На комисия: Депутатите приеха предложението на ГЕРБ за борба с корупцията

2493
На комисия: Депутатите приеха предложението на ГЕРБ за борба с корупцията
Снимка: БГНЕС

Комисията по правни въпроси прие на първо четене предложението на ГЕРБ за антикорупционен орган. Предложението на партията на Борисов е комисията за противодействие на корупцията да има седем членове, един от които да е председател. Шестима да се предлагат и избират от парламента. Един да се предлага от президента, но да се избира от парламента. Ако номинацията от държавния глава бъде отхвърлена, може да издигне нова. Идеята е тя да се председателства на ротационен принцип. ГЕРБ са предложили разследването и разкриването на корупционните деяния да се извършва от Специализирана дирекция „Противодействие на корупцията“. Те предлагат отнемане на незаконно придобитото имущество да се осъществява от отделна комисия. ОЩЕ: Обрат: ГЕРБ вече иска разследващи инспектори в антикорупционната комисия

На вниманието на депутатите бяха поставени още два законопроекта, които обаче бяха отхвърлени от комисията. Общото между трите законопроекта е, че предлагат разделяне на комисията, като целта е единият орган да има разследващи функции. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала на второ четене.

Предложението на служебния кабинет

Първият внесен законопроект е изготвен от Крум Зарков, който доскоро беше служебен министър на правосъдието, като той предвижда комисията да се състои от петима членове, двама от които да се избират от Народното събрание, един от президента, по един избират на общите събрания на ВКС и ВАС. Законопроектът на служебния кабинет предвижда органът да се председателства на ротационен принцип една година, като председателят се определя чрез жребий. С този законопроект се предлага друга комисия да се занимава с конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобитото имущество. ОЩЕ: Крум Зарков предлага новият антикорпуционен орган само да разследва и да се председателства на ротационен принцип

Предложението на ПП-ДБ

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ пък искат Комисията за противодействието на корупцията да се състои от петима членове, включително и председател и заместник-председател. Втората политическа сила иска съставът на комисията да се избира от Народното събрание по предложение на народни представители. Освен това те искат и мандатът на комисията да бъде 5 години. От „Продължаваме промяната“ искат и сегашната КПКОНПИ да се преименува и да се занимава само с отнемане на незаконно придобитото имущество. ОЩЕ: Борба с корупцията с де факто надписване на сметката

Дебатът

Според ГЕРБ въпросът е дали комисията да има разследващи функции или не. „Икономическите престъпления са най-трудни“, каза Бранимир Балачев.

Надежда Йорданова каза, че личната й позиция по отношение на разследващите функции на комисиите е претърпяла развитие.

Смиляна Нитова от БСП смята, че в трите законопроекта има разумни предложения, но социалистите ще подкрепят този на ГЕРБ, въпреки че има детайли за доизчистване.

Председателят на Комисията по правни въпроси Стою Стоев смята, че в трите законопроекта покриват записаното в Плана за възстановяване и устойчивост, а именно разделянето на антикорупционния орган.

ИТН обявиха, че ще подкрепят законопроекта на Крум Зарков, като не твърдят, че той няма свои негативни моменти, но от партията на Трифонов ще внесат предложения между първо и второ четене.

В рамките на дискусията възникна спор между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. Причината бе твърдението на Стою Стоев, че законопроектът на ГЕРБ се основава на техния. Междувременно Хамид Хамид от ДПС се пошегува, че светът започва от „Продължаваме промяната“.

„Политическата неадекватност би могла да обясни правните лудории на хора, които считат, че всичко започва от тях. Този законопроекта и формираното ви самочувствие търсеше като възможност за реализация на един "литмус" за борба с корупцията. Сещате за кого говоря, нали? Сега сигурно разбрахте, че нашата ПГ не е еволюирала в разбирането си, че вие сте най-великите и ние трябва да бъдем ваши последователи. Аз моля за колегиално отношение. Приписвайки си всички заслуги за борбата с корупцията, да не забравяте, че този закон ще го има, че тази комисия ще бъде разделена на две, ще се осъществи, защото и нашата парламентарна група има политическа воля за това“, каза Атанасова.

Отвърна й Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната":

"Радвам се, че сте възприели тези предложения. Да, те минават с гласовете на ГЕРБ – СДС, но вие би следвало да потвърдите фактите и те са, че в 47-ото и 48-ото Народно събрание не подкрепихте този законопроект. Сега внасяте предложения. Това са фактите и вие не можете да ги промените“.

Според него важното е, че тези промени ще бъдат подкрепени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детската болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика