Манолова призова Борисов да побърза да уреди правата на сънародниците ни във Великобритания

2984
Манолова призова Борисов да побърза да уреди правата на сънародниците ни във Великобритания
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Постигане на двустранно споразумение с Великобритания, насочено към защита на правата на българските граждани там при хипотезата "Brexit без сделка" ще препоръча омбудсманът Мая Манолова на премиера Борисов. Тя обяви това в присъствието на Лин Чарлз, заместваща посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс след дискусия с българи, живеещи във Великобритания, евродепутати и представители на държавни институции. Застрашени са правата на близо 300 000 български граждани във Великобритания, подчерта Манолова.

„Много се надявам, че активната комуникация на българския премиер Борисов с премиера Джонсън, особено от последните дни, ще доведе и до подобни стъпки, което би внесло спокойствие и сигурност, че българската държава е предприела конкретни действия за нормативно решаване на най-болезнените проблеми“, заяви Манолова. Тя обяви, че още днес ще препоръча на българските институции организиране на информационна кампания към българите във Великобритания за новата ситуация и възможностите за защита на правата им при Brexit без сделка.

ЕК: Готови сме за преговори с Великобритания за Brexit със сделка

Европейската комисия е готова да продължи преговорите с Обединеното кралство за Brexit, съобщава РИА Новости. Колкото по-рано страната ...

Сред предлаганите от омбудсманът мерки са разкриването на гореща телефонна линия по проблема; засилване на административния капацитет на българското посолство в Лондон и на българските институции с изнесени офиси във Великобритания. За координация на всички отговорни институции, отговарящи за правата на сънародниците ни зад граница, включително за създаване на работна група и механизъм, чрез който представители на българите във Великобритания да се включат в работата на междуинституционалните екипи по проблема, препоръчва още Манолова, също да бъдат защитени правата на българските студенти във Великобритания като се предприемат конкретни действия от българското правителство, включително и в двустранно споразумение.

Основните притеснения

Около 250 000 българи са с неясен статут и не се знае ще могат ли да пътуват, да работят и ползват права на легално пребиваващи във Великобритания, посочи Нишан Джингозян от българската общност във Великобритания. Той поясни, че според новите разпоредби всички граждани на ЕС, живеещи във Великобритания трябва да придобият нов статут на уседналост. При липса на сделка статутът на уседналост няма да гарантира права, за които се изискват реципрочни действия от страните на ЕС, вкл. България. Това са координация на системи за здравна сигурност, социално осигуряване, пенсии и пр. За новия статут се кандидатства чрез мобилно приложение от мобилен телефон, но много от сънародниците ни във Великобритания нямат нужните познания. Проблеми във връзка с този нов статут е липса на достатъчно информация за необходимите срокове и документи.

Според Джингозян българската държава трябва да създаде в Лондон специализиран център, касаещ интеграцията на сънародниците ни и да бъде предприета информационна кампания. Необходимо е активно сътрудничество с представители на неправителствения сектор във Великобритания, подчерта още той.

Борис Джонсън иска от кралицата да прекрати работата на парламента

Британската кралица ще бъде помолена от правителството да прекрати работата на парламента само дни след като британските депутати се въ...

Вълна от завръщащи се българи означава хиляди изведнъж да натоварят осигурителната система на страната, предупреди той. „Представяте ли си хиляди и хиляди българи изведнъж да дойдат тук да търсят социални помощи, лични лекари … - социалната система на България ще бъде натоварена неимоверно“, изтъкна Джингозян. Той обърна внимание и на факта, че от години българите в чужбина са донор на финансови средства за роднините си в България. „Ако проблемите във Великобритания се задълбочат, паричните потоци към България ще намалеят, ще падне покупателната способност на много българи, които буквално оцеляват, благодарение на това, че роднините им работят все още легално във Великобритания“, добави той.

Вътрешният министър на Великобритания заяви категорично, че при Brexit без сделка свободното придвижване на граждани ще приключи автоматично, припомни той и предположи, че това ще постави стотици хиляди българи в много деликатна ситуация.

Не е ясно какво ще се случи, няма ясни инструкции какво ще се случи с тези граждани на ЕС, които не са подсигурили нов статут на уседналост и е възможно депортиране, добави той. В момента в нарушение на закона във Великобритания се ограничава достъпа на български граждани до услугите на много институции, изискват им се удостоверения за право на престой, достъп до здравеопазване, на работа и прочие, посочи той и подчерта, че до Брекзит всички български граждани трябва да се третират като пълноценни граждани на ЕС.

Лин Чарлз подчерта, че приоритетът на Великобритания е да постигне напускане на ЕС със сделка. „Гаранцията, която британското правителство е дало към повече от 3-те милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания е че те са добре дошли, че са желани, защото имат важен принос към британското общество и че Великобритания би желал да продължат да допринасят“, добави тя. Дипломатът отбеляза, че и британци, живеещи в България също имат притеснения за ситуацията, в която ще бъдат след Brexit и съобщи, че посолството се старае да предоставя информация, включително и на български.

За да спрат Brexit без сделка - британските опозиционери се обединяват

Опозиционните партии във Великобритания обявиха, че са се разбрали да работят заедно, за да се опитат да предотвратят Брекзит без спора...

Тревога, че нямаме координирана държавна политика по темата Brexit изказа евродепутатът Илхан Кючук и също препоръча информационна кампания за вариантите на Брекзит, особено по отношение на студентите във Великобритания. Той е категоричен, че ни е необходима модерна адекватна стратегия за приобщаване на българските граждани, живеещи в Обединеното кралство.

Димитър Карарусинов от Държавната агенция за българите в чужбина също потвърди, че има опасност българите във Великобритания след Brexit да се окажат нежелани. „Има информация от медиите, че британското правителство ще има различна политика към високо квалифицираните и ниско квалифицираните специалисти, а голяма част от българските граждани там са нискоквалифицирани“, посочи той. „Има някаква двойнственост на британската администрация“, коментира той, но как ще бъде приложена не се нае да прогнозира.

Какво каза Великобритания относно правата на гражданите на ЕС още в началото на годината при вариант "Brexit без сделка" - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com