Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът ще обсъди проектите за модернизация на армията

09 май 2018, 07:14 часа • 1086 прочитания

На днешния 9 май, правителството ще проведе редовното си заседание.

Очаква се тази сряда в Министерски съвет да бъдат обсъдени проектите за нова бойна машина за сухопътната армия и за изтребители за ВВС. За разглеждането на проектите за армията съобщи преди повече от седмица вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, припомня БГНЕС.

Вчера, 8 май, министърът запозна и лидера на БСП Корнелия Нинова с неговата цел по отношение на модернизацията на армията. "И авиационната, и бронираната ни техника са закупувани 80-те години и би следвало да направим тези разходи. Запознах ги с двата проекта, които сме внесли в Министерския съвет, и с третия, който предстои да бъде внесен", каза военният министър.

Единият проект е на стойност 1,220 млрд. лв., а другият е 1,5 млрд. лв. В новия проект за изтребителите има промяна по отношение на бройката, в него е записано, че те могат да са 8-9-10. Проектът за бронираната машина включва изцяло нови военни машини, които ще се сглобяват в България и за което ще бъдат използвани всички възможности на българската военна промишленост.

Нинова коментира, че парламентът трябва да обсъди наново проектите, тъй като досега депутатите са одобрили само проекта за изтребителите и то като е записано, че купуваме 8 самолета.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес