavarna.bg, плюс Pirinsko.com. "Стандарт" също ще отнесе глоба.

Същевременно, нито една от големите телевизии - БНТ, bTV и Нова телевизия, не изчака да стане точно 20:00 часа, за да обяви резултатите. Първите две телевизии почнаха да обявяват екзитполове в 19:57 часа, а Нова телевизия - дори по-рано. Какви са резултатите от екзитполовете - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Татяна Дончева: Със закона за хазарта беше ударен бизнес, неподчинен на Пеевски и ГЕРБ

Последен ден за регистрация на листите в ЦИК

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за евровота

Ясни са водачите на листи на ДПС за изборите на 9 юни

Атанас Запрянов: Армията ще се стабилизира с 2,5% от БВП

Кирил Петков: Въпреки че за много темата за Корал омръзна, тя е пример за храброст

Димитър Главчев: Наваксваме изоставането в армията, изборите са основната задача

Румен Радев: 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com