Корнелия Нинова за статията в Die Welt: Тя е поръчкова, не сме изнасяли оръжие за Украйна

3364
Корнелия Нинова за статията в Die Welt: Тя е поръчкова, не сме изнасяли оръжие за Украйна
Снимка: БГНЕС

"Статията за това, че България е изнасяла оръжия за Украйна, е поръчкова, както каза и президентът. Продължавам да твърдя, че страната ни не е изнасяла оръжие. Нека Кирил Петков и Асен Василев да отиват да обясняват, където трябва, ако са правили нещо“. Това коментира лидерът на БСП бивш служебен икономически министър Корнелия Нинова.

Тя разкритикува и думи на сегашния министър на икономиката. „Министърът на икономиката в служебния кабинет Никола Стоянов казва, че тази статия е признание за извършено престъпление. Това, което той казва, е изключително глупаво. Този човек заяви, че правителството на Германия, на Полша, на Румъния, на Чехия, държавния департамент на Съединените американски щати участват в тайна престъпна схема. По думите му купувачи на българско оръжие са правителство на половината европейски държави, половината азиатски, африкански и така нататък. Какво казва министърът на икономиката? Имало е таен план, половин Европа и САЩ, и Кирил Петков, и Асен Василев са участвали в този план за износ на оръжие. Още веднъж казвам България изнася оръжие в над 60 държави, откакто има военна индустрия у нас“, коментира тя.

Авторът на статията в Die Welt: Впечатляващо е, че Петков и Василев много рано са казали, че Украйна е в опасност и трябват санкции

Германското издание "Ди Велт" публикува разследване, според което България е доставяла оръжия и гориво на Украйна още в началото на вой...

Още по темата Украйна – четете тук

Нинова обясни и че при продажбата на оръжие на една страна не я задължава след това да казва какво прави с него. „След като държавата купувач става собственик, купува си оръжия от България, дават документ, че е краен потребител, че го купуват. Те ти казват - ние сме крайния потребител. Това е все едно продавате си колата на някой, той решава след това да я препродаде и вие казвате - не може. Нито един документ няма, в който да се иска от купувача да даде крайно къде отива оръжието. Единственият изход, за да няма такива спекулации и лъжи, да се закрие военната промишленост на България“, обясни Нинова.

Тя коментира и връчването на третия мандат, като заяви, че е имала лека надежда, че ще има правителство. Според нея обаче извън политически коректния тон Румен Радев е дал третата папка на БСП, защото е искал сближаване с българските социалисти, които е предал.

"При нас на този етап не стои въпросът да вдигнем забраната за коалиция с ГЕРБ", каза в предаването „120 минути“ на БТВ лидерът на БСП. "Отиваме на избори с ясни позиции по важните държавни и политически теми, след изборите ще разговаряме", добави тя. 

ПП: Не сме изнасяли пряко оръжия за Украйна, но направихме всичко, за да помогнем (ВИДЕО)

"Продължаваме промяната" обявиха, че страната не е изнасяла пряко оръжия за Украйна, но са направили всичко възможно да й помогнат, ста...

Относно лидерската среща, която се състоя в петък и на която присъстваха лидерите на ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ – Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев, Корнелия Нинова каза, че са се обединили около това, „че трябва да работим за това да спасим парламентарната република“. Да преместим центъра на властта там, където му е мястото – в парламента, а не в президентската институция. Това беше ключовото и като се замислите там стояхме хора, които представляват 139 депутати – мнозинство, узряло, че трябва да се борим за парламентаризма, каза Нинова.

Според нея президентът Румен Радев е връчил третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП като „опит да си върне подкрепата и симпатията на българските социалисти, които предаде“. По думите на лидера на БСП вече има дълбок разлом между президентската институция и български социалисти. Именно заради политиките, които провежда служебното правителство, които много се различават от това, което българските социалисти изповядват – и като идеология, и като политика. Имам предвид закупуването на новите 8 самолета F-16, че президентът не пожела да наложи вето за изпращането на оръжия за Украйна, масовите уволнения на социалисти в цялата страна, обясни Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика