Как Пеевски се сдоби с почти цяло село - архитектурен резерват*

57302
Как Пеевски се сдоби с почти цяло село - архитектурен резерват*
Снимка: БГНЕС

След поредица правни действия – вливания и заличавания през последните две-три години, най-богатият и вече не чак толкова млад успял мъж Делян Пеевски е окрупнил бизнеса си. Той го е свел до една фирма в България, в която официално е господар. Всички пътища на дружествата, в които той е имал собственост, водят към "Интръст" ЕООД.

 

Компанията е учредена през 2017-та, с предмет на дейност "Инвестиционна и търговска дейност, сделки с недвижими имоти, търговско представителство и посредничество, както и извършване на всякакви други сделки и/или дейности, които не са забранени от българското законодателство".

Пътят на фирмите и имотите на Пеевски към "Интръст" Actualno.com проследи в Търговския и Имотния регистър.

На база данните в тези регистри може да се направи констатацията, че Пеевски притежава почти цяло село, което е архитектурен резерват – Ковачевица, намиращо се в община Гърмен, област Благоевград.

В края на 2017-та година "Интръст" придобива 36 имота в Ковачевица от НСН Инвестмънт и ги ипотекира в "Търговска банка Д" на турския бизнесмен Фуат Гювен срещу кредитна линия от 7 977 000 евро. Как Гювен и банката му бяха намесени в спорове за политическа връзка на "Има такъв народ" на Слави Трифонов с ДПС - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

През септември 2020-та договорната ипотека в банката е вече заличена. Така Пеевски е горд собственик на въпросните 36 имота в селото с обща площ 8 315 квадрата, от които десет сгради.

 

 

Селото е малко, с едва 64 души население. То е единственият архитектурен резерват в община Гърмен, включващ църквата "Св. Никола", килийно и светско училище, 112 жилищни сгради и 5 стопански постройки (хармани и плевни). 56 от тях са реставрирани, останалите са в различна степен на съхраненост. Запазило е своята самобитност и възрожденски облик, обект на сериозен туристически интерес. Има специфична структура в три концентрични зони: жилищно ядро, пояс от селскостопански сгради и зона с обработваемите площи.

(Село Ковачевица е китно, със съхранени от Възраждането спретнати къщи. Снимка: Уикипедия)

* Другият атрактивен имот, който е придобила фирмата „Интръст“, е в центъра на Копривщица. От август миналата година той е горд собственик на къща от 133 кв. м, която е паметник на културата, и двор на 592 квадрата до нея. (Поднасяме извиненията си на фирма „Марвели 2“ ЕООД и Марин Балов – собственик на механа „Ломева къща“, съседна на големия имот, за която погрешно бяхме писали, че е на Пеевски)

Формално Пеевски се е освободил от винарната "Старата изба – Първенец" - бившата резиденция на Тодор Живков, която той придоби в края на 2017-та чрез публична продан срещу 3,5 млн. лв. Тя се намира между пловдивските села Първенец и Храбрино, на площ 14 декара и два комплекса – стара и нова част, които включват ракиджийник, ресторант, изби, енотека, спортна зала, шест стаи и др.

(Старата изба - Първенец. Снимка: в-к "Марица")

Новият ѝ собственик от април 2019-та е "Ди Ар Си Инвест" – еднолична собственост на благоевградчанина Емил Деведжиев. Според медийни публикации Деведжиев е близък на Пеевски, тъй като ръководи и други фирми под контрола на ексдепутата от ДПС, сега кандидат-депутат.

(Сред фирмите, които са се вляли в нея, е "ИПК Родина 2", управлявана в активните ѝ години от майката на Пеевски - Ирена Кръстева)

Чрез "БЛ Ритейл" до края на миналата и сега чрез "Ем Де Инвест" Деведжиев е едноличен собственик на "Ди Ар Си Инвест". Благоевградчанинът е и едноличен собственик на капитала на "Кингфишер Лимитид" (учредено в Аджман Свободна Зона, Дубай, ОАЕ) – притежател на капитала на "БЛ - Ритейл Риъл Естейт" ЕООД. Дружеството "Ди Ар Си Инвест" е придобило от "Интръст" редица имоти в София, в това число и ресторант "Воденичарски механи" в кв. Драгалевци.

И все пак империята на Пеевски продължава да е впечатляваща с размерите си. Извадката ѝ от Имотния регистър е с внушителен обем от 104 страници.

Макар почти всичките му доскорошни фирми да са заличени в Търговския регистър, част от тях все още притежават имоти, но като цяло пътят им е насочен към "Интръст", видно от досегашните им прехвърляния.  

Цялото имуществено притежание на "НСН Инвестмънт", в която преди това са се вляли 10 дружества, свързани с Пеевски, е придобито от "Интръст". Тук влизат куп атрактивни търговски и жилищни имоти из цялата страна – София, Пазарджик, Пловдив, Благоевград, Велинград, Несебър.

Към "Интръст", освен "НСН Инвестмънт", са прехвърлени още 4 други дружества. За миналата година компанията има приходи на стойност 32 млн. лв., разходи от 22,9 млн. лв. и печалба на стойност 9 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика