Манолова: Със закон за военните правителството отлага електронната самоличност

2532
Манолова: Със закон за военните правителството отлага електронната самоличност
Снимка: ДБГ

Министерският съвет е внесъл проектозакон за преминаване и пребиваване на чужди съюзнически въоръжени сили на територията на България, в преходните и заключителни разпоредби на който се предлага отлагане на електронната идентификация (вместо 1 януари, 2019 година, срокът става 1 януари, 2020 година), съобщи омбудсманът Мая Манолова на дискусия за електронното и машинното гласуване, организирана от "Движение България на гражданите" (ДБГ).

Манолова припомни, че електронната идентификация трябваше да стартира тази година, но беше отложена за януари догодина и остро възрази срещу практиката важни за гражданите теми да бъдат маскирани през преходни и заключителни разпоредби. Този маниер трябва да бъде прекратен, категорична е Манолова. "Няма нищо общо между въоръжените сили и електронната идентификация. Ако тя бъде отложена през този закон, ще се опитам да сезирам Конституционния съд", закани се омбудсманът и поясни, че това е посегателство изобщо върху основни принципи на законодателния пороцес за публичност, прозрачност, защита на парвата на гражданите, възможности за обществено обсъждане.

Бившата партия на Кунева се жалва пред четири институции, че няма машинно и електронно гласуване

Смятам, че правата ми като гражданин и гласоподавател са нарушени, тъй като Министерският съвет и Централната избирателна комисия не да...

Бюджетът на държавата, който утре влиза в пленарна зала за окончателно гласуване, променя още 11 закона, а този на Здравната каса променя с преходните и заключителни разпоредви 16 други закона, изтъкна още Манолова.

Тя апелира депутатите да предвидят в държавния бюджет средства за машинно и електронно гласуване.

"От това дали те (бел. ред. - депутатите) ще включат плюс 50 милиона лева за провежданите избори следващата година по бюджета на ЦИК, ще се определи дали Изборният кодекс ще бъде спазен - дали ще има машинно гласуване и електронно гласуване през следващата година, в която имаме 2 избора - за европейски парламент и местни избори", подчерта Манолова.

Тя заяви това, коментирайки темата "за" и "против" машинното и дистанционното електронно гласуване“ по време на дискурия, организирана от ДБГ в хотел "Даунтаун". По думите ѝ такъв дебат е излишен, както абсурден е и дебатът следва ли държавните институции на България да спазват законите или не.

Въпрос към ЦИК за машинното гласуване: Щом не спазват закона, защо ние да плащаме данъци?

Ще изпълним решението на съда, когато то стане окончателно. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Адреев във връзка с решението на п...

Ситуацията, според обудсмана, е абсурдна, когато става въпрос за основни граждански права, каквито са изборните права.

Машинното гласуване беше въведено единодушно с гласуване на партии и парламентарни групи от целия спектър, с едно-единствено възражение - че е скъпо, припомни Манолова и коментира, че вместо да се положат усилия от страна на държавните институции, сме поставени пред един и същ сюжет - ЦИК да казва, че нямаме пари

Манолова изтъкна още, че след сезирането ѝ от ДБГ е изпратила писма до всички институции, включително до парламента и като отговор е последвал законопроектът, който отлага за неопределено време машинното и електронното гласуване. Там се предлага, разказа Манолова - когато някога в светлите бъднини бъде въведено машинно гласуване, "Информационно обслужване" да бъде субектът, който ще осигури машините. "Не разбрах точно дали това е новина, с която казваме, че вече в България ще произвеждаме компютри и умни системи, дали казваме, че вече Законът за обществени поръчки няма да важи, след като в закон се посочва името на изпълнител на една поръчка за около 40 - 50 милиона лева", коментира Манолова. Проф. Михаил Константинов, който е председател на Управителния съвет на "Информационно обслужване" и също участва в дискусията, каза, че и той е научил от въпросния закон, че е началник на предприятие, което ще произвежда умни машини.

Омбудсманът припомни, че суверенът се е произнесъл по въпроса за електронното гласуване и че институциите трябва да положат усилия и да приведат в изпълнение волята на народа. Досега ЦИК оправдаваше своето бездействие с наличието на общ проект с Агенцията за електронно управление за няколкостотин хиляди лева европейски пари, които трябваше да бъдат използвани за въвеждането на електронно гласуване, посочи Манолова и повдигна въпроса: "Ако се върви към отмяна на е-вота, защо са похарчили няколкостотин хиляди лева и какво се случи с този проект?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика