Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирил Петков постави основното условие правителството да не се разпадне

21 февруари 2024, 08:30 часа • 6140 прочитания

Не, още не сме получили отговор от ГЕРБ за меморандума, който им предложихме. Ще трябва внимателно да го прочетат и да вземат някакво решение. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в ефира на Нова телевизия относно искането за договор с основни цели за управлението на страната.

ОЩЕ: Кирил Петков: Изработихме меморандум, който да стане договор между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Петков обясни, че ¾ от властта не е в парламента и в противостоялото, а в регулаторите. И даде пример – цената на тока, която хората плашат, се определя от КЕВР, на мобилните услуги – от КРС, на медиите – от СЕМ. „Това са институции, за които не се говори, а животът на хората зависи от тях. Ние казваме така на ГЕРБ – за да продължим заедно, ние трябва да променим тези регулатори, за да се случи нещо по-добро за хората. Искаме всички тези шефове на регулатори да минат през много строга процедура по избор“, заяви Петков.

Предсрочни избори

Петков разкри и при какво условие може да се стигне до предсрочни избори.

"Ако властта падне и отидем на избори, това ще е заради нерешения спор между нас и ГЕРБ за регулаторите. Те настояват да имат 2/3 в регулаторите, а ние – да са по 50% за тях и за нас", каза Кирил Петков.

От ПП настояват, ако даден министър бъде сменен при ротацията, оставката му да е поискана и от двете страни.

"Това правителство работи добре, показва резултати. Да не правим политически драми и нестабилност", призова Петков.

За срещата със Спас Русев

По повод срещата му с Спас Русев Кирил Петков заяви, че не е важно политиците с кой се срещат, а регулаторите да не могат да се срещат с никой. 

ОЩЕ: Петков: Регулаторите имат по-голяма власт дори и от правителството (ВИДЕО)

"Важно е да направим така с регулаторите, че никой политик да не може да вдигне телефона на регулатор и да предопредели решението. Защото регулаторите трябва да защитават интересите на обществеността и да бъдат така направени, че никой политик, нито Бойко Борисов, нито Кирил Петков, нито Делян Пеевски да вдигне телефона и да каже в тази посока трябва да се отсъди", категоричен бе Петков.

Петков заяви, че Русев не е търсил информация за регулаторите от него по време на срещата им. И обясни: „Преди 10 г. се запознах с него във връзка с бизнес в САЩ. Не е искал от мен услуга. Всеки един от нас не вярва, че тези регулатори са наистина независими. Затова се задават толкова много въпроси“, каза той.

Според съпредседателя на ПП независимостта на регулаторите може да се гарантира единствено когато никой от тях няма контрол. „ГЕРБ ще контролират нас, ние тях“, заяви той.

ОЩЕ: Борисов: Ротацията не е на всяка цена (ВИДЕО)

Петков се притеснява, че регулаторите не работят за хората. Той се обърна с призив към ГЕРБ - „Продължавайте да вървите с нас и да си свършим работата“.

За съдебната система

„В момента говорим за Мартин Нотариуса, за Пепи Еврото. Всеки казва – дано тази комисия в парламента направи някакво чудо. Истината е, че Инспекторатът към ВСС трябва да се промени така, че не само за 3 месеца да имаме някаква комисия, а тези органи да работят така, че тези схеми в правосъдието да спрат”, коментира Петков.

Той заяви, че гарантира, че 50% от техните назначения ще бъдат направени така, че да са независими. "Нашата цел е и във ВСС, и в Инспектората, и в регулаторите, да има независими хора. Белазелков не беше политическо назначение”, изтъкна той.

ОЩЕ: Ивайло Мирчев: КЗК не работи като регулатор (ВИДЕО)

„Регулаторите трябва да бъдат независими, а ВСС да не допуска Мартин Нотариуса и Пепи Еврото да съществуват в системата”, коментира още той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес