Официално - Антон Тодоров вече не е депутат

12405
Официално - Антон Тодоров вече не е депутат
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. Решението беше взето с 153 гласа "за", 14 "против" и 11 "въздържал се".

Дебатът

Зад искането за оставка застанаха твърдо БСП и ДПС, но партия "Воля" се разграничи от тази позиция. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обясни и защо - защото с оставки на по-незначителни хора се "високите етажи на властта остават чисти".

"Солидираме се с позицията за опростачването, но категорично ще гласуваме против оставката на г-н Тодоров. Считаме, че в никакъв случай г-н Тодоров не е по-лош от г-н Делян Добрев или г-н Валери Симеонов. Трябва да разглеждаме в съвкупност всички лоши практики, които съществуват в правителството. С внасянето на антикорупционен законопроект признаваме, че има проблеми по най-високите етажи на власта и не можем да се съгласим най-високите етажи да останат чисти и святи, а някои по-незначителни хора да бъдат изгонени от парламента. Вече всичко е забравено за Добрич – трябва тези примери да стоят в парламента, за да не ги забравим".

Депутатите от БСП Драгомир Стойнев и Иван Ченчев бяха основни оратори в подкрепа на оставката на Тодоров. "След всички "гейтове", управляващите изградиха система за оказване на натиск върху българските медии. Няма кой да затвори устата на медиите ни – не се опитвайте", каза Ченчев. Стойнев пък иронизира ГЕРБ относно готовността да приемат оставката на Антон Тодоров: "Нима г-н Тодоров не громи достатъчно комунистите, нима не клевети достатъчно президента, нима не размахва снимки на свои колеги и не смазва в зародиш всеки смислен дебат? Г-н Тодоров демонстрира самочувствие в медиите, защото такава е хранителната среда в ГЕРБ".

От ДПС пък атакуваха и вицепремиера Валери Симеонов, чудейки се защо и неговата оставка не е на дневен ред. "Ще подкрепим оставката заради всичко, което се случи от началото на това управление. БСП говори за езика на омразата сега, ние от две години говорим за този език – независимо към кого е насочен. Сега берем плодовете му", заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев. От високата трибуна на парламента този език става официален и той се пренася в медиите, в обществото, подчерта известният с прякора си депутат Данчо Ментата. И нападна: "Какъв език има вицепремиерът Валери Симеонов? Неговата оставка защо не е тук? Тя е още по-лесна от тази на колегата Тодоров – тя е акт само на министър-председателя!" Цонев обеща ДПС да иска оставката на Валери Симеонов за всички случаи, в които си позволява да използва езика на омразата и да става символ на тази омраза.

Реакцията на ГЕРБ

Вие не криете атаката – да бъде свалено правителството в момент, в който се готвим за европредседателството, в момент, в който има икономически растеж, хората се успокоиха и почнаха да харчат, отвърна от името на ГЕРБ Тома Биков.

Канал 3 спря предаването на Антон Тодоров

В часа, в който по програма трябваше да се излъчи предаването "Документите с Антон Тодоров", управителят и програмен директор на телеви...

"Колегите от ДПС много искат да управляват с нас – това разбирам от този език на любовта, който се лее от трибуната, само че българският народ не го иска", иронизира той. Държа да подчертаем, че не приемаме, че г-н Тодоров и г-н Симеонов са заплашвали в ефир журналисти, каза Биков и разви тезата, че натиск се оказва върху собствениците на медиите, но нито един собственик на медия не се е оплакал досега от такъв натиск. "Може би политиците са способни да ограничат свободата на словото, ако това им бъде позволено от журналисти и собственици на медии", заяви Биков. И уточни, че "като журналист, не като депутат" оценката за българската журналистика я вижда в класациите за медийната свобода, които се правели от "соросоидни организации", цитирани сега много охотно, но иначе заклеймявани (бел. ред. - от БСП). "Ще продължим да ви бием на избори както досега – БСП ги няма, ДПС ги има в две общини", подчерта Биков. Той призова след гласуването на оставката на Антон Тодоров депутатите от всички партии да се грижат повече за авторитета на парламента.

"ДПС не иска да управлява с ГЕРБ, иска да не вкарвате националистите във властта – в Европа такава практика няма, а вашето име е Граждани за европейско развитие на България", отвърна веднага Йордан Цонев.

За Веселин Марешки победите на ГЕРБ на избори не са повод за гордост. Победа със 17% не е победа - това е гласуване с отвращението, изказа тезата си лидерът на "Воля".

Крум Зарков от БСП пък заяви, че никой не атакува правителството, а то само се клати, давайки за пример куп протести в последно време - например на полицаите и служителите на "Емко" и "Дунарит". Зарков определи за цинични думите на Биков, че собствениците на медиите пазели свободата на медиите - сега журналистите протестирали пред Министерския съвет, защото се чувствали застрашени.

Стигна се и до разправии защо Биков е използвал словосъчетанието "бихме на изборите", а не "спечелихме". В крайна сметка Биков призова и журналистите всеки ден да защитават свободата на словото.

Владислав Горанов видя в поведението на Тодоров само "дебелашка шега"

"Това беше една дебелашка шега от страна на Тодоров извън контекста на разговора и се получи едно неразбиране какво иска да каже. Той и...

Предистория

До оставката на Тодоров се стигна след негова реплика към журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев, че употребява много силни думи, които могат да му изядат хляба. "Вече изядоха хляба на колежката ви - и тя беше тръгнала малко в някаква посока, но нещо виждам, че липсва столчето й", каза още в интервюто си Тодоров.

На срещата на парламентарната група на ГЕРБ снощи така и не се стигна до консенсус как да се гласува на днешното пленарно заседание.

"Нямаме крайно решение как ще се гласува. Колегите ще гласуват по съвест", заяви зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тодоров от своя страна благодари на колегите си от ГЕРБ. "Срещнах изключително голяма подкрепа, която искрено ме развълнува", коментира той и допълни, че е потвърдил желанието си да напусне парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика