Няма напълно еднозначна позиция за антиинфлационните мерки след тристранката

1760
Няма напълно еднозначна позиция за антиинфлационните мерки след тристранката
Снимка: БГНЕС

Няма напълно еднозначна позиция за антиинфлационните мерки след тристранката. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отчете обаче, че голяма част от мерките са били подкрепени от работодателите и синдикатите. "Беше обсъдено и предложението за индексация на пенсиите, което да влезе в сила от 1 юли съответно от 1 октомври. Основният пакет мерки са насочени към източниците на инфлация, които са по линия на вносните горива: газ и петрол, както и по линия на хранителните продукти, където инфлацията идва директно от цената на зърното на международните пазари, както и по линия на торове и фуражи. С този пакет антикризисни мерки очакваме няколко основни ефекта. Едното е да се овладее отчасти ефектът на повишените цени на горивата. От друга страна семействата и най-уязвамите групи да имат повече разполагаем доход, с който да посрещнат по-високите сметки, които към момента имаме", заяви още финансовият министър. Финансовият министър заяви, че минималната работна заплата няма да бъде увеличавана.

Стана ясно, че 4 % е по-висока инфлацията на България, отколкото в Еврозоната., като Василев подчерта, че мерките на правителството не са проинфлационни, защото не повишават бюджетния дефицит. 

След срещата стана ясно, че синдикатите са резервирани за част от мерките, друга част подкрепят. Работодателските организации остават в очакване на решението за компенсиране на цените на ел. енергията от 1 юли в едно с промяна в закона и решението на КЕВР за новия регулаторен период, както и действията, които ще доведат до това да има конкурента среда на природния газ.

Васил Велев от АИКБ отбеляза, че общо средно 40 % е ръстът на цени на производител. "Смятаме, че това е единият проблем, който за момента не е достатъчно адресиран. Според това дали ще бъде адресиран в следващите дни, ние ще подкрепим или няма да подкрепим мерките. Първият фактор, който води до това, е цената на енергията. Нямаме никаква яснота от 1 юли. Проектът на решение на КЕВР до голяма степен минира едно добро решение за справедлива, несимволична, навременна компенсация на ел. енергията. Високата инфлация освен че обезценява текущите доходи, обезценява спестяванията на хората и спестяванията на предприятията. Недокомпенсирането на предприятията ги прави недостатъчно конкурентоспособни. Ако синдикатите се борят за по-голяма минимална заплата, ние се борим за по-голяма средна заплата, за ръст на всички доходи. Не подкрепяме обратното увеличаване на 20 % на ДДС. За да се намали ДДС за хляба, се увеличава ДДС за най-пострадалите сектори: туризъм, пивовари, винопроизводство. Не смятаме, че правилно са адресирани мерките за подкрепа на скъпите горива на гражданите. Подкрепят се всички, в случая би следвало да се подкрепят тези, които не могат да си го позволят", коментира още Веле

Позицията на синдикатите изрази Любослав Костов от КНСБ. "Според нас ефектът като фискален такъв за бюджета би могъл да бъде и повече на фона на очакваните приходи и по-високия БВП. Според нас няма мерки за подкрепа на домакинствата от гледна точка на техните доходи. Мнозинсството от мерките ги подкрепяме", каза Любослав Костов. Според него диференциране на ставката на ДДС на хляба няма да има ефект върху крайната цена. "Настояваме да има спад на общата ставка на ДДС от 20 на 15 %. Като цяло винаги сме били противници на диференцираните ставки. Настояваме за една по-широка дискусия за данъчната система в България", коментира Костов.

Други представители на синдикатите заявиха още, че приветстват посоката по отношение на пенсиите.

Социалният министър Георги Гьоков внесе разяснение дали новите пенсонерите след 1 юли ще имат добавка от 60 лв. "Работи се по въпроса с това дали новите пенсионери ще имат добавка от 60 лв. или няма да имат. При толкова много изкривяване в пенсионната система, това е един справедлив подход, който сме направили в момента. Това се призна и от синдикатите", каза социалният министър. Той отчете, че за пенсиите отиват близо 1.5 млрд. лв.  Той внесе яснота, че се работи по формула за автоматизъм за вдигането на максималния осигурителен доход, която докрая на годината ще бъде ясна. "Максималният осигурителен доход знаете за какво е въведен, той ще се увеличава в бъдеще, но ще се увеличава предвидимо", каза Гьоков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика