Великобритания решава за план "Б" за Brexit, има предупреждение за граждани на ЕС

12282
Великобритания решава за план "Б" за Brexit, има предупреждение за граждани на ЕС
Снимка: Pixabay

Днес, 29 януари, около 21:00 часа българско време, в британския парламент е насрочено гласуване, което може да промени радикално хода на Brexit, а датата за излизане от ЕС да бъде отложена с няколко месеца. Пътят за тази парламентарна процедура беше проправен след като на 15 януари британският парламент с голямо мнозинство отхвърли текста на споразумението за напускане на ЕС, посочва БГНЕС. Обсъждането ще започне около 15:00 часа българско време.

Преди гласуването има тревожна новина - официално британското вътрешно министерство съобщи, че ако се стигне до Brexit без споразумение с ЕС, ще бъде прекратено свободното движение на граждани от ЕС на британска територия. За три месеца гражданите на страните от Европейското икономическо пространство и членовете на семействата им ще могат да влизат както досега на британска територия с цел работа или образование. Ако обаче член на семейството на гражданин на ЕС не е гражданин на ЕС, той ще трябва да иска предварително разрешение. Но ако граждани на ЕС и Европейското икономическо пространство остават повече от три месеца, ще трябва да подадат заявление за "Временно разрешение за престой на европейци" и ще трябва да плащат "такса престой", която тепърва трябва да бъде уточнена. А ако граждани на Европейското икономическо пространство искат да останат в Обединеното кралство над 3 години, ще трябва да подадат допълнителна молба - за оценка на компетенции и умения, съгласно предстояща да бъде въведена от 2021 година специална имиграционна система - с цел да бъдат привличани качествени кадри, точно както системата на ЕС "синя карта". Всички тези евентуални бъдещи условия не се отнасят до ирландски граждани.

Брюксел: Великобритания рискува да излезе без сделка от ЕС

Великобритания рискува да излезе без сделка от Европейския съюз, защото Лондон не може да реши какво иска, предупреди висш преговарящ о...

Относно предстоящото гласуване - британският премиер Тереза Мей даде на депутатите възможността да представят свои предложения по въпроса, въз основа на които кабинетът да определи по-нататъшния ход на процеса по Brexit. През последните 2 седмици са били внесени 14 поправки, които да изключат възможността от твърд Brexit. Колко от тях обаче ще бъдат обсъдени зависи от говорителя на Камарата на представителите Джон Бъркоу.

Според една от поправките, депутатите ще могат да отложат Brexit, като продължат действието на член 50 от Лисабонския договор, който установява правилата и сроковете за напускане на ЕС. Това изменение има подкрепата на лейбъристите, но среща неодобрението на правителството, което смята, че забавянето не е в полза на гражданите. 

Друга поправка ще позволи на Камарата на общините да може да гласува поотделно по различни аспекти на Brexit, което в крайна сметка ще отвори пътя за втори референдум. Кабинетът на министър-председателя категорично се противопоставя на провеждането на второ допитване с мотива, че 17,4 милиона британци вече са изразили мнението си. Тереза Мей не приема тази поправка, защото ще изгуби контрол върху процеса на определяне на хода на Brexit.

Всъщност целта на Мей в това обсъждане е да осигури отстъпки по въпроса с границата със Северна Ирландия, като обещава да действа с презумпцията да няма предпазен механизъм (разпоредба в споразумението, постигнато между британския премиер Тереза Мей и ЕС, целяща да предотврати връщането на проверките на границата между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия, която е член на ЕС) след Brexit и ако няма търговско споразумение между Лондон и Брюксел. Със сигурност Мей ще се бори и да не се стигне дотам, че парламентът да отнеме водещата роля на правителството в процеса по Brexit. А всяко гласуване ще отнеме около 15 минути и резултатите ще бъдат огласени в пленарната зала.

Барние: Лондон трябва да плати разходите по развода дори и при Brexit без сделка

Британското правителство ще се изправи пред многомилиардна сметка за уреждане на разделянето с ЕС дори и ако напусне блока без сделка, ...

Джон Бъркоу - основна карта

Бъркоу е човекът, който ще решава кое предложение може да се гласува. Той е депутат от Консервативната партия - от 1997 година, но е на поста председател на Камарата на общините от 1999 година насам и (би трябвало) да е политически неутрален. Но срещу него вече има обвинения, че е против правителството, както и против Brexit - защото на колата му имало стикер против Brexit, но Бъркоу се защити с тезата, че автомобилът е на жена му и тя е свободна да заяви каквато иска позиция. Срещу него има обвинения, че ръководи култура на тормоз в Камарата на общините, а самият той не отрича, че е нарекъл жена-министър в правителството "глупава".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Когато самолетите са 1:30, а снарядите 1:10, нямаме шанс за победа: Зеленски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа