КСНС ще заседава днес, датата на евентуалните избори е обвита в мъгла

13678
КСНС ще заседава днес, датата на евентуалните избори е обвита в мъгла
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно днес Консултативния съвет на национална сигурност (КСНС).

Тема на заседанието е "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза". По време на него политическите лидери трябва да се разберат за дата за предсрочните избори, за избор на български еврокомисар, както и за неотложни за страната реформи, информира БГНЕС.

Реформаторите искат на КСНС да участват и извънпарламентарни партии с евродепутати

Реформаторският блок /РБ/ настоява на утрешното заседание на КСНС да участват и извънпарламентарни партии, които имат евродепутати след...

Очакванията на днес да бъде определена дата за предстоящите предсрочни парламентарни избори може и да не се оправдаят. Макар повечето политически сили да се обявиха за вот в края на септември или началото на октомври, вчера стана ясно, че БСП изобщо няма да предлага точен ден.

Най-сложна е ситуацията при мандатоносителя, а именно - "червената партия". Хора от върховете на партията изпратиха разнопосочни сигнали вчера. Преди заседанието на Изпълнителното бюро оптималната дата, която обсъждаха на "Позитано" 20, бе за вот в края на септември. На заседанието на ИБ обаче е взето решение да не предлагат конкретна дата, съобщи военният министър Ангел Найденов. Нещо повече - той не очаква КСНС да излезе с решение по въпроса.

Позицията на ДПС продължава да е "мандатоносителят да посочи датата". Миналата седмица лидерът на движението Лютви Местан обяви: "Тяхна е волята, тяхно е решението", припомня в. "Сега".

Опозицията в лицето на ГЕРБ, макар от първия ден след евроизборите да използва всеки повод за искане на незабавна оставка на правителството, вече одобрява варианта "септември".

Реформаторският блок: България има 10 млрд. лева дълг, КСНС да прави план за спасение

За една година това правителство е успяло да натрупа 10 млрд. лева нови краткосрочни задължения. В това число влизат 3 млрд. лева нови ...

Лидерът на партията Бойко Борисов ще присъства на днешното заседание на КСНС въпреки прокрадналите се подозрения, че най-голямата партия може да бойкотира съвета. Повод за подобно предположение даде шефката на политическия кабинет на Борисов - Румяна Бъчварова, която заяви пред БНТ, че заради липсата на оставка на правителството съветът става безпредметен.

Представителите на ГЕРБ ще настояват предсрочните избори да се проведат в края на септември като единствената реалистична дата предвид отпускарския сезон. Бойко Борисов ще отстоява тезата за незабавна оставка на правителството веднага след днешното заседание на КСНС, т.е. до сряда сутринта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика