Местан към Станишев: Който каквото сам си направи и Господ не може да му го причини

60891
Местан към Станишев: Който каквото сам си направи и Господ не може да му го причини
Снимка: БГНЕС

Прегледах всички сайтове – медиите са разбрали, че задължителният вот, предложен от г-н Станишев, е удар срещу ДПС. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на извънреден брифинг.

От днешното изявление на Станишев имаме две новини. Първата е, че той иска по-ранни избори, отколкото ДПС иска и подкрепя. Г-н Станишев обвърза тезата си с идеята новият кабинет да извърви процедурата за следващия държавен бюджет – за 2015 година. Това е мъдра и отговорна позиция на един мъдър лидер, посочи Местан. Изборите не могат да бъдат протакани, европейските избори показаха ниска подкрепа за властта, добави той. Готови сме на разговори, ако някой предложи някакъв друг изход от ситуацията. Ние също посочихме в нашата теза за избори в края на ноември или началото на декември, че бюджетната процедура е големият минус. Отговорно е сега, че г-н Станишев иска по-ранни избори. Той е автор на идеята и сам ще ви каже конкретният график, каза Местан.

Кадиев затапи Станишев: Избори веднага

Противно на витиеватия изказ на лидера си, който за близо половин час така и не каза нищо ясно - кога точно ще има предсрочни избори и ...

ДПС говореше за малко по-късни избори заради някои необходими мерки – например анализ на корекциите по европейските програми, уточни Местан. Кой обаче предизвиква предсрочните избори – Местан с вчерашното си изявление, или картината от евроизборите, която призна и Станишев, остана хлъзгав председателят на ДПС.

Няма да влизам в спор кой и защо е останал изненадан от вчерашното ми изявление, върна топката Местан към Станишев. Той е прав, че „формулата на програмния кабинет” е изчерпана, а ние подкрепяме само нея. Затова и няма нищо необичайно в нашия анализ за политическата картина за необходимост от предсрочни избори. Обаче се превърна в проблем, че го каза точно Лютви Местан, заяви политикът, говорейки за себе си в трето лице.

Този кабинет няма да падне с вот на недоверие, категорично каза Местан, давайки да се разбере, че съдбата на правителството не зависи от опозицията в парламента.

Втората новина е предложението на БСП за въвеждане на задължителен вот, продължи лидерът на ДПС. Аз не искам това да е вярно – че е отмъщение. Отмъщението не е верният език на модерната политика. Ако това е такова, ние с нищо не сме го заслужили. ДПС най-малко трябва да говори за предсрочни избори с оглед резултата от евровота. Ние го сторихме заради национална отговорност, подчерта Местан. Автономно право е на БСП, на ГЕРБ да искат задължително гласуване. Какви биха били резултатите – не драматизираме, но може ли при балотаж например има кандидати на ДПС и НФСБ избирателите на "Атака" да са длъжни да гласуват някой за тях, каза Местан. Той подчерта, че Станишев и БСП не са поставяли досега идеята за задължително гласуване.

Борисов е съгласен да има задължително гласуване

Искам 100% от българите да отидат да гласуват, защото тогава е най-представително едно управление. Това каза лидерът на ГЕРБ - Бойко ...

Ако някой се нуждае от виновник и по стар рефлекс това да е ДПС, жалко. Самият Станишев призна, че това правителство не премина от режим на оцеляване в режим на надграждане на реформи, добави Местан. Който каквото сам си направи и Господ не може да му го причини, завърши политическият лидер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика