Скандал между "Има такъв народ" и ГЕРБ в парламента: За мажоритарната система и патериците

12394
Скандал между "Има такъв народ" и ГЕРБ в парламента: За мажоритарната система и патериците
Снимка: Стопкадър

Дебатите за промени в Изборния кодекс нажежиха до краен предел страстите в парламента по оста ГЕРБ-Има такъв народ.

"Ние внесохме мажоритарния вот и българският народ трябва да знае кой бяга от отговорност и кой влиза в политиката, за да лъже" - първа предприе атака бившата председателка на парламента Цвета Караянчева.

Митов обвини партията на Слави, че води задкулисни договорки

Не внесохме предложение за гласуване на правителството на ГЕРБ-СДС в парламента, защото там се върнаха старите и порочни практики, като...

„Привидно се криете, че нямало райониране, че ние сме дали районирането на президента да го прави, обаче ние понеже също четем, макар че някои се опитват да казват, че не четем толкова много, намерихме в сайта на „Шоуто на Слави“ вашето райониране. Имате готово райониране и не виждам къде е проблемът“, подчерта Караянчева.

"Ще предложим мажоритарната изборна система, но този популизъм не на нас, г-жо Караянчева", отговори ѝ новоизбраната председателка на парламента и депутат от "Има такъв народ" Ива Митева по време на дебата.

"В преходните разпоредби на така предложения наш законопроект ще запишем, че пропорционалната изборна система за народни представители ще се прилага до следващите редовни парламентарни избори. По този начин искаме да постави началото на започване на изработване на нов вид изборна система и ние ще предложим мажоритарната изборна система, както тя е приета", посочи Митева.

"Ние създадохме партия "Има такъв народ", за да прокараме мажоритарния вот, за машинното гласуване, за задължително гласуване, за намаляване на депутатите за 120, че 240 са много. Сега имаме избори, които минаха, знаете какво е разпределението, знаете колко са нашите гласове, знаете, че "Да, България" са против двойния мажоритарен вот". Това заяви от своя страна Тошко Йорданов от "Има такъв народ" от парламентарната трибуна.

"Какво следва оттук нататък. Има 2 варианта, какъвто и цирк да играете. Първо е вероятността да има предсрочни избори, която е огромна. Второ този парламент да има дълъг или някакъв живот и да вкараме закон за мажоритарни избори. Но той се нуждае от обсъждане, защото това, което вкарахме преди 4 години, вече не е актуално.

Иван Бакалов: Всички се опитват да си измият ръцете с "Има такъв народ"

"Вълненията, че партията "Има такъв народ" не ще да прави правителство, не ще да управлява, са като вълненията, че президентът Радев ни...

Ако ще има предсрочни избори по вашия ненормален Изборен кодекс, ние не искаме. Истината е, че ние спечелихме второ място, но имаше манипулации, имаше купен вот. Ако този парламент има дълъг живот, има възможност да се променят тези избори.

Подхождаме практично. Разбирам, че за вас е по-добре година и половина да обсъждаме някакъв парламентарен вот. Ние нямаме желание да ви даваме това време. Ако се стигне до предсрочни избори те трябва да бъдат максимално честни. Стана ли ви ясно сега каква ни е позицията", попита в заключение Тошко Йорданов.

След това на трибуната се качи Тома Биков. "Ние разбрахме всичко. Разбрахме, че сте лъгали през цялото време. Сега искам да ми кажете кога точно очаквате да има редовни парламентарни избори, защото ще ви припомня, че последните редовни преди последните бяха 2009 г., следващите бяха 2021 г. До 2030 -2040 дали ще има редовни. И дотогава ли ще карате на тази струна?

Вие трябва да разберете и нещо друго. Правителство не се прави, за да се радваме ние, а да има кой да управлява държавата в тежка ситуация. Не се за прави ни за наш кеф, ни за ваш. Това се прави заради българите", каза Тома Биков. Според него, "Има такъв народ" трябва да си изпълнят ангажиментите, които са поели пред хората.

Отношение по темата взе и бившият министър на туризма и настоящ депутат от ГЕРБ Николина Ангелкова. 

„Изправи се! Мури, вън!“ готови за предсрочни избори

Заместник-председателят на коалиция „Изправи се! Мутри, вън!" адвокат Николай Хаджигенов разбрал от медиите, че ГЕРБ са върнали м...

"Това, което разбрах от вашето изказване, е какво вие не може да направите и всъщност само едни голи оправдания. Днес или утре ще получите мандата, вие трябва да носите отговорност, за това сте тук. Лесно е да се пише сценарий, лесно е да се критикува, но е много трудно да носите отговорност и вие трябва да я поемете. Това е, което аз разбрах от изказването на г-н Йорданов, освен цинизма и обидите, които не отиват на един народен представител, защото не сме в шоу - ние сме в Народното събрание", каза още Ангелкова.

"Трогателно е как всички ни навивате да направим правителство. Знаете, че стабилно правителство е, когато имаш мнозинство в зала. Говоря или твои депутати, или коалиционни партньори", каза още Тошко Йорданов.

По думите му, другото е правителство на малцинството. "Този цирк сме го гледали с вас, с ваши бивши патерици, патерички, бастунчета. Това е грозна работа. Как ще постъпим ние, когато Радев ни даде мандата, ще видите, споко, остават няколко дена, не се шашкайте", каза още Йорданов.

Той се обърна и към Николина Ангелкова от ГЕРБ. "Това, че не сте разбрали какво съм казал, означава, че не съм говорил достатъчно просто. За писането на сценарий явно сте добра. Добре дошла при нас, имаме нужда от сценаристи", заяви Тошко Йорданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика