Кристалина Георгиева не иска да сме гореща точка, но иска да подкрепим горещите точки

3049
Кристалина Георгиева не иска да сме гореща точка, но иска да подкрепим горещите точки

Много от тези, които тръгнаха към Европа, тръгнаха от отчаяние, че светът ги е забравил. Нашата работа е да концентрираме усилията си там, където хората се нуждаят. Много по-евтино е да помагаме на хората по местата, където са днес, отколкото когато дойдат в Европейския съюз. Това заяви вицепредседателят на Европейския съюз Кристалина Георгиева пред Нова телевизия.

България получи над 12 млрд. евро под формата на спешна помощ, когато у нас имаше бежански проблем. Надявам се България да не се превърне в „гореща точка”, добави Георгиева. Тя обаче заяви, че София трябва да подкрепя идеята за създаване на капацитет, който може да бъде пратен там, където е най-нужен.

Енчев: Философията на Борисов за бежанците е порочна

Коренът на бежанската вълна е в потъпканото международно право. Това заяви независимият депутат Велизар Енчев, лидер на Движение за рад...

Припомняме, че "горещите точки" са центрове за прием и разпределение на бежанци, които се сформират с финансовата и оперативна подкрепа на ЕС в онези страни с огромен наплив от мигранти и невъзможност за самостоятелно справяне. На заседанието на Европейския съвет на 23-ти - 24-ти септември стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е повдигнал темата да станем "гореща точка", но след това самият той отрече това, заявявайки, че и без това сме си гореща точка. Според много коментари Борисов говори пред българските медии, защото при официална "гореща точка" ще има повече европейски контрол, а и официален разпределителен център на българска територия може да привлече повече мигранти от изток.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика