Комисията по службите реши да няма охрана от НСО за главния прокурор, първата дама и патриарха

6898
Комисията по службите реши да няма охрана от НСО за главния прокурор, първата дама и патриарха
Снимка: Facebook/Христо Иванов

Шефовете на НСО и ДАР бяха изслушани в парламентарната комисия за контрол на службите заради предстоящите промени в закона, които ограничават ползването на държавни гардове и транспорт за висшите чиновници. Двата законопроекта са на "Има такъв народ" (ИТН) и на Николай Хаджигенов от "Изправи се! Ние идваме" (ИБГНИ).

Становището на НСО по законопроектите е да се въведе възможност при заплаха патриарх Неофит да бъде охраняван от НСО. Сега той ползва транспорт от службата. Според Николай Хаджигенов църквата може да си позволи да си наеме охрана, пише "24 часа". След закритото изслушване в залата, началникът на НСО Емил Тонев заяви, че в службата "не работят чантаджии и хора, които разхождат кучета", както държавните гардове бяха известни вминалото.

Депутати искат НСО да не охранява Гешев и Фандъкова

Депутатите от "Има такъв народ" са подготвили предложение за промяна в закона за Националната служба за охрана (НСО), която предвижда с...

На заседанието е станало ясно, че бившият премиер Бойко Борисов е охраняван от НСО заради застрашеност. Част от информацията за това е била от Държавната агенция "Разузнаване", чийто председател Антоан Генчев също беше излушан при закрити врата.

НСО няма да охранява и главния прокурор, президентската администрация и съпругата на президента, съобщава СЕГА. Промените бяха приети след тричасови дебати. Обсъждането не премина без пререкания, като в ябълка на раздора се превърна това дали патриархът трябва да има охрана. "Как патриархът е важен за националната сигурност. Каква част от националната сигурност е той. Източното православие ще спре да съществува ли? За радост на всички и най-вече на българския данъкоплатец специализиран транспорт или охрана на религиозен водач просто намирам за безобразие това", каза Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Повечето от депутатите от другите парламентарни групи обаче се обявиха срещу тезата на Хаджигенов. "Очакват се вълни на тероризъм. В основата на съвременния тероризъм има много силна религиозна вълна, поради което този тип религиозни ръководители са по-застрашени от обикновените граждани", обяви от своя страна Николай Радулов от ИТН. "Искам да ви предупредя нещо. Може веднъж на 20-30 години да се случи нещо непредвидено и тогава ще си задаваме въпроси защо сме съкратили, ограничили и така нататък", каза Атанас Атанасов от "Демократична България".

"В нашата Конституция, г-н Хаджигенов единствено православното вероизповедание е споменато като традиционна религия в Република България. Не смятам, че това особено би затруднило НСО", посочи и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. Позиция изрази и шефът на НСО. "Аз предлагам да се обмисли възможността да има възможност този човек да бъде охраняван. Православието е религията в Конституцията. Оттам нататък считам, че патриархът е символ на държавата. Но след като вие го приемате по друг начин гласувайте го и го махнете", каза ген. Емил Тонев пред депутатите.

Ген. Владимиров: Председателят на КПКОНПИ да не се охранява от НСО

"Нова структура и актуализиране на дейностите на НСО и персонални помени вървят постепенно и без сътресения". Това съобщи в интервю за ...

Председателят на Народното събрание Ива Митева във второ поредно заседание се обяви за ограничаване на дейността на НСО. „Смятам, че службата е Национална служба за охрана, а не е транспортна фирма. Затова няма нужда администрацията на президента да ползва НСО”, коментира тя. „Не мога да се съглася с реплики, че хората в НСО са чатаджии, водачи на кучета и не знам какви още са определенията. Преди време може и да е било така, но сега ви гарантирам, че не е. Да не казвам, че въобще не е така”, каза началникът на НСО Емил Тонев.

„Бихме могли да окастрим НСО много. Както виждате не го правим. Оценяваме политическата обстановка не само у нас, но и по света. Считам, че освобождаването на човешки и финансов ресурс ще позволи на НСО да обучи по-добре служителите си, да ги тренира по-добре, да им закупи по-съвременна екипировка”, посочи Николай Хаджигенов. „Аз също категорично не съм съгласна НСО да се ползва като транспортна фирма и тя да бъде свързана с обиколки по магазини, покупки и всичко останало. Нещо, което наблюдавахме в последните няколко години”, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Двата проектозакона тепърва ще претърпят още промени между двете им разглеждания в Народното събрание. По време на заседанието на комисията беше изслушан и новият шеф на разузнаването Антоан Гечев и това отново по течмата за охраната от НСО. Очаквано е станало дума за това, че бившият премиер Бойко Борисов се пази по сигнал на разузнаването. Това стана известно още през 2013 г. Сега депутати обявиха, че е несериозно за такива данни, като тези за бившият министър председател, да се поставя лична охрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика