Корупцията като заплаха за националната сигурност – краде се дори там, където не е атрактивно

10629
Корупцията като заплаха за националната сигурност – краде се дори там, където не е атрактивно
Снимка: МВР

Най-често корупционни престъпления през 2018 година са хващани при обществените поръчки и сред общинските чиновници, които отговарят за процедурите за реализация на инвестиционни обекти в имотния бранш т.е. строителство. Освен това, отличници по корупционни практики били в НАП, както и митничарите. Това пише в Годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2018 година, който днес (17 юли) трябва да мине през парламентарните комисии.

Изрично е подчертано, че имало напредък и "повишена прозрачност" за обществените поръчки, но корупционният риск в сферата си остава висок. Не оставали незасегнати дори и малките обществени поръчки, които не били толкова атрактивни за крадене, пише още в доклада. Това заключение кореспондира много явно със скандалните думи във връзка с финансирането на политическите партии на бившия вицепремиер и настоящ депутат Валери Симеонов, както и на председателя на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, които можете да си припомите в ТОЗИ и ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Радев: Трябва да сме непримирими към ниското качество и корупцията

Това, което най-много ни липсва в България, е непримиримост към ниското качество. Имаме нужда от друго качество в политическия процес, ...

Впечатление прави и друго заключение в доклада – че с обществените поръчки в България всъщност се създава грешен икономически модел и се пречи на реалната конкуренция, която е основата на истинската пазарна икономика.

Изрично е използвана и думата "устойчивост" що се отнася до познатата практика на административен рекет – за да бъде издаден даден документ, да се иска подкуп. Става въпрос за издаване на административни решения по съгласувателни, регистрационни, разрешителни и лицензионни режими и административни услуги. Отделно в доклада пише, че "се запазва тенденцията представители на местна власт да използват установени схеми за лично облагодетелстване чрез възлагане на дейности на свързани лица".

Що се отнася до организираната престъпност, констатацията е, че "през последните десет години в страната се наблюдава спад на нивото на използвано от организирани престъпни групи насилие", но пък си оставаме един вид привлекателна дестинация за дейността на организираната престъпност и тя е фактор, "от който произтичат реални рискове и заплахи за сигурността на национално и европейско ниво". Изрично подчертан като водещ при данъчните престъпления е проблемът, че при търговията на дребно продължава да се поддържа практиката да не се издават касови бележки т.е. укриват се данъци. Жертви на трафик на хора били най-вече ромите – жени и деца, а да си купиш нелегално оръжие най-често може заради "малки нелегални работилници", гласи докладът.

Как се пазим от корупцията?

Предотвратиха терористичен акт в Пловдив - ученик готвел взрив

МВР, прокуратурата и ДАНС са извършили съвместна операция, с която са арестували 16 годишен ученик в Пловдив. Момчето е българин, а в ...

Първата спомената конкретна мярка е, че се увеличава броят на антимафиотите т.е. ГДБОП се разраства като хора. Всъщност това и единствената такава конкретна мярка извън статистиката, че били задържани общо 41 държавни служители – например от НАП, от бившата ДАИ.

Тероризъм

През миналата година няма получена информация за готвен терористичен акт в България, както и за подготвяне на терористично нападение срещу български граждани и интереси зад граница. Нямало и информация за изграждане на терористични структури в България. Във връзка с тази констатация, Actualno.com припомня ТОЗИ МАТЕРИАЛ на колумниста си и анализатор на процесите в Близкия изток Руслан Трад. А експертите, писали доклада, сочат, че "към момента рискът за националната сигурност, произтичащ от дейността на крайнодесните, крайнолевите структури и анархистите, е с нисък интензитет". Посочено е и, че "на този етап радикализацията у нас касае отделни лица и установени малочислени групи". Но 15 души са експулсирани през миналата година от България заради съпричастност към терористична дейност.

В доклада се казва обаче и, че независимо от липсата на данни за подготвяни терористични актове и/или за изграждане на терористични клетки, намиращите се у нас обекти на други държави и български граждани и обекти в чужбина продължават да са сред възможните цели на евентуална терористична атака. А като основна предпазна мярка се посочва работата на Националния контратерористичен център, който постоянно си сътрудничи с партньорските служби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика