Горанов към Радев: Да очакваме ли и вето върху бюджета?

3038
Горанов към Радев: Да очакваме ли и вето върху бюджета?
Снимка: БГНЕС

Дебатът за покупка на въоръжение никога не е лек, защото навсякъде в държавите подобни сделки са били значителни като цена, но такъв дебат да се превръща в популистки, е неприемливо. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг във връзка с ветото на президента по сделката за F-16, предаде репортер на БГНЕС.

Горанов добави, че не е вярно, че липсва дебат по темата. „Повече от година този дебат е пред публиката. Още по-убедени сме в легитимността на подобно решение, тъй като правителствата на САЩ и България са се разбрали по определени решения, а видите ли президентът се съмнява в начина, по който това решение е постигнато”, коментира Горанов.

Най-удачният момент за България да плати F-16, без да влезе в преразход?

2 млрд. лева за F-16 е сериозно фискално усилие, но добрата новина е, че можем да си го позволим, без да нарушаваме законодателството с...

Питам президентът ще върне ли и Закона за бюджета, тъй като те са свързани и това част ли е от сценарий за протакане на сделки? С тази провокация достатъчно ли е? Ако с подобни аргументи ще се върне и законът за държавния бюджет ние ще трябва да търсим нашата политическа стратегия, добави Горанов. Смесването на различни теми и то от президента е неприемливо за нас, подчерта финансовият министър.

Готови сме НС да заседава допълнително и да се преодолее и едно вето по Закона за бюджета. Бих приел, че с вето само на ратификационните договори той иска да затворим дебата. Лицемерно ще е в следващите дни да видим и едно вето върху бюджета. Ако това е позицията на президента, да заяви позицията си и по отношение на актуализацията на бюджета, тъй като единият проект без другия няма как да продължи, категоричен е Горанов.

Не съм съгласен, че не е имало достатъчно дебати по закупуването на тези самолети, каза от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. От 2017 тече дебат какви ще са новите самолети за нашата авиация. Не е истина, че самолетите не са способни да изпълняват задълженията си. Винаги съм бил привърженик институциите да говорят помежду си. МО както и МФ, както и Министерството на икономиката и МВнР, ангажирани с преговорния процес, мога да гарантирам, че си свършиха съвестно работата. През април във Вашингтон цената беше намалена със 160 млн. долара. Почти е сигурно, че цената ще бъде намалена с още 60 млн. долара. Това са 60 млн., за които бях споменал, когато гледахме този въпрос в Комисията по отбрана, уточни още Каракачанов.

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов заяви, че Комисията по отбрана решително отхвърли мотивите на президента. Мотивите не са състоятелни и се различаваха сериозно от това, което каза президентът в 18 ч. Убедени сме, че познаваме достатъчно добре договорите, каза още Попов.

Заподозреният за атаката срещу НАП се оказа съсед на Горанов

Оказa се, че младият ИТ специалист, който бе задържан за хакерската атака и разпространението на данните на 5 милиона български граждан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Синът на Андрей Луканов е кандидат за депутат, интересни сблъсъци на много места

Калоян Методиев: Радев и Борисов се договориха за контролирана игра на управляващ и опозиция

"Врачуване" и нумерология: Как партиите разчетоха номерата си за изборите на 9 юни?

"Зелено движение" и ПП-ДБ отново заедно, но по места

Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Изплащат със седмица по-рано украинската помощ на земеделците

От юни се възобновяват полетите София - Баку

"Ню Йорк таймс": Риск от авторитаризъм в България след още избори? (СНИМКИ)

Европейските "зелени" са готови да се борят за по-силна Европа и равенство между всички страни

Политолог прогнозира пренареждане в редиците на ГЕРБ след вота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика