Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йотова каза кога Радев ще връчи втория мандат

10 юли 2024, 11:18 часа • 2401 прочитания

Ще изберем най-добрата дата, така че да запазим националния интерес. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова относно връчването на втория проучвателен мандат за съставянето на правителство. 

За връчването на мандата Йотова посочи, че се надява това да се случи през следващите дни, но подчерта, че това е решение и правомощие на държавния глава Румен Радев.

Тя отбеляза, че внимателно следят случващото се в страната и целия политически процес.

ОЩЕ: Повечето партии, даже и фикусът в 50-ия парламент, не вярват да има кабинет (ВИДЕО)

Ще се състави ли правителство?

Относно съставянето на правителство Йотова заяви, че продължава да бъде оптимист. "Надявам се, че след като приключим и изчерпаме епистоларния жанр с размяната на писмата, ще се премине към истински преговори, така, както повелява демократичният процес в една парламентарна държава", посочи вицепрезидентът.

"До този момент чуваме само заявки, не чуваме какво предлагат тези, които биха искали третия мандат", каза Йотова. По думите ѝ се говори за всичко друго - за евентуални съюзи, разводи, но нито един не е излязъл с конкретни предложения какво трябва да се прави през следващите месеци в страната в ситуация, в която е видно, че ставаме все по-задлъжнели, ще имаме проблеми с бюджета, каква ще е външната политика на страната. Йотова посочи, че след вчерашната среща на върха във Вашингтон не е станало ясно каква е точната позиция на страната ни.

ОЩЕ: Йотова все още се надява, че ще има редовно правителство

В търсене на формула за управление

Попитана за формула на управлението с експерти, Йотова посочи, че не разбира каква точно формула се предлага. "Очаквам да се измисли ново понятие, досега беше експертен кабинет, чуваме за технически кабинет- каквото и да означава това. Нека да видим кои ще бъдат хората, предложенията за министри", коментира Йотова.

По думите ѝ, ако една политическа партия иска сериозно да вземе мандата и твърди, че може да състави такова независимо правителство, „както казват някои партии „равноотдалечено“, нека да се видят хората, които ще бъдат номинирани, колко са независими.

"Стабилните правителства са правителства, в които се поема ясна политическа отговорност. Да, в тях може да има експерти, но зад тях трябва да има ясно мнозинство и ясно дефинирани политики", смята Йотова.

ОЩЕ: Наталия Киселова очаква президентът да забави темпото с мандатите

Промяна на избирателната система

Попитана дали се върви към промяна на избирателната система Йотова заяви, че сега на дневен ред са непосредствените въпроси, които стоят пред страната и проблемите, които трябва да бъдат решени заради обществото, доходите, стандартът на живот, финансовата стабилност на страната. 

Тя посочи, че Венецианската комисия често препоръчва, че дълбоки реформи в избирателните системи се правят, когато има сравнително далечен период преди провеждането на изборите, на спокойствие, със спокоен парламент, със стабилна политическа система и с ясни мнозинства. Според Йотова всичко останало е авантюра.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес