Караянчева: Проектът за Конституция не е най-доброто, той е покана за разговори

3278
Караянчева: Проектът за Конституция не е най-доброто, той е покана за разговори
Снимка: БГНЕС

Нищо, че сме коалиционни партньори, всяка политическа сила в коалицията има своя гледна точка. Предстои да разговаряме в следващите дни, ВМРО да направят своите предложения, които ще изслушаме отново. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

По думите ѝ, проектът на ГЕРБ за Конституцията бил "покана за разговори". Той, разбира се, не е най-доброто, уточни тя и се съгласи, че неща като липсата на по-сериозно ограничаване на влиянието на главния прокурор правят впечатление. И добави, че "не сме само ГЕРБ и ВМРО", имало още много парламентарни групи. Караянчева не пожела да коментира пред БНТ кое от предложенията на ВМРО е приемливо и кое не е.

Агов: Не може да се прави Конституция от правителство без доверие, този проект е фейлетон

Аз съм много критичен към настоящата Конституция, въпреки козметичните промени, които бяха извършени в нея. Защото тя е Основният закон...

"Бързахме да внесем проект, за да не ни упрекнат, че тупкаме топката, за да държим властта", увери председателят на парламента.

Караянчева изрично подчерта, че идеята за свикване на Велико народно събрание (ВНС) ще е да се промени изцяло конституцията т.е. да има нов основен закон. "Гледаме Конституцията да бъде направена от всички парламентарни партии", увери председателят на парламента.

На въпрос дали изобщо ще има 120 гласа за официален старт на процедурата за свикване на Велико народно събрание – т.е. обсъждане, Караянчева посочи, че имало отделни депутати извън ГЕРБ, които били съгласни. "Искаме на 2 септември да имаме 120 подписа", уточни председателят на парламента и депутат на ГЕРБ. Припомняме, че преди минути от ВМРО казаха, че все още няма да сложат подписите си!

Какво ще стане, ако няма 120 подписа - Караянчева не отговори пряко дали ще има моментална оставка, а само посочи, че премиерът вече е казал.

ВМРО писмено: Не подкрепяме конституцията на ГЕРБ, ако не влязат нашите предложения

"Няма да подкрепим проекта за Конституция на ГЕРБ, ако в нея не влязат шестте точки на Каракачанов". Това гласи основата на писмена поз...

Попитана дали ако ДПС подкрепи инициативата на ГЕРБ, това ще значи пак обвинения за задкулисна игра, Караянчева се върна на познатото – че това е политически трик. Ние имаме покритие в много позиции с ДПС – например плоския данък, закупуването на F-16, каза тя. „Не може да си политик само във Facebook, трябва да си на терен”, подчерта Караянчева и убедено заяви, че ГЕРБ е най-подготвена за избори.

Що се отнася до смяната на министри в правителството и дали е имало положителен резултат, отговорът беше: "Времето ще покаже".

Нямаме притеснения, че със служебно правителство ще ни преследват и разследват. Президентът досега нищо конкретно не е казал, заяви Караянчева. Тя не пожела да коментира и с кого ГЕРБ може да управлява след бъдещите избори.

Още: "ГЕРБ и ВМРО обявиха върху какво са съгласни за новата конституция - твърдо за едно нещо"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика