Новият служебен кабинет заработи, Радев се похвали с интерконектора и "Капитан Андреево"

3548
Новият служебен кабинет заработи, Радев се похвали с интерконектора и "Капитан Андреево"
Снимка: БГНЕС

Новият служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев, но почти изцяло непроменен, официално встъпи в длъжност в петък. Държавният глава изнесе реч пред министрите на "Дондуков" 2 и се похвали как избраниците му преодолели най-вече кризите в енергетиката.

"Точно преди 6 месеца вие поехте отговорността за страната. Прогнозите вещаеха силни негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието, рекордни цени на горивата, липса на газ, на договори, на слотове, на търгове, инфлация. Замразени инфраструктурни проекти, липса на закони по Плана за възстановяване, блокаж на "Капитан Андреево", застой в модернизацията на българската армия, рекорден мигрантски натиск, война до нашите граници", изброи кризите Радев.

"Въпреки ограничените инструменти на една изпълнителна власт без парламентарна подкрепа, успяхте да спрете свободното падане на държавата, да се справите с кризите, да организирате честни избори", заяви той.

Румен Радев даде пример с успехи в енергетиката, където служебният министър Росен Христов през последните месеци стана обект на редица критики.

"Гълъб Донев прави бюджет перо по перо": Най-култовите реплики на новия стар премиер

След като положи клетва като премиер за втори път в петък Гълъб Донев ще стане най-дълго управлявалият служебен министър-председател в ...

Според президента само за няколко месеца бил извършен "истински скок", защото беше завършен интерконекторът с Гърция, започнат и развит от редовното правителство "Петков". Налице при служебния кабинет били и първите "прозрачни, реални търгове за доставка на втечнен газ". ОЩЕ: Неофициално: "Булгаргаз" се оправдава, че гърците попречили да вземе още слотове за втеченен газ

Радев каза, че се решил и проблемът със слотовете, и то "за десетилетия напред" чрез договорите с Турция и Александруполис. ОЩЕ: Илиян Василев видя газово споразумение с Турция като метод на Русия да се направи управление в България

Според президента е имало "реална диверсификация, която се отрази и на цената". "Успяхте да снижите цената на горивата до най-ниската в Европа. Служебното правителство успя там, където редовните не можеха или не искаха – "Лукойл" да плаща данъци у нас", добави той, без да спомене за борсовите цени в Европа, които падат навсякъде заради санкциите срещу руската енергийна индустрия.

Припомняме, че "Лукойл" обещаха да го правят, но при условие да изнасят продукти от руски петрол, който България внася чрез дерогация до края на 2024 г. В крайна сметка Народното събрание прие забрана за износ на такива продукти, съгласно решенията на Европейската комисия. Можем да изнасяме само за Украйна.

Радев изтъкна още предстоящото подписване на споразумение с Гърция за петролопровода Александруполис – Бургас, така че "да се гарантира диверсификацията на доставките на нефт за Черноморския регион". "България се превърна от страна, в която се транзитира руски газ, в желан и търсен партньор, ценен генератор на идеи, в много по-добра позиция сме на Балканите. Гарантирахме собствената си енергийна сигурност, но и допринасяме за тази на нашите партньори", каза той.

Как тайното стана явно: Радев - ДПС 0:1

Единственият махнат министър от кабинета на Гълъб Донев е културният. И изобщо не е тайна с какво проф. Минеков заслужи това. Той оглав...

В отчета му за работата на кабинета "Донев" беше споменато и подготвянето на липсващите закони по ПВУ. "Реално стартира изпълнението на този план", каза Радев. Министрите обиколили цялата страна за разясняване на възможностите по ПВУ и от 4 наследени инвестиционни проекта сега имало над 2500. Всички 10 европейски програми бяха надградени, уточни още президентът.

"Държавата с цялата си мощ стъпи на "Капитан Андреево"", заяви Радев. Само че точно по време на неговото служебно правителство не беше платена съдебна такса от едва 70 лева, с което на практика на частната "Евролаб" беше позволено да остане на границата, според решение на Върховния административен съд. ОЩЕ: Заради неплатени 70 лева: "Евролаб" остава на границата

Приоритетите на следващия кабинет според президента са "борба с обедняването и гарантиране на покупателната способност на българските граждани, подобряване на условията за икономическо развитие, агресивно привличане на чуждестранни инвестиции, подготовката на честни и прозрачни избори". "Тя се усложнява на фона на промените в изборния закон", отчете Радев, визирайки връщането на хартиената бюлетина.

"Очаквам модернизация, още по-голямо укрепване на охраната на границата във взаимодействие с ЕК, борба с престъпността, с наркоразпространението, срещу войната по пътищата. Укрепване на държавата, правосъдната реформа, борба с корупцията – въпреки абдикацията на парламента по тези теми. Очаквам проектът за Национална детска болница да продължи да се развива, както и подготовката за спешна медицинска помощ по въздух", добави Радев.

"В резултат на дипломатическите усилия България получи пълна подкрепа на европейските институции и дата за влизане в Шенген. Очаквам евроинтеграция, да укрепите лидерската роля, която България си извоюва в региона, чрез иновативни идеи и проекти", допълни той.

Пет от деветте служебни правителства в историята са на Румен Радев

Президентът Румен Радев е своеобразен рекордьор в създаването на служебни кабинети, предаде БГНЕС. Пет служебни правите...

"В борбата с кризите не трябва да забравяме най-важното – носителят на бъдещия прогрес на нацията са децата и младите хора. Независимо от това кой е на власт, наша ежедневна задача е физическото и духовното развитие на младите хора, възпитанието им на любов и преданост към България", продължи президентът и се обърна към министрите: "Върху вас се стовариха всички тежести на кризите и вие работихте денонощно, съчетавайки това с писане на закони, безкрайни изслушвания в парламента, но вие на практика доказахте, че имате характер не само да преодолявате предизвикателствата, но и да вземате отговорни решения за бъдещето. Защото липсата на решения днес означава упадък и застой в бъдеще".

Динамиката на глобалните процеси не значи, че България трябва да бъде обзета от безвремие, според Радев. "Затова очаквам решенията, които вземате, да бъдат в интерес на българските граждани, да водят към европейското ни бъдеще и да предлагат добра основа, на която да стъпи следващото редовно правителство", каза той.

Радев заяви пред служебния кабинет, че политическите партии може да опитат да извлекат "дивиденти" и да атакуват министрите по време на кампанията.

Припомняме, че в служебния кабинет има само една промяна - в Министерството на културата поста си освобождава проф. Велислав Минеков, като мястото му заема Найден Тодоров. 

ОЩЕ: Кой е Найден Тодоров - новият служебен министър на културата?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика