Организации пращат 300 наблюдатели в рискови секции, набират доброволци

1813
Организации пращат 300 наблюдатели в рискови секции, набират доброволци
Снимка: ПП МИР

За да гарантира честността и прозрачността на изборния процес, Обединение за Честни Избори (ОЧИ) организира наблюдение на изборния ден в над 150 секции в страната, в които има повишен риск от контролиран и купен вот.

Преди ден Никола Тулечки от ОЧИ и Марио Русинов от Антикорупционния фонд обявиха пред bTV, че според изчисленията им има 1700 секции в цялата страна, които са с високо ниво на риск.

Саботаж на платформата "Ти броиш": Откриха хиляди фалшиви застъпници

Установен е опит за саботаж на платформата "Ти броиш", която се превърна в доказан метод за гарантиране на максимално честни избори и к...

На 2 април българите за пети път в последните две години ще дадат своя глас за избор на народни представители.

"Търговията с гласове е доходоносен бизнес, контролиран от организираната престъпност и покровителстван от заинтересованите политически субекти. В България най-често обект на изборните манипулации са най-бедните, слабо образовани избиратели", коментират от ОЧИ и АКФ.

Липсата на външни наблюдатели в определени избирателни секции, най-вече в махали, селца и малки градове, създава възможност за различни злоупотреби в избория ден – от агитация в самата секция и гласуване с чужди лични карти до неправомерно подпомагане при гласуването на различни избиратели и компрометиране на изборната бюлетина, така че тя да стане невалидна.

"С присъствието на наблюдатели, вярваме, че ще предпазим вота от част от измамите, както и че ще съберем ценно познание, което да подобри изборния процес", казва Марио Русинов, координатор на наблюдателската мисия на Обединение за Честни Избори, съобщи АКФ.

Обединение за Честни Избори набира активни българи за наблюдатели на парламентарните избори, така че да се намали до минимум възможността от злоупотреба с най-висшето гражданско право – правото да се гласува.

"Няма нито един независим член на ЦИК": Кой ще ни гарантира честни избори? (ВИДЕО)

ЦИК реши финалните данни от машинните и хартиените бюлетини да се записват заедно в секционните протоколи. Бившият министър на електрон...

Обединението планира да изпрати по двама наблюдатели в секция с повишен риск. Желаещите ще преминат през специално обучение за правата и задълженията им като наблюдатели. Обединението поема пътните разходи и предлага подходящ хонорар на активните граждани, които биха искали да дадат своя принос в повишаването на честния вот в страната.

Молби за наблюдатели се приемат до 27.03.2023 г. онлайн на fairelections.bg/volunteer

С предимство ще се приемат наблюдатели, готови да следят изборния процес в секции на териорията на областите Габрово, Кърджали, Кюстендил, Перник, Пловдив – област, Русе, Силистра, Смолян, Хасково и Ямбол.

Конкретните секции са идентифицирани на база на анализ на данните от парламентарните избори от 2013 година до днес, осъществен от неправителствените организации Антикорупционен Фонд и Данни за Добро.

При някои от секциите в повишен риск се наблюдава рязка смяна в гласуването на избирателите от една партия към друга, при други - рязък скок или спад в активността, защото когато няма стимул, избирателите в тези секции не отиват да гласуват. При други се наблюдават много високи резултати на една партия в определена секция в сравнение с резултатите на тази партия в общината, информират от АКФ и ОЧИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Ето какви възнаграждения ще получат членовете на изборните комисии за 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика