Управляващите правят бюлетините по-различни, отлагат електронното гласуване

1941
Управляващите правят бюлетините по-различни, отлагат електронното гласуване
Снимка: БГНЕС

В изборните бюлетини за избори да отпадне номера, който означава партиите, коалициите или инициативните комитети от избирателния списък за съответния вот. Това предлагат ГЕРБ и "Обединени патриоти" със своите нови идеи за промяна на Изборния кодекс.

Ако това бъде прието, то при гласуване ще трябва избирателят да се ориентира по списъка с кандидатите, за да е сигурен за кого дава гласа си.

Марешки предлага образователен ценз и видеонаблюдение по време на изборите

Парламентарната група на "Воля" предлага въвеждане на мажоритарен вот без листи, образователен ценз, както и заснемане на целия изборен...

В мотивите на законопроекта е записано, че това изменение цели да бъде избегнат феноменът „15 – 15“. Става въпрос за евродепутата Момчил Неков, който беше избран на предишните евроизбори под номер 15 в листата на БСП, но номерът на самата БСП като партия беше 15.

По-полека с машинното и електронното гласуването

Другите съществени моменти в предложението касаят машинното и електронното гласуване. На първо място – предлага се да няма машинно гласуване в секции, в които гласуват по-малко от 300 избиратели, както и при гласуване в чужбина, при гласуване в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани учреждения за предоставяне на социални услуги, в секции на кораби и при гласуване с подвижна избирателна кутия.

Според управляващите пречка пред машинното гласуване в чужбина е, че трябвало да се наемат много специалисти, които да инсталират и обезпечат гласуването. Освен това имало "обективна невъзможност" да се актуализира софтуера, да се складират машините зад граница, а и всяка държава си имала различен митнически режим. За домовете за възрастни хора, болниците и корабите пречка било, че секция можела да се направи до 48 часа преди вота, а това пречи да се докара машина.

Патриотите готвят свои промени в Изборния кодекс

Депутатите от парламентарната група на "Обединени патриоти" готвят собствен проект за промени в Изборния кодекс. Това съобщи зам.-предс...

Още по-интересно е положението с електронното гласуване. Съгласно пътната карта, приета от Народното събрание през 2016 година, трябваше през настоящата година да бъде проведен експериментален електронен вот, а през 2019 година вече да има опция за истински електронен вот. С предложенията на управляващите срок 2019 отпада и вместо да има конкретен срок, се маха каквато и да е времева рамка за въвеждане на електронното гласуване. Мотивите – имало риск от недействително отчитане, имало опасност от хакерски атаки, трябвало гласоподавателят да има "специфични компютърни умения" и заради това следвало да се правят "допълнителни проучвания".

Тезата за електронното гласуване идва точно в деня, в който омбудсманът Мая Манолова поиска от парламента да не бламира електронното и машинното гласуване, защото това е нарушение на Изборния кодекс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Радев: Подкрепяме евроинтеграцията на Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика