Радев в мощна атака заради конституционните промени: "Неграмотни и порочни"

7986
Радев в мощна атака заради конституционните промени: "Неграмотни и порочни"
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев остро атакува ПП-ДБ за представените в неделя промени в Конституцията, които предлагат различно определяне на служебните правителства, 24 май за национален празник, разделяне на ВСС на две, максимум два мандата на кметовете и т.н.

"Неграмотен и порочен" проект, смята Радев

"Виждам, че проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен. След едно дълго подгряване на публиката за предстоящите чудодейни промени в правосъдната система, за предстоящата правосъдна реформа, обществото очакваше да види работещи решения за повече предвидимост и отчетност, по-малко политизация на съдебната система и по-бързо съдопроизводство. Вместо това ни се сервира най-изненадващо национално разделение, атака срещу местната власт и президентската институция, отнемане на изборни права, погазване на баланса между властите. Според мен е една открита заявка за превземане на съдебната власт", заяви Радев пред журналисти в сряда.

Попитан дали промените при служебните кабинети или указите за назначаване на "тримата големи" президентът смята за атака срещу него, той отвърна: "Явно се потвърждава максимата, че колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то се стреми да закрепи властта си със силови мерки. Явно управляващите виждат в служебните правителства някаква заплаха. Тя не е от присвояването на някаква имагинерна власт, това няма как да стане“, заяви Радев, като добави, че партиите имали възможност по всяко време да прекратят служебното правителство и че можели изобщо да не допускат да се стигне до такава власт.

Президентът в защита на служебните кабинети

„Явно заплахата е от осъзнаването на контраста между последното служебно правителство и последните редовни правителства. Докато редовните правителства създаваха кризи, служебното ги решаваше. Докато редовните предизвикаха разпад поради непреодолими вътрешнополитически противоречия, служебното правителство демонстрира консолидация и застана зад интересите на хората“, смята Радев.

Той посочи, че предходното редовно правителство не успяло да завърши интерконектора с Гърция, без да споменава факта, че кабинетът „Петков“ беше свален с вот на недоверие по време на този процес. Също така повтори тезата си за „посредниците за скъпия руски газ“ по време на предишната редовна власт.

„Високи, смязващи цени на горивата... Служебното правителство реши всички тези въпроси, докара и „Лукойл“ да се регистрира в България. Още щяхме да стоим на цени на бензина на 3,50 лв., сигурно пак отиваме натам“, смята президентът.

ОЩЕ: Премиерът каза дали изцяло ще премахнем "Лукойл" от България (ВИДЕО)

Посочи и че служебното правителство написало всички закони по Плана за възстановяване. „Това ли е голямата заплаха?“, пита той. Николай Денков твърдеше друго: Премиерът: По време на служебния кабинет няма напредък по предоговарянето на Плана за възстановяване

Според Радев всяка промяна в Конституцията, свързана с личност на даден пост, е грешна. „Управляващите се подразниха на едно социологическо проучване от последните дни, което някак много бързо изчезна от публичния ефир – че въпреки управление в най-тежките кризи, 10 месеца, служебното правителство излезе с много висок рейтинг, много по-висок от този на сегашното правителство. Явно контрастът е много голям“, твърди държавният глава.

Радев не иска 24 май да е национален празник

"Явно когато нямаш работещи решения за настоящето и бъдещето, започваш война с миналото. Опитът да се изтрие 3 март от националния календар, е покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на загиналите за нашата свобода воини. Аз съм категорично против подобни експерименти", каза той.

"Един референдум ще раздели обществото още повече. Това, което ни предлагат, е недопустимо разделение и абсурдна ситуация – „за“ и „против“ нашия език и писменост и нашата свобода и държавност. Няма решение на такава дилема", твърди президентът.

ОЩЕ: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внасят общ проект за промени в Конституцията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика