На първо четене: Приеха промените в Изборния кодекс на "Има такъв народ" - без мажоритарна система, но с обещание

5448
На първо четене: Приеха промените в Изборния кодекс на "Има такъв народ" - без мажоритарна система, но с обещание
Снимка: БГНЕС

При предсрочен вот българите зад граница отново няма да могат да гласуват с преференции и да издигат свои кандидати. Създаването на изборен район в чужбина се отлага, след като бъдат официално оповестени резултатите от националното преброяване на населението. То трябва да се проведе в периода от 7 септември до 3 октомври 2021 г.

Това предвижда законопроектът за промени в Изборния кодекс, внесен от депутатите на Слави Трифонов, който беше одобрен в петък от парламента на първо четене. Такова развитие изглежда много вероятно - по време на дебата Тошко Йорданов, шефът на парламентарната група на ИТН, определи вероятността от предсрочни избори като "огромна".

Останалите 5 проекта – два на „Демократична България“, един на ГЕРБ, два на „Изправи се! Мутри, вън!“ (на Мая Манолова и на Николай Хаджигенов), не получиха подкрепа на първо четене.

Първоначално за законопроекта гласуваха единодушно 212 народни представители, но от ГЕРБ - СДС поискаха прегласуване с мотива, че Станислав Трифонов не е гласувал. При повторното гласуване "за" законопроекта гласуваха 210 народни представители, без "против" и с 1 "въздържал се", с което той бе приет.

Основните промени, които предвижда проектът на ИТН, до голяма степен се припокриват с тези на ДБ и ИСМВ. Те са да се създаде изборен район „Извън страната“, отпадане на ограничението на броя секции в държавите извън ЕС, гласуване само с машина, а хартията да е по изключение само след подаване на специална декларация.

Скандал между "Има такъв народ" и ГЕРБ в парламента: За мажоритарната система и патериците

Дебатите за промени в Изборния кодекс нажежиха до краен предел страстите в парламента по оста ГЕРБ-Има такъв народ. "Ние внесохме мажо...

Българите в чужбина да могат да гласуват по пощата на следващите избори и те ще са парламентарните, ако няма правителство. За целта те ще трябва да подадат заявление 45 дни преди това.

Друго предложение е да се въведе видеонаблюдение на броенето на бюлетините и предаването на протоколите. Освен това се иска смяна на състава на ЦИК и намаляване на броя на членовете ѝ от 18 на 15 души. Предлага се и въвеждане на кратки срокове за обжалване на всички решения на комисията.

Председателят на правната комисия Радостин Василев предложи срокът за предложения между първо и второ четене да бъде само три дни. Радомир Чолаков от ГЕРБ настоя за обичайния срок от 7 дни. На финала мнозинството в залата прие за достатъчни трите дни.

По време на цялото гласуване от ГЕРБ настояваха да се показва вотът на парламентарните групи, за да стане видно, че подкрепят всички законопроекти, както обявиха още в началото на заседанието, както и да се вижда, че те не „минават“, защото не получават подкрепа от ИТН.

Без мажоритарна система засега, но с обещание за бъдещето

Ива Митева: В законопроекта на ГЕРБ има непознаване на изборната система и мажоритарния избор

В законопроекта на ГЕРБ има непознаване на изборната система и мажоритарната система. Това каза председателят на парламента и депутат ...

Пропорционалната избирателна система ще бъде заменена с мажоритарна за следващите редовни парламентарни избори. Такъв окончателен ангажимент поеха от ИТН на дебата по промените в Изборния кодекс. Аргументът им да се откажат от основния си приоритет като партия е, че настоящото 45-о Народно събрание вероятно няма да има дълъг живот, а преходът към мажоритарен вот изисква дълга и сложна подготовка.

Обещанието направи Ива Митева - избраният от редиците на ИТН председател на парламента, докато коментираше внесения от ГЕРБ-СДС законопроект за въвеждане на мажоритарен вот. "Ние сме за мажоритарна система, както пожелаха българските граждани, но не по този начин. Това, което се предлага от ГЕРБ-СДС, е несериозно", заяви Митева. И започна да изброява недостатъците на проекта:

- не изяснява кой е органът, който ще отговаря за изборите в чужбина.

- предвидено е в рамките на 31 районни избирателни комисии да се образуват 234 едномандатни избирателни района - "Това е нонсенс да образувате избирателни райони в районни комисии. Това предполагам, че е взето от смесената изборна система", изтъкна шефът на парламента.

- предлага се границите на изборните райони да се определят от президента - "Много странно решение. Как президентът на републиката ще очертае границите на изборните райони?", зачуди се Митева.

Тошко Йорданов цитира Биволъ и обвини депутатка от ГЕРБ, че е съдружник с наркобос, тя заплаши със съд

"Както подготвихте законопроекта за промените в Изборния кодекс, така можете да направите и за мажоритарния вот". Това каза бившият кад...

- едномандатните изборни райони в чужбина са фиксирани на шест - "Предполагам, че сте хвърлили зарчето и то е паднало на цифрата шест. Не знам дали въобще разполагате с данни колко българи живеят извън страната. Те са над 1.5 милиона. Как определихте тези 6 мандата за 1.5 млн. български граждани?", коментира тя.

- проектът съдържа и съвсем непонятни неща, като това президентът да определя и многомандатни изборни райони - "Какви многомандатни райони има в мажоритарна система? Това явно отново е останало от една смесена система, която сте я ползвали като основа", каза Митева.

А накрая заключи: "Тук виждаме абсолютно неблагоразумно направена изборна система, непознаване на международните стандарти и непознаване на изборната система и мажоритарната система."

Скандали и взаимни обвинения между ГЕРБ и Има такъв народ

От ГЕРБ отвърнаха на критиките с яростна атака. "Оставам с впечатлението, че през 2017 г. ние от ГЕРБ сме искали мажоритарната система и ние сме направили референдума. Г-н Йорданов искаше за една вечер да се внесе в пленарната зала и да се приеме мажоритарната система", обяви бившият шеф на парламента Цвета Караянчева. И посочи, че на сайта на "Шоуто на Слави" продължава да присъства карта с готово изборно райониране. "Имате готово райониране и не виждам къде е проблемът. На второ четене ще го входираме. Защото трябва да знае българският народ кой влиза в политиката, за да лъже, само и само да седне на депутатските банки", завърши Караянчева, цитирана от Сега.

Ето зад кои промени в Изборния кодекс застана ДПС

Можем да променим някои неща в Изборния кодекс, около които има малко по-широко обединение. Това заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид по ...

"Ние на популизъм няма да се подаваме. Да, 2017 г. беше внесен законопроект, но с пълното съзнание, че няма да се приеме. Не на нас този популизъм, г-жо Караянчева", отвърна Митева. И обеща, че в преходните разпоредби на законопроекта на ИТН ще бъде записано, че пропорционалната система ще се прилага до следващите редовни парламентарни избори.

Намеси се и Тошко Йорданов, който оглавява парламентарната група на ИТН. "Ще говоря пределно простичко, за да ме разберете средната част на залата", обърна се той към герберите. "Вероятността да има предсрочни избори е огромна. Това райониране, което го показахте, го правихме преди 4 години и то не е актуално - нито има преброяване на населението, нито някой знае колко българи живеят в съответните области, включително колко живеят в чужбина. Ако се отиде на предсрочни избори, трябва да има поправен Изборен кодекс, така че да бъде максимално честен. Ако този парламент има дълъг живот, тогава говорим спокойно за промяна на избирателната система, но никой не знае кое от двете ще се случи. Ако се стигне до предсрочни избори, ние не можем да си позволим да работим по този смотан, некадърен и вреден Изборен кодекс, който в момента имаме", заяви Йорданов.

И допълни: "Разбирам, че за вас е по-добре година и половина да обсъждаме мажоритарна избирателна система, да има някакво правителство и вие да си кльоцате в парламента. Ние нямаме желание да ви даваме това време. Ако се стигне до предсрочни избори, те трябва да бъдат максимално честни."

Срещу него скочи депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков. "Разбрахме, че сте лъгали през цялото време." Той припомни, че след вота през 2009 г., следващите редовни парламентарни избори са били чак сега - през 2021 г. "До 2030 г. или 2040 г. дали ще има редовни избори, за да въведете мажоритарна система, и дотогава ли ще го карате на тази струна?", попита той Йорданов.

В същия дух се изказа и съпартийката му Росица Кирова, която обяви, че навремето е събирала подписи в подкрепа на допитването на Трифонов, и заяви: "Тези, които са инициирали референдума, не са имали почтени намерения." Йорданов отвърна: "Г-жа Кирова, искам да благодаря, че е в парламентарната група на ГЕРБ, не при нас. Само да ви кажа, че имате човек, който според колегите от "Биволъ", е съдружник с косовски наркобос. Честито, хора, да ви е жива и здрава!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика