Министър Стоянов за помощта за Украйна: Не сме продавали самолети Су-25 над 10 години

4249
Министър Стоянов за помощта за Украйна: Не сме продавали самолети Су-25 над 10 години
Снимка: Wikipedia

„Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години". Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов пред медиите днес в Костенец, където откри ново производство в държавното дружество от групата на „ТЕРЕМ Холдинг“ ЕАД – „ТЕРЕМ Цар Самуил“ ЕООД.

Министърът опроверга появилата се информация в изданието "Блумбърг", че ведомството е предоставяло техника и въоръжение на украинската страна, извън одобрената с решенията на Народното събрание от миналата година.

Анализ: Какво трябва да направи Украйна, за да стигне до победата през 2023 г.?

Когато преди близо година започна пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, на преден план излезе въпросът за самото съществуване и оц...

Преди два дни "Блумбърг" публикува анализ за военната помощ за Киев, базиран на данни от нидерландския проект Oryx, според който държави от НАТО са купили 14 самолета Су-25 от България и впоследствие са ги предоставили на Украйна. Още вчера Министерството на отбраната отрече, така както го стори и през месец май 2022 г., когато пак се появи информация за 14 самолета Су-25 за Киев. Тогава министър беше Драгомир Заков от правителството на Кирил Петков.

„20 броя самолети Су-25 са продадени в периода 2005 – 2012 г. на четири фирми“, каза днес Стоянов. През същия период - 2005 – 2012 г. - част от тези бойни самолети са изнесени. От самолетите, закупени тогава от български фирми, шест броя са в България, собственост са на българска фирма и не са продадени", поясни той, цитиран от пресцентъра на МО.

Отделно, в сайта на проекта Oryx се вижда, че като страни на произход на унищожените танкове на украинската армия T-72 са отбелязани България, Полша и Чехия. Стоянов отрече и тази информация. 

На въпрос за цитираните в публикации продадени танкове Т-72, министърът заяви: „През последната година Министерството на отбраната не е продавало танкове Т-72 на когото и да било. Те са собственост на Българската армия и стоят в нашите формирования. В решението на Народното събрание ясно е казано какво може да бъде изнасяно в помощ на Украйна - въоръжение и техника. Не са изнасяни нито Т-72, нито комплекси С-300, нито МиГ-29, нито Су-25“, почерта той.

В САЩ са впечатлени от украинските иновации на фронта

Миналата есен, когато Украйна си върна големи части от територията в серия от контраатаки, тя обстрелваше руските сили с артилерия и ра...

ОЩЕ: САЩ доставят на Киев "убийците на танкове" "Брадли" през България

Средствата за предоставяната техника и хуманитарна помощ за Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд и страната ни вече е кандидатствала за това. Към момента тяхната сума не може да бъде посочена. „Хуманитарната помощ само от Министерството на отбраната е около 7 милиона лева - говоря за предоставените каски, бронежилетки, медицински китове и дрехите“, каза Димитър Стоянов.

Продължават интензивните разговори с полската страна за двата двигателя за самолети МиГ-29, които страната ни очаква от Полша. „Моята идея е до края на януари двигателите да бъдат в България“, посочи министърът.

В петък той ще участва в поредната среща за оказване на помощ за Украйна, която се провежда във формата „Рамщайн“. Там Стоянов очаква да проведе разговори с представители на френската и шведската страна за заместващите изтребители, както и с германската страна по теми, свързани с превъоръжаване на Българската армия.

Анализ: Единствената военна стратегия, която може да помогне на Украйна

Тъмната мъгла на войната в Украйна и по-конкретно - в Донецка област, постепенно се разсейва и става все по-ясно, че всички пътища, вод...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика