Кофас отчита 15% инфлация в България през 2022

3078
Кофас отчита 15% инфлация в България през 2022
Снимка: iStock

Експертите на Кофас оцениха икономическата ситуация в България от януари до април 2022 г. и прогнозираха въздействието на военния конфликт на Изток върху различните сектори в страната и Европа. Според тях, инфлационното напрежение и енергийният шок ще засегнат най-вече бизнесите със затворен кръг на доставки и енергоемките сектори и то с различен интензитет между отделните региони.

Прогнозите отчитат увеличение в индекса на потребителските цени в България от януари до април тази година с над 15 процентни пункта. Също така се наблюдава ръст от над 20% в цените на храна и безалкохолни напитки в същия период. За април инфлацията в страната е 14%, като компонентите й съответно са:

Транспорт 2,6%;

Жилища 2,71%;

Храни и напитки 6,73%;

Други 2,45%.

„В момента българските домакинства се фокусират предимно върху основни категории разходи. Цените на стоките и услугите се увеличават, съответно и разходите на домакинствата, но същевременно с това прогнозираме и и доходите им да нарастват. Очакваме до 2026 г. процентната разлика в тези стойности да е 2% в превес на разходите. В момента тя е около 8%“- коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България.

Нестабилността на цените на хранителните продукти се дължи на ефектите от войната между Русия и Украйна, тъй като те са водещи световни производители на зърнени култури. Русия държи 16% дял в износа на пшеница, а Украйна – 15% в износа на царевица. При ечемика дяловете на двете страни са съответно 11% и 10%.

Производствените цени в промишлеността скачат с 40% за година

Производствените цени в промишлеността, които могат да се приемат за ранен измерител на инфлацията, продължават да растат с бързи темпо...

Според експертите на Кофас, поради войната, инфлационното напрежение на пазарите на суровини (петрол, газ) ще се отрази на суровините за хранително-вкусовата промишленост, особено на торовете. Рязкото покачване на цените на петрола и газа води до високи производствени разходи и проблеми с доставките им. Ефектът от конфликта между Русия и Украйна върху световните вериги за доставки на селскостопански продукти и храни се изразява в проблеми с недостига поради неорганизирания превоз на товари. Най-силно засегнат е селскостопанският сектор в следствие на покачващите се цени на енергийните суровини.

„Всички промишлени сектори са повлияни, но най-цикличните и енергоемките, като нефтохимическата индустрия, транспорта производството на хартия и хартиени продукти и производството на текстил и облекла, ще бъдат сред най-засегнатите. Те обикновено са сектори от затворен тип, които в продължение на няколко години са били затруднени от технологични иновации, еволюция в екологичните изисквания и промяна в предпочитанията на потребителите. Например, секторът на производството и преработка на хартия е изправен пред предизвикателствата на продължаващата глобална цифровизация на икономиката и търсенето сред обществото“, споделя още Пламен Димитров.

Според експертите на Кофас, секторите, които са били в затруднение преди кризата, също вероятно ще бъдат силно засегнати от този нов шок, гледайки напред. Текстилната промишленост и автомобилостроенето в световен мащаб са добра илюстрация за това.

Докато транспортният сектор като цяло е енергоемък и вероятно ще бъде засегнат от високите цени на петрола, експертите на Кофас очакват различия във въздействието на шока между останалите подсектори (железопътен, сухопътен, въздушен и морски), тъй като те са изправени пред този нов шок в различна финансова степен. Например, през първото тримесечие на 2022 г., печалбата от морски превоз е 28% от оборота, докато въздушният транспорт регистрира загуба от 11% .

Още: Цените на хранителните стоки се понижават плавно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Без въглища, но с бъдеще: Как го направиха Германия и Люксембург

Близо 900 български фирми кандидатстваха по мярката за кръгова икономика

Властта отново ще "чува" бизнеса на форума Powers Summit

TBI Bank отчете 18,4 млн. нетна печалба за полугодието

Над 1 млрд. лева по транспортна програма трябва да бъдат усвоени до края на годината

Фактите за „най-евтиният ток“, „зелен диктат от Брюксел“ и още митове за въглищните централи

Kaufland намалява пластмасата с 35% до 2027 година

Нова цел: Lidl ще намали с 35% пластмасата в опаковките на продукти собствена марка

"Да не се плащат пари в торба, за да не се работи": Работодатели за протестите на миньорите

Комисия в парламента реши: Правителството да задвижи споразумението с миньорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика