Министър Милков за Русия: Дипломацията да се върне към корените си

1889
Министър Милков за Русия: Дипломацията да се върне към корените си
Снимка: МВнР

Дипломацията да се върне към корените си. Така служебният външен министър Николай Милков отговори на въпрос дали отзоваването на дипломатите ни от Москва и дали това ще окаже негативно влияние върху организацията на изборите в Русия и дали този акт е опит за намеса в резултатите в изборите у нас.

Той увери, че в рамките на състава, с който разполагаме, страната ни може да организира изборите. Министърът заяви, че не би могъл да коментира дали това е опит за влияние върху изборите в България. „В този момент, който е деликатен и за двете страни и техния капацитет да организират своето дипломатическо представителство тук и там, една по-голяма въздържаност няма да навреди в никакъв случай. По-добре е дипломацията да се върне към корените си и да разговаряме с тях, когато това се налага от гледна точка на нашите интереси без да се медиатизират всички послания, без да се правят големи и гръмки изказвания, които има риск да повлияват изборния процес“, добави още Милков.

Стана ясно, че в момента посолството ни в Русия разполага с 8 човека дипломатически и технически персонал, напълно достатъчни да покрият секцията в Москва, ще бъде командирован човек, който ще работи в секцията в Санкт Петербург.

Министърът отговори и какви са непосредствените задачи пред МВнР по отношение на двустранния диалог със Скопие. „По отношение на политиката спрямо Република Северна Македония ние се намираме на един етап, в който трябва да организираме нещата си вътре и в тази връзка на нас ни предстои приемането на един може би писмен документ, който ще дефинира задачите на различни институции и организации по отношение на това, което ще се прави в бъдеще“, допълни още той. По думите му целта е да се постигне системен подход. Той коментира, че докато ние разполагаме с национален консенсус по отношение на Северна Македония, при тях той не се вижда ясно. Милков коментира критиките спрямо присъствието на българския генерален консул в Битоля, според него това не би трябвало да бъде проблем.

Външният министър отговори на въпрос за смяната на 10 посланици и предвижда ли рокади и къде. „По отношение на посланиците, се запознах с това досие. Има 8 посланици, които са съгласувани между МВнР и администрацията на Президента и това, което ние ще направим, е да продължим работата по акредитацията на тези 8 души, които са вече съгласувани. Ние не можем и няма да предлагаме други, просто ще продължим това, което предишното правителство е започнало, но не е могло да довърши“, добави още Милков.

По думите му имаме 5 посолства, в които посланици няма и би трябвало да се работи за попълването. „Китай, Канада, Швеция, Обединените Арабски емирства стоят без посланици. Не би трябвало да остават нещата по този начин“, добави още Милков.

От МВнР дадоха информация за кораба "Рожен", като поясниха, че той е тръгнал в петък от Черноморск, вчера е акостирал в Истанбул, продължава към Великобритания, а след като пристигне там, се очаква да се върне в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика