Борисов: В България отдавна има "горещи точки" на бежанци

5247
Борисов: В България отдавна има "горещи точки" на бежанци
Снимка: БГНЕС

За тези, които се опитват да изваждат в изказването ми акцент за гореща точка, искам да им напомня, че ние отдавна сме изградили тези центрове. Това заяви премиерът Бойко Борисов на форум за бежанската криза, цитиран от БГНЕС във връзка с новината, че в България ще се създаде т.нар "гореща точка" за първоначална регистрация на бежанци.

Вчера след извънредната среща на лидерите на ЕС германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нашата страна е изявила желание да бъде "гореща точка", заедно с Италия и Гърция. Така у нас до ноември тази година трябва да се изградят центрове за регистрация на мигранти. По време на изказването си Меркел подчерта, че не може да се налага на България създаването на подобен център, а София сама е поискала.

България и Турция разглеждали създаването на зона сигурност за бежанци в Сирия

С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да се създаде една зона за сигурност, където хората да се близко до родните си ме...

Организаторите на форума обясниха, че са поканили Борисов, за да обясни предложила ли е или не България да се създаде гореща точка на наша територия.

По думите на премиера "гореща точка" е център, в който легалните, непреминаващи през зелената граница хора, "минават на нашето ГКПП". "Ние не можем да ги отблъскваме, там им се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се и ги настаняваме в бежански центрове", заяви Борисов.

"И в момента има горещи точки на бежанците в България", каза министър-председателят, цитиран от "Фокус"."И в момента има горещи точки на бежанците в България. Кое ви изненада, че това е новината на деня, от всичко, което съм изразил като позиция на срещата?”, коментира той.

"Доколкото съм запозната, вчера присъствах и на една от срещите на лидерите на ЕНП, България не е поискала такова нещо". Това коментира на брифинг в парламента евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова на въпрос поискала ли е България да бъде гореща точка и да направим тук разпределителен бежански център.

Засилването на Frontex и финансирането на мерки за обща охрана на европейските граници ще стане за сметка на европейския бюджет. Трябва да сме наясно, че следващите години ще се преместят средства от други области към сигурността и бежанците и това е голямото предизвикателство, в което България трябва да се справи. Това заяви на пресконференция в Смолян вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева.

Путин подготвял въздушни удари срещу "Ислямска държава" с или без САЩ

Президентът на Русия Владимир Путин подготвя едностранни въздушни удари срещу терористичната организация „Ислямска държава“...

Кунева каза още, че разполагането на "гореща точка" в страната ни не е въпрос на принуда от страна на ЕС, а би могло да стане само и единствено, ако България сама поиска това, ако се наложи. По думите ѝ горещите точки са центрове за прием и разпределение на бежанци, които се сформират с финансовата и оперативна подкрепа на ЕС в онези страни с огромен наплив от мигранти и невъзможност за самостоятелно справяне. В тези центрове има допълнителни служители на Европол, Евроджъст, Евродак и Frontex, взимат се пръстови отпечатъци и се преценява кой може да получи бежански статут и кой трябва да бъде върнат в страната си. Такива горещи точки в момента има в Пирея, Гърция и Катания, Италия и за тях са предвидени 60 млн. евро, обясни Кунева.

Във връзка с българо-турските взаимоотношения Борисов изчете няколко абзаца от писмото на турския премиер до него, което снощи бе разпространено до медиите. „В рамките на колективните усилия срещу кризата първостепенната мярка трябва да бъде установяването на „зона на безопасност”, която може да се създаде в северната част на Сирия. Такава зона би позволила доброволното завръщане на бежанците. Ако не можем да създадем такива зони на сигурност, ще стане неизбежно за повече от 7 милиона души в Сирия да поемат по пътя към Европа, което още повече ще задълбочи сегашната хуманитарна криза и ще причини още по-сериозни политически осезаеми последици”, цитира писмото Борисов.

По време на четенето, премиерът вмъкна, че той не би издал заповед, ако някой си представя, че армията ще отблъсква и ще стреля на границата жени и деца. Ахмет Давутоглу помолил Борисов да сподели това, което му е написал, на срещата на върха.

"Самата дефиниция за това какво е бежанец и дали бяга от ятагана или от икономическите си проблеми са различни неща. Всеки има своето право. На няколко пъти на Европейския съвет, тъй като фокусът на съвета беше изцяло върху Италия и Гърция, дори на шега, но то си беше истина, извадих картата на България и региона, и им казах малко ще говорим за географията, защото сухопътната ни граница с Турция не е по-малка от тази на Гърция и Турция. Това, че в момента полагаме огромни усилия, командироваме полицаи, жандармерия, армия, гранични войски, не значи, че желанието ни да пазим Шенгенското пространство, в което не сме, не трябва да бъде отчитано от Европейския съвет, някак си това се приема за даденост. Зададох риторично въпроса трябва ли и в България да влязат 100 000, 200 000 бежанци, тогава да искам извънреден съвет и тогава да поставям въпроса България гореща точка или не е”, заяви премиерът.

Той запита трябва ли това да се случи и ние докога ще успяваме да отстояваме, при положение, че турският премиер вече изнемогва и бежанската вълна напира на границата на България. Лошото време, което предстои, зимата, тези хора не могат да се върнат обратно към Сирия, ще се опитат панически да минат границата.

Подготвени от САЩ бойци се предали на "Ал Кайда" веднага, след като влезли в Сирия

Сирийските бойци от подготвяния от Пентагона дивизион 30 са се предали на терористите от клона на "Ал Кайда" в Сирия, веднага щом ...

„Преди да се стигне до думата гореща точка има няколко предложения, които съм направил там, които услужливо не се споменават. Първото от тях е на територията на Сирия и Либия да се изградят зони за сигурност, за да може тези хора да са близки до родните си места и след това да се върнат там. Казва, се, че това било почти невъзможно, защо, по-лесно ли е да се правят такива горещи точки на територията на самия ЕС. Същите пари ще се похарчат за лагерите в Ливан, Италия или Гърция. Три пъти поставях този въпрос”, каза Борисов.

Той бе категоричен, че за всички е ясно, че без да поемат отговорност партньорите от САЩ и Русия въпросът в Сирия не може да бъде решен. „Трябва да бъде поставен въпросът от ЕС ясно, че проблемът в Сирия генерира милиарди загуби в Европа, невъзможност на гранични държави на Европа. За тези, които се опитват да изваждат в изказването ми акцент за гореща точка, искам да им напомня, че ние отдавна сме изградили тези центрове. Защото гореща точка е център, в който легалните, непреминаващи през зелената граница хора, минават на нашето ГКПП. Ние не можем да ги отблъскваме, там им се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се и ги настаняваме в бежански центрове. Те и сега са там, ние всеки ден ги храним по име и се грижим за тях, с цялата хуманност, която има българският народ”, увери Бойко Борисов.

Освен това Борисов три пъти повторил и помолил председателя на ЕК да ревизират решението си за наказателни процедури и санкции, особено срещу България. Дадох пример с пенсията на българските пенсионери. Зададох въпроса вие ще ме глобите и народът ни ще плати, че се грижим за бежанците дори по-добре от българския пенсионер. Това ни е икономическото състояние, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com