Москаленко: Украйна поиска гаубици и ракетни системи от България

3559
Москаленко: Украйна поиска гаубици и ракетни системи от България
Снимка: БГНЕС

Украинският посланик Виталий Москаленко е поискал официално с нота оръжие за Украйна от външното ни министерство, но още няма отговор.

"Имаме необходимост от въоръжение, става дума за гаубици и ракетни системи - съветско старо въоръжение, с което можем да боравим. България има 140 единици тежки гаубици, примерно толкова миномети 120 мм. калибър и ракетни системи за залпов огън също така около 100-150 единици. Буквално онзи ден изпратих една нота във външното министерство, където официално представяме обръщение специално за предоставяне на стари съветски въоръжения, с които можем да боравим на бойното поле и които България би могла да ни предостави. Ще изпратя такива апели и до други институции, като Министерството на отбраната, Министерски съвет. И се обръщам към различни партийни структури, всъщност навсякъде", добави Москаленко пред bTV. 

Това изказване обаче идва след писмото, което Москаленко призна, че е писал лично и отразявало вижданията на управлението на Володимир Зеленски, на база на което беше взето решение от парламента да бъде оказана военно-техническа помощ за Украйна. Основно, това значи ремонт на повредена военна техника в български заводи - нещо, което немалко експерти коментираха, че на практика не може да стане технически.

Малко по-късно през деня от партия "Възраждане" призоваха прокуратурата да се самосезира заради Москаленко, защото издал държавна тайна, като казал колко на брой определени оръжия имаме - това била класифицирана информация и с нея можело да разполага единствено представител на българската държава или служител на чуждо разузнаване, който използва собствени методи, за да събира класифицирани данни за отбранителните способности на България. Как прокуратурата може да обвини чужд дипломат, ползващ се от имунитет по Виенската конвенция, от "Възраждане" не обясняват.

Министър Николай Събев и посланик Виталий Москаленко обсъдиха логистичната подкрепа на България за Украйна

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев се срещна с посланика на Украйна в България Виталий Москаленко. Разгледани бяха в...

Украинският посланик коментира и преместването на бежанците у нас: "Българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци, десетки хиляди жени и деца, затова ние сме много благодарни на приятелска България."

Той заяви, че правителството и вицепремиерът Калина Константинова са се справили със задачата за преселването на бягащите от войната.

Москаленко заяви, че бързо се дава временна закрила на бежанците, а проблемите, свързани с големите опашки, които видяхме при настаняването в буферни зони, са нормални в тази ситуация. Според него има повече проблем с детските градини.

ОЩЕ:новини на тема война-украйна 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика