Менда Стоянова: Обществено известно е, че партиите се финансират под масата

4340
Менда Стоянова: Обществено известно е, че партиите се финансират под масата
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

„Очаквано вето. Изобщо президентът налага често вето на различни закони. Ние ще реагираме по традиционния начин, по който сме реагирали досега“. Така председателят на парламента бюджетна комисия Менда Стоянова коментира наложеното от президента вето върху промените в Закона за държавния бюджет, променящи финансирането на партиите, предаде репортер на Actualno.com

В защита на оспорените от държавния глава текстове тя заяви: „По начина, по който сме регламентирали възможността партиите да бъдат финансирани от юридически и физически лица, това би увеличило прозрачността, спрямо това, което в момента се случва. Обществено известно е, че има финансиране, но то не е официално и е "под масата", а когато това финансиране стане официално, ще може всеки да види този, който финансира определена партия, възползва ли се преди или след това от нейните услуги в различни посоки – лобизъм“, каза Стоянова.

Симеонов за финансирането на партиите: Бизнесмените и сега си плащат за обществени поръчки

НФСБ ще гласува против ветото на президента, наложено за финансирането на партиите. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на НФ...

Обратната позиция изразиха от БСП. „Напълно подкрепяме мотивите на президента и ще гласуваме за ветото“, заяви пред журналисти Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че мотивите на президента съвпадат с изтъкваните часове наред в пленарна зала от БСП аргументи. За промяната във финансирането на партиите Нинова е категорична: "ГЕРБ и ДПС заедно отвориха възможността партиите да се финансират от олигарси, от юридически и физически лица, без ограничения, което прави партиите и политиката зависими от частни интереси. Естествено е, че този, който финансира, ще си поръчва и законите, и политиката, която да провеждат партиите, а не избирателите“.

По повод очертаващото се преодоляване на ветото, Нинова заяви, че БСП ще обмисли всички възможности и не изключи сезиране на Конституционния съд. Защото, подчерта тя, „това широко отваряне на врати на икономически и финансови интереси към политиката е вредно не само за партиите, за парламентаризма, а изобщо за демокрацията в България“.

ДПС и при гласуването на ветото ще подкрепят ГЕРБ, потвърди пред журналисти Хамид Хамид. „Президентът си има теза, че финансирането трябва да е публично и това е негово право“, отбеляза Хамид. „От 2005 г. ДПС беше партията, която предложи и наложи модела за публично финансиране на политическите партии и ние още смятаме, че този модел е по-справедлив“, заяви той.

Президентът с вето за безкрайните дарения за партиите

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет, с които се позволява финансиране на политическите пар...

„След като голяма част, и то от системните партии, залитнаха по плоскостта на популизма и заговориха за намаляване на субсидиите, никой не отвори дебат какво ще стане след това намаляване и по какъв начин ще бъдат финансирани партиите. Ние от ДПС предложихме завършен модел. Другият модел е да се върне режимът, действал до 2005 г., и в този смисъл ще подкрепим повторно закона“, категоричен е Хамид Хамид.

Той поясни защо ДПС подкрепи предложението на ГЕРБ за субсидия от 1 лев – „защото до гласуването на единия лев имахме наше предложение за 0 лева и след като то не беше прието, а и по време на дебатите ДПС каза, че 1 е равно на нула, 2 е равно на нула, всяко намаляване под 11 лева е равно на нула – по тези съображения ги подкрепихме и предупредихме всички партии, които залитнаха по популизма, че с тези работи шега не бива“.

По-рано в кулоарите на парламента Валери Симеонов обяви, че НФСБ ще гласуват против президентското вето. В подкрепа на ветото пък се обявиха от ВМРО. От „Атака“, предпочетоха да не правят медийни изявления по темата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пореден трус в правителството: Главчев сменя още един министър (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Главчев на среща със службите, обсъждат изборите и Близкия изток

Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика