На комисия: Отпада електронното гласуване, а машинното ще е частично

4990
На комисия: Отпада електронното гласуване, а машинното ще е частично
Снимка: БГНЕС

Отпада електронното гласуване за предстоящия догодина евровот, а машинното ще бъде частично – в поне 1000 секции като ЦИК ще определи кои. Това предвиждат приетите на първо четене от парламентарната правна комисия промени в Изборния кодекс, предложени от депутати от ГЕРБ.

С 14 гласа „за“, 3 „против“ и 0 „въздържал се“ комисията прие текстовете, оневиняващи ЦИК, че не спазва закона. Със същото мнозинство комисията прие и втория законопроект, предлагащ промени в Изборния кодекс, внесен от депутати от „Воля“, който предвижда въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, така че всеки да може да наблюдава изборите „на живо“ и промяна в съотношението на представителите на партиите в избирателните комисии с идеята парламентарнопредставените да участват във всички комисии.

Манолова: Със закон за военните правителството отлага електронната самоличност

Министерският съвет е внесъл проектозакон за преминаване и пребиваване на чужди съюзнически въоръжени сили на територията на България, ...

Председателката на ЦИК Ивилина Алексиева недвусмислено заяви пред депутатите от комисията, че е обективно невъзможно да се осъществи дистанционно електронно гласуване за евроизборите и се оправда с факта, че електронното гласуване следва да се обвърже с електронната идентификация. Електронната идентификация, както стана известно, се отлага по линия на други законодателни промени - през преходни и заключителни разпоредби на проектозакона за преминаване и пребиваване на чужди съюзнически въоръжени сили на територията на България.

Алексиева поиска повече време и тестове за машинното гласуване. По думите ѝ затрудненията не са само от организационен характер. Тя подчерта, че главното е гласовете да бъдат отчетени точно и посочи, че има трудности, свързани с организацията и провеждането на машинно гласуване в болници, старчески домове, затвори, кораби под български флаг. Председателят на ЦИК заяви, че институцията желае "Информационно обслужване" да бъде включено в Кодекса, както е включена печатницата на БНБ, защото дружеството е придобило вече необходимата експертиза и не е необходим конкурс.

Обратната теза застъпи Крум Зарков от БСП, който изтъкна, че по този начин цял цикъл се затваря на едно място - в "Информационно обслужване" - без обществена поръчка, без конкуренция и прозрачност. Идеята машинното гласуване да се осъществи с български машини адмирира Йордан Цонев от ДПС. "Не смятам, че ще е скъпо. Имаме достатъчно специалисти. Освен това устройствата за машинното гласуване ще могат да дават и хартиен вариант и да бъдат извършвани проверки", изтъкна още Цонев. Той изказа и аргументи против дистанционното електронно гласуване: „Самата Германия се е отказала. Няма как да знаем кой подава глас, стоейки зад паролата „Х“ в Истанбул, например.

Остри критики към ЦИК и управляващите отправи в хода на дискусията Крум Зарков. Не оспорвам Изборния кодекс, а настоявам да бъде спазван, обясни нападките си той. По отношение на машинното гласуване съм категоричен, че ЦИК не успяха да изпълнят задълженията си, поставени им от закона и имам чувството, че не се и опитват“, добави той.

Десните извън парламента поискаха машинно и електронно гласуване

С обща позиция за въвеждане на машинно и дистанционно електронно гласуване излязоха десни формации, които останаха извън парламента.&nb...

Ако законопроектът на ГЕРБ бъде приет в пленарна зала, ще трябва да се пренапише за второ четене, предупреди директорът на дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС“ Ива Митева. По думите ѝ - законопроектът се нуждае от сериозно преработване и изчистване на разпоредбите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев единствен от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика