Die Welt: Как България тайно спаси Украйна

16819
Die Welt: Как България тайно спаси Украйна
Снимка: БГНЕС

През пролетта на 2022 г. украинската армия изпитваше отчаян недостиг на гориво и боеприпаси от съветски калибър, необходими за борбата с руската агресия. Спасението дойде от неочаквана страна - България.

Това пише германският ежедневник Die Welt, който базира материала си на разследване и интервюта с Кирил Петков, Асен Василев и украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Статията, публикувана и в Politico (медия от същата група – Axel Springer), представя една мащабна картина за това как България е влязла в ролята на посредник и е използвала посредници, за да осигури на Киев жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизелово гориво в критичен момент от войната миналата година.

Благодарение на раздробената си вътрешна политика и проруските пристрастия на голяма част от елита си, в хода на инвазията София се постара да подчертае, че не въоръжава Украйна. Това обаче е било само димна завеса, смятат от Die Welt.

Докато бивият премиер Петков в началото на войната се опитваше да насочи страната към по-западна, пронатовска траектория, той трябваше да се бори с острата реакция на прокремълски политици, включително сред коалиционните му партньори – социалистите от БСП, които са „наследници на старата комунистическа партия“, припомнят от германското издание. Кирил Петков дори трябваше да уволни собствения си министър на отбраната (Стефан Янев – бел. ред.) заради проруска реторика за войната. Поне публично бившият премиер се опитваше да омаловажи идеята, че България - въпреки значителните запаси от оръжия от съветската епоха - ще се намеси и ще въоръжи Украйна.

Предвид тази чувствителност, официалната позиция на България по отношение на войната я поставя в една и съща категория с Унгария на Виктор Орбан - твърде политически обвързана с Москва, за да може мнението ѝ да натежи, пише Die Welt.

Петков и Василев, които отново търсят път към властта на очакваните предстоящи избори, нарушиха мълчанието си относно истинския мащаб на ролята на България за Украйна през миналата пролет. Докато БСП наричаше доставките на българско оръжие за украинските сили "червена линия", от „Продължаваме промяната“ използваха посреднически компании в България и чужбина, за да открият маршрути за доставки по въздух и земя през Румъния, Унгария и Полша. 

"По наши изчисления - около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, идват от България", казва Петков пред германската медия.

Дизелът, който България доставя на Украйна, е преработен от руски суров петрол в черноморска рафинерия, собственост на руската компания "Лукойл". "България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна и на моменти покриваше 40% от нуждите на Украйна", казва бившият финансов министър Асен Василев пред Die Welt.

ОЩЕ: Кирил Петков: Голяма част от снарядите в Украйна бяха българско производство

Правителството в Киев потвърждава тази версия на събитията. Кулеба заявява пред изданието, че страната му е била застрашена от изчерпване на боеприпасите през април 2022 г. "Знаехме, че в българските складове има големи количества от необходимите боеприпаси, затова президентът (Володимир) Зеленски ме изпрати да набавя необходимите материали", казва Кулеба, който беше на посещение у нас в края на април 2022 г.

По онова време това беше въпрос на "живот и смърт", обяснява украинският външен министър, защото в противен случай руснаците щяха да окупират още села и градове, да "убиват, измъчват и изнасилват" още украинци.

Има ли Украйна самолети Су-25 от България? Военното министерство пак отрече

Държави членки от НАТО са закупили от България 14 съветски самолета Су-25 и са ги предоставили на Украйна. Това пише Bloomberg в свой а...

Изправен пред исканията на Киев, разказва Кулеба, Петков е отговорил, че положението му в страната "не е лесно", но че ще направи "всичко, което е по силите му".

"Кирил Петков показа почтеност и аз винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение", продължава Дмитро Кулеба. Историята, казва той, е проста: Докато някои членове на българската коалиция застанаха на страната на Русия, Кирил Петков реши "да бъде от правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим от един много по-силен враг".

Actualno.com припомня, че след като парламентът веднъж миналата година отказа страната ни да прати оръжие на Украйна, на 3 ноември 2022 г. Народното събрание одобри военната помощ за Киев. В началото на 2023 г. депутатите на БСП и „Възраждане“ атакуваха решението в Конституционния съд и КС образува дело. Междувременно Министерството на отбраната изготви списък с оръжия за украинската армия, който остава конфиденциален.

Планът на Кирил Петков

На 25 февруари, само ден след началото на инвазията на Владимир Путин в Украйна, на неофициална среща на Европейския съвет в Брюксел бившият премиер Петков подчертава пред евролидерите, че на Зеленски може би му остават по-малко от 48 часа живот, че е в списъка за убийства на Москва и че Съветът трябва незабавно да вземе решения за санкции. В крайна сметка Европейската комисия подкрепи тези стъпки.

ОЩЕ: Зеленски е оцелял при поне 12 опита за убийство, пише в нова документална книга

По същото време Асен Василев участва в среща на финансовите министри на ЕС в Париж. Всички там все още били в шок от нападението. Василев изнася реч пред колегите си - не за числата и икономическите последици, а за това какво има предвид Путин под "денацификация на Украйна". Министърът се осланя на опита на България.

ЕС ще компенсира България за техниката и хуманитарната помощ за Украйна

Средствата за предоставяната техника и хуманитарна помощ от България за Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд и страна...

"Ето какво направиха руснаците в България след Втората световна война, те убиха хиляди инакомислещи, професори и свещеници", казва Василев и също призовава за незабавни решения за действия срещу Москва. Участниците в срещата потвърждават пред Die Welt, че българският министър е преобърнал настроението на събралите се делегати.

Два дни по-късно Брюксел приложи тези мерки. В средите на ЕС те бяха наречени "българското предложение".

На 19 април, малко преди посещението на Петков в Киев, украинският външен министър Кулеба заминава за София - в момент, в който започва нова и несигурна фаза на войната. Украинците са изтласкали нашествениците от Киевска област и от север, но много от обещаните западни оръжия все още не са им доставени. Сраженията са били толкова интензивни, казва днес Кулеба, че Украйна спешно се е нуждаела от попълване на запасите си, особено на боеприпасите съветско производство.

Именно затова Зеленски смята, че Кулеба може да осигури тези боеприпаси по време на мисията си в София.

Сега Петков казва, че неговото правителство е разрешило на посредниците да изнасят не директно за Украйна, а на посреднически фирми в чужбина. "Нашата частна военна индустрия произвеждаше на пълни обороти", заявява той.

Кадри от април показват товарни самолети, "натоварени догоре" с оръжия, които летят между България и Полша. Това, което се знае, е, че полското летище Жешув, на 70 км от украинската граница и строго охранявано от НАТО, е основен пункт за доставки. "Уверихме се, че сухопътният маршрут през Румъния и Унгария също е отворен за камиони", казва Петков.

Министър Стоянов за помощта за Украйна: Не сме продавали самолети Су-25 над 10 години

„Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години". Това заяви служебният военен министър Димитър Ст...

Кулеба потвърждава тези доставки. Той подчертава, че не става въпрос за предоставяне на военна помощ от българското правителство директно на Украйна, "а по-скоро за предоставяне на възможност на украински компании и компании от страните от НАТО да си набавят необходимото от български доставчици".

Според информацията, предоставена на Die Welt, САЩ и Великобритания са платили за доставките.

Изглеждаше, че всичко ще бъде разкрито през юни, когато ръководителят на "Кинтекс" Александър Михайлов трябваше да подаде оставка след политически спор и оповести публично данните си - вероятно с цел да разклати правителството. Михайлов говори за износ на стойност "2 млрд. евро" от началото на войната. Той спомена и за доставките на боеприпаси за ракетната установка Grad BM-21.

Но след това нещата отново замлъкнаха. Международните медии останаха внимателно фокусирани върху доставките на западни оръжия, включително американските ракетни установки HIMARS. Социалистическата партия в България продължаваше да заплашва, че ще развали коалицията, ако има пряка подкрепа за Киев - но не можеше, защото такава подкрепа официално не съществуваше, пише Die Welt.

Дизелови сделки

Василев си спомня за среща на Световната банка във Вашингтон през пролетта. Там, казва той, украински служител му разкрил, че горивото за войските е на привършване. Тогава в действие влиза "Лукойл".

Асен Василев споделя, че е насърчил ръководството на компанията в България да изнася излишъците от петрол за Украйна. Реакцията е била положителна, а служителите там също са осъдили войната на Путин, каза той. Самата България се нуждае от около половината от горивото, което рафинерията произвежда. Останалото е било изпратено в Украйна. За пореден път доставките от местни компании са се осъществявали чрез чуждестранни посреднически фирми, според бившия финансов министър.

Анализ: Какво трябва да направи Украйна, за да стигне до победата през 2023 г.?

Когато преди близо година започна пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, на преден план излезе въпросът за самото съществуване и оц...

Киев потвърждава пред Die Welt, че украинските компании са получавали български дизел в този изключително важен етап от войната.

"Камиони и цистерни редовно са пътували до Украйна през Румъния, а в някои случаи горивото е било качвано и на товарни влакове", казва Василев.

Москва отвръща на удара

С тайните линии за доставки към Украйна Петков поема голям риск.

Социологическите проучвания в България тогава показват, че 70% от гражданите се притесняват да не бъдат въвлечени във войната и поради това се противопоставят на твърде голямата подкрепа за Киев. Президентът Румен Радев подклажда тези настроения, като твърди, че ако бъдат доставени оръжия, България ще стане страна във войната.

Едва наскоро играта на криеница приключи. От началото на годината рафинерията на "Лукойл" в Бургас се контролира изцяло от България и вече търси петрол от други държави. През ноември 2022 г. служебният кабинет официално поиска от Европейската комисия разрешение за износ на дизелово гориво, рафинирано от руски петрол. ЕК реши - гориво не може да се изнася за трети страни, освен ако не става въпрос за Украйна.

На Кремъл не убягна фактът, че България, под ръководството на Петков и Василев, полага огромни усилия в полза на Киев.

Анализ: Единствената военна стратегия, която може да помогне на Украйна

Тъмната мъгла на войната в Украйна и по-конкретно - в Донецка област, постепенно се разсейва и става все по-ясно, че всички пътища, вод...

Започвайки още през май, Москва бомбардира България с кибератаки, казва Петков. Засегнати са електроснабдяването и пощите, а в определени периоди пенсиите на държавните служители не можеха да бъдат изплатени. Москва също така се опита да подкупи депутати и да проникне в органите на властта, според бившия премиер. Между март и юни България изгони около 70 служители от руското посолство в София заради шпионаж.

Кремъл знаеше, че България е най-зависимата от руския газ страна от ЕС преди войната и още на 27 април "Газпром" прекрати износа на газ към страната. Но София не отстъпи. В рамките на 24 часа министър-председателят Петков представи решение, което щеше да позволи на близо 7-те милиона жители на България да се справят без газ от Русия. Той организира два танкера с втечнен природен газ от САЩ - на същата цена за кубичен метър, която начисляваше "Газпром", пише Die Welt.

Сега Петков обяснява защо САЩ са били готови да се съгласят с плана му: "По време на разговорите дадох ясно да се разбере, че танкерите са политически сигнал за цяла Европа, че винаги има начини да се излезе от зависимостта от Русия". Той също така поръча завършването на интерконектора с Гърция, за да може в България да влязат алтернативи на руските линии за доставки.

Правителството на Петков беше свалено при парламентарен вот на недоверие през лятото. Проруските сили също изиграха своята роля за това. Оттогава страната продължава да е в политическа безизходица, но отношението към Украйна донякъде се е променило, смятат от германската медия. И припомня, че парламентът реши официално да разреши доставките на оръжие за Киев.

"Дълбоко сме благодарни на България за това", казва Кулеба. Той обаче отбеляза, че вече вижда опити за торпилиране на това решение, вероятно визирайки сезирането на Конституционния съд от страна на БСП и "Възраждане". "Невероятно е колко упорито тези сили се опитват да привлекат България на страната на агресора и касапина".

Петков и Василев вече влязоха в историята с безпрецедентната си тайна помощ, добавят от Die Welt. Кирил Петков настоява, че едно нещо е необратимо: "Ние показахме, че е възможен свят без зависимост и страх от Русия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика