Обединихме се с ДПС: За съдебна реформа и 24 май през Конституцията (ВИДЕО)

5136
Обединихме се с ДПС: За съдебна реформа и 24 май през Конституцията (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Проектът с конституционни промени вече официално е внесен в Народното събрание. Това потвърди съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

По думите му, проектът има подкрепата на 166 депутати – т.е. тези на ПП-ДБ, на ГЕРБ и на ДПС. Основата – реформа във Висшия съдебен съвет (ВСС), като идеите са от всички подписали се политически сили.

"ВСС се разделя на две - с пропорции, които осигуряват както спазването на международните стандарти по отношение на независимостта на съда", каза Иванов. От думите му стана ясно, че се увеличава броят на избраните от съдиите представители в досегашната Съдийска колегия, увеличава се и броят на прокурорите, избрани от парламента в досегашната Прокурорска колегия.

ОЩЕ: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внасят общ проект за промени в Конституцията

Сърцевината е съдебната реформа, съгласи се и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Той увери, че вече има "много надежда формула" за формиране на служебно правителство - това е част от предложенията.

Атанасов даде пример - редовното правителство се избира при процедура, при която се предлага кандидат за премиер, а той предлага състава на правителството. Затова в проекта за промени на конституцията се предлага президентът да посочи един измежду трима души за кандидат за премиер - председателя на парламента, гуверньора на БНБ и председателя на Върховния касационен съд (ВКС), и по предложение на този кандидат за служебен министър-председател да се сформира служебно правителство.

Така има известна автономност на служебното правителство, иначе зависи само от един човек, добави Атанасов.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова благодари на ГЕРБ заради идеите за Инспектората на Висшия съдебен съвет, за да има по-добра работа този орган. Всички тези идеи не са дошли за един ден и не са съгласувани за един ден. Това по същество е стъпка в правилната посока, обобщи Христо Иванов.

24 май – национален празник като база на идеология

Много съм щастлив, че с ДПС се обединихме, че националният празник трябва да е 24 май, заяви бившият премиер и един от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. "Искам моите деца и всички деца да знаят, че сме просветители", добави той, говорейки какво сме дали от културна гледна точка на Европа и че това следва да е нещото, с което се гордеем най-много.

"24 май не е просто празник - залагаме идеология за бъдещите поколения през просвета, образование и култура", добави Петков, обяснявайки, че това е "базова идеология в Конституцията".

"Искаме да заложим сериозно подобрение на резултатите от матурите", подчерта Христо Иванов, който определи случващото се там като "погром": Слаб 2 на матурите получиха всички ученици в училище в област Добрич

При въпрос защо да няма референдум за 24 май, Атанас Атанасов коментира, че се предлагат промени в Конституцията, а референдум се организира по параметри, заложени в закона.

ОЩЕ: ГЕРБ остави отворена вратата за компромис с датата 24 май (ВИДЕО)

Друга идея - ще може да се подава жалба до Конституционния съд от всеки съд, не само от върховните съдилища.

"Има много нюанси, много детайли - в тази материя като хлътнеш в едно, може с друго да компенсираш" - така Христо Иванов отговори на въпрос какво от идеите на ПП-ДБ не е минало в крайния проект. По думите му, нямало "големи съществени драматични промени".

"Г-н президентът беше заявил преди година и половина, че има проект за промяна на Конституцията - да беше го обявил, да прочетем нещо юридически грамотно", коментира Атанасов в отговор на въпрос за отношението на президента: Радев в мощна атака заради конституционните промени: "Неграмотни и порочни"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутри и ченгета: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика