Ограничения по "Магнитски"? Пеевски продаде имоти за близо 5 млн. лева

21625
Ограничения по "Магнитски"? Пеевски продаде имоти за близо 5 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Делян Пеевски отново е в Народното събрание. Той влезе мълчаливо и до днес е тих не само в залата, а и в кулоарите. За сметка на това обаче фирмата му "Интръст" ЕАД е доста активна този месец.

Компанията е учредена през 2017 година, с предмет на дейност "Инвестиционна и търговска дейност, сделки с недвижими имоти, търговско представителство и посредничество, както и извършване на всякакви други сделки и/или дейности, които не са забранени от българското законодателство". Пеевски е едноличен акционер в нея.

Преди месец Actualno.com установи, че пътят на закритите му предишни фирми и имотите от тях водят към "Интръст": Как Пеевски се сдоби с почти цяло село - архитектурен резерват. Сега, въпреки факта, че дружеството е в българския списък "Магнитски" (бел. ред. - списъкът показва, че с включените в него е рисково да се прави бизнес, защото който го прави, може да бъде изключен от САЩ от всякакви финансови операции с американски долари), то се разпорежда с имоти - нещо, което подсказа в. "Капитал".

Припомняме, че при оповестяването на българския списък и включените в него, тогавашният служебен финансов министър Асен Василев (и настоящ вицепремиер и редовен министър на финансите) каза: "Има голям риск да се работи с тях и съответно те нямат право по Закона за обществените поръчки за допустимост да кандидатстват, както и държавните предприятия трябва да се въздържат от работа с тези лица".

Само в продължение на три-четири дни миналата седмица – между 14-ти и 17-ти декември, "Интръст" т.е. Пеевски е продал близо 30 имота на обща стойност близо 5 млн. лева. Няколко от тях са в Ковачевица, община Гърмен.

Припомняме, че на база данните в Имотния регистър може да се направи констатацията, че Пеевски притежава почти цялото село Ковачевица, което е архитектурен резерват.

От края на 2017-та година "Интръст" е придобила 36 имота там от „НСН Инвестмънт“ и ги ипотекира в "Търговска банка Д" на турския бизнесмен Фуат Гювен срещу кредитна линия от 7 977 000 евро. Няколко от тях са вече продадени за общо над 2.1 млн. лв.

Пеевски е продал и апетитен имот в Копривщица. Става въпрос за Хадживълковата къща, която е паметник на културата. Сделката за нея е на обявена стойност 357 000 лева. Самата сграда е 133 квадратни метра, а дворът до нея е 592 квадрата.

Нов е собственикът и на негови имоти в Пловдив, Варна, Несебър, Пазарджик – различни по вид и предназначение.

Депутатът се е освободил от поземлен имот във варненското село Самотино, намиращо се в община Бяла. Той е с площ 8926 кв. м., а вписаният в Имотния регистър материален интерес е 203 130 лв.

Най-скъпо – за 1 071 200 лв., е реализиран имот от 909 квадрата в Пловдив, на ул. „Княз Церетлиев“ №10. Такава е стойността на заявения интерес, като според закона това е или цената по сделката, или данъчната оценка на имота, ако тя е по-висока.

Има продадени жилища и в Несебър – на улиците „Роял Бийч“ с материален интерес 379 440 лв., и на ул. „Слънчев бряг“ за 369 755 лв.

Купувачът на всички имоти е фирма „Стройко 2011“ ЕООД.

Справка в Търговския регистър сочи, че тя е еднолична собственост на акционерното дружество „Стройко 2021“, мажоритарен пакет от акциите на което държи ММА-треньорът Севастиян Костов (41 години). Той притежава 4 950 обикновени поименни акции с право на глас. Останалите 50 акции са на Виктор Недялков.

Дружеството е учредено през 2016 година с наименование „Структор 2011“ от Кайс Халед Хамами. Още същата година е било прехвърлено на Михаил Филипов. От юли месец 2020 година до 15-ти декември то е притежание вече на Виктор Недялков, а от няколко дни е на „Стройко 2011“ АД.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика