Военна помощ за Украйна: България даде на Киев, каквото поиска

15491
Военна помощ за Украйна: България даде на Киев, каквото поиска
Снимка: БГНЕС

България ще ремонтира украинска военна техника - това е основата на нашата помощ за Украйна. Такова решение взеха народните представители с 200  гласа "за", "против" - 16 и "въздържали се" - 1.

На вниманието на депутатите бяха поставени три проекта на решения за оказване на помощ на Украйна. В крайна сметка Народното събрание прие този на "Продължаваме промяната", като то претърпя някои редакции и допълнения, включително заради писмо от президента Володимир Зеленски, входирано в парламента от посланика на Украйна у нас. Приетото решение е за оказване на хуманитарна, финансова и военно-техническа помощ съобразно възможностите на страната ни. България ще продължи подкрепата за членството на Украйна в ЕС, доставките на хуманитарна помощ за Украйна, както и помощта за украинските граждани, бягащи от войната. Народното събрание реши още да се осигури възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна, да засили енергийно сътрудничество между България и Украйна и страната ни да ремонтира украинска военна техника във военните ни предприятия.

По този начин депутатите удовлетвориха исканията в писмото на посланика на Украйна, но то не беше цитирано изрично в проекта на решение. 

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" призова тези, които плашат хората, да кажат от кого се страхуваме.

"Братска Русия ли ще ни нападне? Ако е така, на нас какво ни остава – да преклоним глава, да чакаме да видим дали ще ни нападне", каза още Гюров. По думите му, досега сме чакали дали Путин ще нападне Украйна, дали ще ни обяви за врагове и дали ще ни спре газа. Той подчерта, че България може да спре всяка заплаха, защото България е НАТО, ЕС и защото България не е малка държава, която трябва да се държи покорно към този, който я рекетира. Гюров определи като фалшив предлагания неутралитет, като според него това означава да се помогне на агресора. 

Христо Гаджев от ГЕРБ заяви, че подпомагането на жертвата не значи участие в конфликта или неговата ескалация.

"В момента 28 от 30 държави подпомагат с военна и техническа помощ Украйна. Нито една от тези страни не е станала част от конфликта и не е въвлечена във военни действия", заяви още Гаджев. Той определи позицията на правителството като снишаване и лицемерие. "Някои се правят на ястреби, но цялото правителство се държи като гълъбче", коментира той. 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ счита, че като цяло няма Министерски съвет и че няма представители на правителството на дебата за оръжията.

"Формално има Министерски съвет, но сегашния е най-слабият кабинет след 90-та година", каза още Карадайъ. Според него новина е било изобщо, че Народното събрание е имало декларация за войната в Украйна. Той обърна внимание, че днес Народното събрание е трябвало да разгледа проект на решение, внесен от Министерски съвет, а не на парламентарни групи. "Днешното решение е вот на недоверие към това правителство", подчерта Карадайъ. 

Борислав Гуцанов от БСП подчерта, че в България решава дали да бъде част от един военен конфликт или да бъде част от неговото мирно решаване.

"БСП винаги сме се отнасяли с уважение към членството на България в ЕС и НАТО. Казвам го, защото много хора днес говориха и за ЕС, и за НАТО от тази трибуна. Припомням, че именно наш президент подписа пакта ни за присъединяване към НАТО и министър-председател от БСП подписа присъединяването ни към ЕС", подчерта Гуцанов. 

Антоанета Цонева от "Демократична България" също се включи в дебата, като призова да не се разпространяват токсични лъжи, като тя визира "Възраждане". "Не чухме българите да искат да посрещат руските войски. Достойнството на българите в Украйна трябва да бъде защитено. Искам да ви питам бонбони ли падат над Одеса или ракети", каза Цонева. А лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов стигна дотам да обяснява за украинския режим и как при отиването си в Украйна бил предаден от българското разузнаване.

Любомир Каримански от "Има такъв народ" също изрази мнение по темата. Той заяви, че Народното събрание няма да даде мандат за предоставяне на оръжия за Украйна. "В същото време обаче бих искал да разбера какво е основанието за всяко едно от решенията. Нито от едно от решенията няма конкретно основание, в което да става ясно обхватът на отделните дефиниции", заяви още Каримански. 

Предложенията за военно-техническа помощ на Украйна, внесени от ГЕРБ и "Демократична България", бяха отхвърлени. От ГЕРБ предлагаха правителството да се включи в общите усилия и да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения. От ГЕРБ искат още правителството да започне преговори със съюзниците от НАТО за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителни способности на Република България. От „Демократична България“ настояваха да се възложи на Министерски съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна, според нейните потребности и съобразно възможностите на нашата страна.

 Повече за войната в Украйна - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика